Районните кметове: отчети за първата година

Кметовете на столичните райони “Средец” и “Лозенец” представиха своите отчети за работата си през изминалите 12 месеца на срещи с граждани.

19.11.2008 г., София, “Славянска беседа”, Маргарита Гутева – кмет на район “Средец”:

20.11.2008 г., София, “Лозенец”, някъде из УАСГ, Прошко Прошков – кмет на район “Лозенец”:

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

5 Responses

 1. Здравейте,
  тйъ като не мога да се ориентирам на сайта и да намеря мейл на който да изпратя няколко въпроса си позволявам да ги напиша тук. Съвсем накратко от известно време съм си поставил за цел да обръщам внимание на колкото се може повече хора за 2 проблема на града (а и на всички градове в страната). Надявам се да получа смислени отговори поне от хората, на които съм гласувал доверие да управляват или поне контролират града ми. Проблемите са:
  1. Кабелите – от повече от 5 години водя война с всички възможни институции в града по отношение на мерки за премахване на надземните кабели в целия град. Не мисля, че е нужно да обяснявам защо тези кабели са проблем, важното е, че имам много официални писма и отговори от всевъзможни институции, че или проблема не е техен или е техен и еееееей сега ще се реши. Така вече 5 години. Последно разбрах от зам. кмета по строитлеството на община Лозенец, че проблема е в юрисдикцията на кварталната администрация и на районния кмет. Това беше по изборите – до момента за съжаление нито един кабел не е премахнат. Та въпроса ми и молбата ми към Вас е – има ли какво да се направи и кога мислите, че може да се направи за да започне систематизираното премахване на надземните кабели в целия град?
  2. Графитите – без да навлизам в подробности, всеки голям град в света има проблеми с графитите. За съжаление според мен този проблем все още не е осъзнат като такъв в София. Въпроса ми е – имате ли представа коя институция се занимава с проблема, какво се прави и как според вас може да се противостои на този проблем. Има ли създадена някаква организация, отделят ли се средства за превенция и последваща борба?
  Мисля, че ако успеете да ми отговорите на тези 2 въпроса смислено ще ме спечелите за дълго време напред.
  Благодаря предварително,
  Николай

 2. Чл. 14. Забранява се:

  7. Писането и драскането по сградните фасади, оградите и по пътните съоръжения;

  Горната точка и член са от действащата Наредба 1 на СОС, на която предстои смяна с нова.

  В проекта за нова този текст е включен така:

  Чл. 9. (1) На територията на СО се забранява:

  8. писането и драскането по фасадите на сградите, оградите и по пътните съоръжения и пътна маркировка;

  В Наредбата са определени и служителите (на СО), които контролират спазването на нейните разпоредби (не са само районните кметове и техни пълномощници), но не съм сигурен дали някъде е предвидено те да правят нещо различно от санкциониране на известни нарушители.
  Е, и без подробности, при определянето на произволни графити като “писане” и/или “драскане” също трябва да се внимава. 🙂

  По първия въпрос: добре написан (информационно) изглежда следния материал от 2006 г.:
  Той е по повод

  Чл. 170. (Изм., ДВ, бр. 77 от 2005 г.)
  (1) Кабелните далекосъобщителни мрежи се полагат под повърхността на земята в подземни технически проводи.

  от Закона за далекосъобщенията, който е вече отменен, но аналогичният текст изглежда е в Закона за електронните съобщения, тук:

  Чл. 286. (1) Кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно.

  Обаче кой и как маха вече обесените надземни кабелчета…?

 3. Благодаря за юридически обоснования отговор, но той ми е точно толкова полезен, колкото и множеството официлни такива, които имам.
  Въпросите ми са не в кой закон и по какъв начин са уредени горните проблеми, а какво се прави за решаването и предотвратяването им.
  Кратък отговор – нищо.
  Пиша на този сайт, защото се надявам че от тук въпросите ми могат да достигнат до избраните от мен общински съветници. Съответно се надявам на отговор от тях. След около 2 часово търсене в интернет не можах да открия по-близак начин за връзка през интернет нито с ДСБ или СДС София, нито директно с общинските съветници. Надявам се все пак от тук да успея.
  Въпросите остават 2:
  1. Кога ще бъдат премахнати надземните кабели в града и какво конкретно се прави по въпроса?
  2. Какво конкретно се прави за борбата с графитите и предотвратяването на този проблем?
  Благодаря.
  Николай

 4. Николай, въпросите ви са поставени. Оттук вече са при поне един от действащите общински съветници (от ДСБ). След това той (те) ще ги постави пред кмета и ще чакаме отговори…
  Поздрави!

 5. Благодаря за бързите отговори и връзката, която сте успели да направите по моите въпроси. Дали бихте могли да ми кажете и кой е общинския съветник, който е запозант с тях, за да мога съответно да търся информация от него за развитието на проблема.
  Благодаря,
  Николай

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: