Никулден

Честит имен ден на всички, които празнуват днес, на деня на Свети Николай, архиепископ на Мира-Ликия, Чудотворец.


Като архиепископ Св. Николай просиял като дивен защитник на вярата и верните, както от езичници, така и от еретици. Той преживял едно от най-страшните гонения срещу Църквата, повдигнато от император Диоклетиан. Навсякъде издирвали християни и ги предавали на мъчения и смърт. Без да гледа опасността Св. Николай продължавал безбоязнено да проповядва Христа, затова бил затворен в тъмница, където престоял дълго време, понасяйки с търпение глад, жажда и различни страдания, като не преставал със Словото Божие да утешава другите затворници. Най-после гонението се прекратило и архиепископ Николай се върнал на своя престол.

Но скоро за Църквата настъпило не по-малко бедствено време. Започнали вътрешни раздори. Така, Арий, презвитер александрийски, отхвърлил Божеството на Иисуса Христа. Желаейки да въдвори мир в Църквата, император Константин свикал в 325 г. в гр. Никея събор, в който взели участие епископи от всички области. Събрали се 318 отци. Това бил Първият вселенски събор, който осъдил ереста на Арий, определил християнската Пасха да се празнува така, че никога да не съвпада с еврейската, нито да се празнува преди нея и на него била съставена първата част от Символа на вярата. Има предание, че кроткият по нрав Св. Николай в спор с Арий не могъл равнодушно да понесе богохулните му думи и в присъствие на цялото събрание му ударил плесница. За тази постъпка светите Отци го лишили от архиепископски сан и го затворили в тъмницата на една кула (тази кула и до днес се съхранява от местните турци, като голяма светиня). Но някои от най-достойните отци на Събора имали чудно видение: видели как Сам Господ Иисус Христос и Божията Майка връчват на светеца отнетите от него епископски символи – Евангелието и омофора. Тогава Св. Николай бил освободен и реабилитиран в епископски сан и достойнство.

Двайсетина години по-късно Светителят се представил на Господа – на 6 декември 342 (или 346?) година. Погребан е в храма на град Мира (днес Демре, република Турция) и нетленното му тяло е положено в този саркофаг.

След нашествието на селджукските турци, започнало през XI век сл.Хр., поклонници организирали пренасянето на светите мощи в италианския град Бари, където се намират и днес – в Basilica di San Nicola, в друг саркофаг. Денят на пренасянето, 9 май, също е празник на православните християни.

На Никулден се прави “рибник”. Рецептата – от Марфа.

Празнуват: Николай, Никола, Кольо, Николина, Нино, Нина, Нено, Ненко, Ненка,

 



новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Leave a comment