Местни Избори 2007 – последни пояснения по процедурата на гласуване

Денят за размисъл почти свърши.

Хората от ДСБ – Триадица, които са заети с произвеждането на предстоящите избори (три в едно), свършиха това, което се изисква по закон в предизборния ден и са готови да посрещната най-нетърпеливите гласоподаватели утре, в шест.

6:00 утрешно време ще се получи след възстановяване на астрономическото по рецептата “врътни стрелката на часовника така, че когато се появиш пред изборното помещение да не ти се прииска да откриваш изборния ден в 5:00”. 🙂

Гласоподавателите ще разполагат с целия период между 6.00 и 19.00 на 28 октомври, за да упражнят своето право и да дадат своя принос за избиране на следващия общински кмет, на общинския съвет (за столицата – общо 61 човека, за останалите общини по по-малко – според броя на населението към 3 август 2007 г. и чл. 19 от ЗМСМА), на районния кмет (за София, Пловдив и Варна) и на кмета на кметство (където го има, с повече от 150 жители).

Гласоподавателите, които участват в произвеждането на изборите като член на секционна избирателна комисия, имат право да гласуват в тази комисия, в която работят, ако отговарят на условието за “уседналост” съответно за всеки от различните видове избор.

Например, ако член на комисия в район Триадица е включен (с избирателно право) в списъка по част I на някоя от секциите в район Средец, той има право да гласува в своята секция (в Средец) и за кмет на София, и за общински съветници, и за кмет на район Средец, докато предоставеното му от ЦИКМИ право да гласува, ако пожелае, в секцията, в която работи (в Триадица), ще му позволи да даде своя глас и за кмет на София, и за общински съветници, но не и за районен кмет.

Ако обаче гласоподавателят е в списъка на някоя секция в Триадица и е член на избирателна комисия в друга секция от Триадица, той има право да гласува и в трите вида избори със своя глас в секцията, където работи.

Членовете на секционни комисии, които изберат да се възползват от описаното право, попълват съответната декларация и се записват в списъка по част I (в пространството “под черта”).


дсб триадица news

 

Местни избори 2007

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: