Газ/Gas

Тази нощ руската правителствена компания “Газпром” спря подаването на газ за България.

ПОЗИЦИЯ
на ДСБ

За трета поредна зима Европа се оказа в тежка криза, поради спрени доставки на природен газ от Русия. От тази нощ България е лишена напълно от доставки на газ.
Тази безпрецедентна ситуация е илюстрация до къде ни доведе политиката на сегашното правителство на пълна енергийна зависимост от Русия. България е единствената страна в ЕС, която е 100% зависима от доставките на руски газ и руско ядрено гориво. Въпреки това, правителството не е информирало ЕК за проблемите с доставките на газ за България.
Въпреки прекъсването на доставките на газ за България, страната може успешно да преодолее проблема, ако правителството е изпълнявало своите задължения за поддържане на запаси от горива и техническа готовност за алтернативно отопление. Кризата с енергопотреблението може да се избегне. Тъй като имаме основания да смятаме, че правителството не е изпълнило своите задължения, ДСБ настояваме:

1. Президентът Първанов спешно да свика КСНС, на който министър-председателят Станишев да докладва:
Дали правителството изпълнява изискванията на закона за задължителните седемдесетдневни запаси от нефт и нефтопродукти;
Каква е готовността на топлофикациите и другите големи потребители на газ да преминат към котелно гориво за отопление;
Какви са наличностите на хранилището в Чирен и каква част от капацитета от газ е налична.

2. В зависимост от състоянието на запасите, правителството да предприеме мерки за незабавно преминаване към алтернативни горива и използване на количествата в Чирен само за потребители, които нямат друга възможност.

3. Председателят на Народното събрание незабавно да свика парламентарната комисия по енергетика и да изпрати парламентарна делегация в Украйна и Русия, която да изясни мащаба и перспективите за преодоляване на кризата с доставките на газ в страната.

Българското правителство да направи незабавни постъпки пред руската страна за изплащане на недоставените количества природен газ, съгласно чл. 11 от Договора за доставка на газ между “Булгаргаз” и “Газпром”.
София, 6 януари 2009 г.

Настояване
нa чешкото Председателство на ЕС и на ЕК

Without prior warning and in clear contradiction with the reassurances given by the highest Russian and Ukrainian authorities to the European Union, gas supplies to some EU member States have been substantially cut. This is completely unacceptable.

The Czech EU Presidency and the European Commission demand that gas supplies be immediately restored to the EU and that the two parties resume at once negotiations with a view to a definitive settlement of their bilateral commercial dispute.

The Czech Presidency and the Commission intend to continue in the dialogue with both parties so that they can reach an agreement immediately.

Други…

И още:

Чл. 3. Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда въпроси, свързани със:
1. външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност;
2. гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани;
3. действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност. …

Чл. 5. …
(2) Редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца.
(3) По решение на президента на Република България или в случаите на чл. 100, ал. 4 и 5 от Конституцията на Република България се провеждат извънредни заседания.

Ето този член:

Чл. 100.
(4) Президентът обявява обща или частична мобилизация по предложение на Министерския съвет в съответствие със закона.
(5) Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.

Leave a comment