МАРТИН ЗАИМОВ

Мартин Заимов: лично

Мартин Михайлов Заимов е роден на 16 април 1962-а година в Женева, където по това време баща му, Майкъл Голдсмит работи за Асошиейтед Прес, а майка му, Клавдия Заимова, работи за Световната Здравна Организация.

Ученическите си години Мартин Заимов прекарва в София, в района на ул.Иван Шишман и днешния площад Журналист. Спомня си най-ярко оттогава игрите на ръбче и на фунийки.

Мартин Заимов е завършил инженерство в София и икономика и европеистика в Лондон.

Краят на комунистическия режим заварва Мартин Заимов в Париж. Първата дума, с която описва чувствата си тогава, е „кеф”.Връща се веднага в България.

Любимите му места в София са градската градина срещу Университета (без паметника), ул.Цар Иван Асен, където доскоро живее, Витоша, Панчарево.

Мартин Заимов няма кола, в София кара колело.

Фен е на всички водни и планински спортове. Едни от любимите му места по света, където с удоволствие се връща, са остров Корсика и Алпите.

Мартин Заимов живее с Калина Жулева и двамата и сина. Калина е един от първите психоаналитици в България с диплома от Американския институт по психоанализа, в момента – управляващ директор на рекламната агенция New Moments New Ideas Company.

Мартин Заимов има дъщеря и син които живеят в Париж.

Семействата, от които произхожда Мартин по майчина линия, са известни в българската история.

Стоян Заимов от Чирпан, един от апостолите на Априлското въстание му е прадядо. Дядо му Владимир Заимов, генерал от артилерията и герой от войните, е осъден на смърт през 1942-а година заради съпротива срещу политиката на България в съюз с Хитлер.

Прабабата на Мартин Заимов, Стефана е от два видни Карловски рода – Хаджигенови и Хадживълкови и е братовчедка на Христо Ботев.

Васил Александров, братовчед на баба му Анна, е знаменит карловски кмет.

Мартин Заимов: професионално

Мартин Заимов е направил много неща, но за повечето българи си остава „шефът на борда” или положителният символ на „излизането от блатото”. През 1997 година, когато България е в голяма финансова криза, причинена от социалистическото управление на Жан Виденов, той е назначен за подуправител на БНБ и ръководител на въведения тогава валутен борд. На този пост Мартин Заимов е до 2003 година и има личен принос за финансовата стабилизация на страната.

Професионално образование получава в България, Великобритания и САЩ. Първо завършва електроника в Техническия университет в София през 1985 година.

По-късно получава магистърска степен по икономика в „Лондон Скул ъф икономикс” и сертификат по икономика от Колежа „Бъркбек”, Великобритания.

Мартин Заимов е специализирал глобални финансови кризи в Харвард и стратегическо използване на информационни технологии в Станфорд.

Мартин Заимов има голям управленски опит от годините на прехода – бил е заместник министър на търговията, председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Работил е в международната търговска компания „Луи Драйфус” и е основател на българското й представителство.

В момента Мартин Заимов е член на Борда на директорите на Сосиете Женерал-Експрес банк, на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, на Американския университет в Благоевград и на Фондация „Пайдея”.

източник: www.obichamsofia.com

 

 

 

© ДСБ Триадица