Иван Костов за 100-те дни правителство и бюджета за 2010 г.


Интервю на Юлиана Ончева, в. СТАНДАРТ:

– Г-н Костов, не правите често комплименти, но доста похвалихте ГЕРБ за стоте дни управление?
– Това е истината, независимо на кого е удобна и на кого не. Вярно е, че имат бърза реакция, че са в непрекъснат диалог с медиите и обществото, че реагират адекватно на възникващите скандали. Бойко Борисов засега потушава успешно всеки от тях. Ако беше на власт един министър-председател, който не можеше да членоразделства и да говори български, досега страната щеше да се е запалила. Същото се отнася и ако беше Станишев премиер с неговата невъзможност да се изкаже по който и да е въпрос, без да попита Доган и Сакскобургготски.

– Това ли е най-големият успех на правителството досега?
– Правителството успя да задържи доверието към себе си, а доверието е икономическа категория. То позволява на една страна да преодолее кризата и да излезе от нея – доверието в кабинета означава шанс за България да се реализира смела и сериозна управленска програма. Тя трябва да се осъществи с бюджета, в който виждаме редица добри неща и сме готови да го подкрепим.

– Подкрепата за правителството допринася ли и за доверието към него от ЕС – то е съвсем икономическа категория?
– Доверието не се дели на отделни части. И в момента то ерозира от страна на съдебната власт – заради страшните скандали в нея и очевадното проявление на корупция. И когато съдебната ти власт буквално се срутва, общото доверие в държавата намалява. Появиха се критични материали в западни медии, които сочат дефицитите в управлението на ГЕРБ сравнително безпристрастно. Добре би било от партията на Бойко Борисов да отговарят и на тях убедително, както на българските медии. Иначе доверието към ГЕРБ в Eврокомисията го определи г-н Барозу – той каза “давам ви 6 месеца”. Тоест до началото на февруари правителството вече трябва да е доказало, че е готово да отвори финансирането от еврофондовете.

– Кой е основният проблем на кабинета?
– Проблемът на кабинета е, че още не е започнал борбата с мафията. Още не е подгонена както трябва, може би и тя чака промените в закона за МВР и ДАНС. Виждат се само първи лястовички, но идват и знаци в обратна посока. Например отвличането на Румен Гунински-син бе много специален знак на организираната престъпност. Заради положението на бащата, заради огромната сума за откуп, която бе поискана първоначално – милиони евро, това е хвърлена ръкавица към властта. Проблем за правителството е, че досега не успява да разкрие в дълбочина престъпленията на тройната коалиция. Не е ясна общата сума на поетите задължения и подписани договори без финансово обезпечение. Тоест с колко практически са ни ощетили и колко България има да връща по проекти, които са раздали на своите обръчи от фирми, и ЕК ги е хванала. Слабост за ГЕРБ е и това, че много забави извеждането на кадрите на БСП, ДПС и НДСВ от позициите, на които са сложени като “партизани” – така са наричали партийните назначения в началото на миналия век. Те на практика саботират действията на властта сега – разкриването на наследството.

– Веднага ще ви обвинят, че искате чистка, за да се настанят ваши хора на тези места?
– Нямаме никакви договорки за наши хора, не става въпрос за чистка. Но на практика в момента не функционира контролната система на държавата. Около 10% от администрацията е вътрешен контрол и още толкова е с външноконтролни функции. Грубо казано – 15 на сто от чиновниците не си изпълняват задълженията. Главният прокурор Борис Велчев каза: Няма сигнали за завеждане на дела от тази контролна администрация. Тя е парализирана – от хората, които не желаят да разкрият престъпленията на предишните управници. Сега ГЕРБ не са готови с пълната оценка на заварените проблеми и оттам закъсняват с поставянето на ясни цели и конкретни мерки. В нито една от сферите няма пълен анализ на състоянието в момента – няма го докладът за националната сигурност, няма и за здравното състояние на нацията. От министрите най-напред в това отношение е Нона Караджова. Другите трябва да се движат по нейните стъпки.

– Да не я хвалите, защото беше във вашето правителство заедно с Евдокия Манева?
– Е, аз пък кога съм бил субективен за 20 години? Особено пък по отношение на персонални оценки. Факт е, че в екоминистерството са много напред и в ревизията на завареното положение, и в сезирането на прокуратурата, и в набелязаните мерки…

– Кои други министри бихте отличили?
– Министрите поемат различни по тежести области. И външният министър има проблеми, но те са несравними пред тези в здравеопазването. Г-н Божидар Нанев е изправен пред извършени тежки престъпления, директно ограбване на здравната каса, корупционни схеми, оплели повечето от болниците… Затова е трудно да се сравняват министри. От тази гледна точка финансистът Симеон Дянков, който поражда много противоречиви реакции, успя да направи две изключително сложни неща. Първо: без да актуализира бюджета, което беше по-лесният начин, но вероятно не чувства достатъчна подкрепа в администрацията под него, съумя да събере разходите в рамките на очакваните приходи по прогнозите. Това е едно от най-трудните упражнения в тази област. И второ – в аварийна ситуация успя да произведе закона за бюджета навреме, при положение че процесът беше прекъснат и саботиран от предишното правителство. Хората ще кажат – много важно дали е на 30 октомври или 5 ноември. Но наистина е изключително важно – защото бюджетната дисциплина движи всичко останало в държавата.

– Добър ли е бюджетът “малка постна пица”?
– Бюджетът е интелигентно и творчески направен. Защото при изключително тежки условия се появява възможност да бъдат изпълнени изискванията на маастрихтските критерии. Готови сме да подкрепим бюджета именно заради приоритета влизане в ERM II и някъде към 2013 г. да станем членове на европейската монетарна система. Това решава страшно много проблеми на България и почти не създава други. Нещо, като да достигнем спасителен бряг. В бюджета са предвидени и мерки за защита на енергийната сигурност на страната. Ако бъде прието и нашето предложение за по-бързо връщане на ДДС, това ще бъде много силна антикризисна мярка. И не на последно място – в бюджета се виждат гаранции, че ще бъдат построени четирите магистрали. Има и рискове пред бюджета, които са свързани с очаквания спад на брутния вътрешен продукт – много е вероятно той да бъде над заложените 2 на сто. Ще влязат по-малко приходи в хазната и това ще наложи допълнително свиване на бюджетните разходи. И второ – за мен бе непонятна обявената готовност за актуализация на бюджета. Защото това разколебава дисциплината – всички започват да си мислят “ще стисна зъби до средата на годината и тогава ще дадат още пари”. А може да се окаже и “тогава ще ми вземат пари”. Това по принцип е лошо. Риск са и неотчетените за връщане пари по проекти на ЕС – за 100 дни това трябваше да е ясно. Окаже ли се, че имаме да връщаме стотина милиона евро, това ще бъде катастрофа.

– Много хора свързват стоте дни на управляващите със скандалите в ДАНС – тайни доклади сменят криминалетата?
– ДАНС трябва да потъне като подводница и оттам да си изпълнява задачите. За да не си позволява никой да вади отчети за свършена работа, е необходима сериозна реформа. И неприятелите на службата вече да не знаят какво е ДАНС.

– Очаквате ли Сергей Станишев да бъде осъден?
– Има всички основания за това. Неприятно впечатление ми направи неговото малодушие – нямаше го в залата, когато гласувахме снемането на имунитета му. Сигурно е много неприятно да ти снемат имунитета – не знам, но трябва да си там – затова сме политици, да можем да понасяме ударите. Иначе си някакъв измислен герой, кукла, която нещо говори пред медиите. Липсата на мъжество показва, че Станишев не е бил на мястото си като премиер.

– Преди години и Евгений Бакърджиев раздаде на журналистите в парламента секретен доклад, готвен за вас като премиер?
– Не знам за какво говорите. Знам, че Петър Стоянов го разнасяше по време на кампанията си за президент. Но вижте – никой, който е вадил такива доклади, не е спечелил.

Вижте още:
ОЦЕНКА на ДСБ за стоте дни на правителството на ГЕРБ
СТАНОВИЩЕ на ДСБ за бюджет 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: