Публицистична читанка: “Десница с каскет”

Десница с каскет*
aвтор Явор Дачков
, в. Гласове

Казват, че веднага след 9 септември 1944 година Тодор Живков с каскет на главата разстрелвал фашистките гадове в мазето на днешното читалище „Славянска беседа”. Въздавал справедливост. Не знам дали по това време или малко след това той е оглавявал милицията, а по-късно, както всички знаем, става несменяем диктатор на комунистическа България. Месеци след акциите на Живков са започнали първите заседания на Народния съд. Ако слушате документални записи оттогава, ще чуете масови скандирания, аплодиращи тържеството на справедливостта.

И наистина, извън пропагандната страна на въпроса за това, което се е случило на 9 септември и което комунистическата идеология втълпяваше на моето и на по-старите поколения в продължение на десетилетия, тогава е имало хора, които са вярвали, че справедливостта тържествува и че гадовете си заслужават това, което ги сполетява.

Сещам се за това, защото България така и не успя в най-новата си история да намери разумния баланс на поведение по отношение на вечния въпрос за престъплението и наказанието. Тук никога не сме успявали да достигнем цивилизованата мяра и сме готови на крайности, които непременно уязвяват някаква част от населението. Жалко е, че пиша тези думи по повод на неща, които се случват през 2010 година, когато България е член на Европейския съюз и е управлявана от самоназоваващо се дясно правителство. Още по-жалко е, че тодорживковският начин, по който Бойко Борисов и Цветанов Цветанов упражняват своето разбиране за справедливост, се подкрепя от Иван Костов и остатъците от така наречената „традиционна десница”, която, забележете, се появи в България в името на свободата.
Тези дни Иван Костов каза, че би жертвал свободата за сметка на сигурността, и подкрепи с гласа си скандални промени в Наказателния кодекс, които могат да върнат българското правораздаване в най-мрачните времена, в които младият Тодор Живков е разстрелвал с бодряшко чувство за хумор хора по донос – някой съсед е казал за тях, че са лоши, а друг от новосформираните милиционерски служби е потвърдил, че е така. Лесен и прост начин за правораздаване. Това е без преувеличение ситуацията и днес.

Пак повтарям, че тя е подкрепена от демократа Иван Костов и сини десни гласове.

Цялата енергия на десницата в България мина в това да убеди мнозинството от българите, че демокрацията е система от правила, които трябва да се спазват, за да бъде запазена максимално ценността на човешкия живот.
Днес лидерите на дясното, или по-точно казано, клакьорите на Бойко Борисов, публично се отметнаха от основния принцип на демокрацията и на собственото си политическо верую. Да не мислите, че е било трудно на американското правителство да тръшне Ал Капоне по очи и да го набута в затвора заради показанията на Бъгси Сийгъл и Дъч Шулц? Пипнали са го заради неплатени данъци и този случай е останал в историята на демократичното правосъдие не заради дребнавостта на правораздавателния процес, а заради принципа на невинността до доказване на противното. Хванали са Капоне заради неплатените данъци и са го осъдили заради тях. Не са били по-глупави от Иван Костов или Бойко Борисов и са знаели, че субективното приложение на правото е най-висшето беззаконие. По парадокс Костов и Борисов са по-близо до крайната левица, която раздава правосъдие с оръжие в ръка, отколкото до модерни десни демократи, които знаят силата на правилата и процедурите и могат да ги спазват.
Това са хора с каскети, които могат да наложат волята си само чрез сила, но не и чрез правото. „Гениалният реформатор” Костов се срина до примитивната фелдфебелска представа за ред на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Имам много основания да не харесвам Костов, но заради тази му позиция и заявените симпатии към мутренските арести с насочени заредени оръжия към деца го презирам. Знам, че сега си прави сметки за завръщане във властта след провала на Борисов и ГЕРБ и затова сервилно им клакьорства, но готовността му да приеме комунистическата представа за раздаване на справедливост не може да извини никакви политически сметки. Той се провали на много елементарен изпит за демократичен светоглед и си остана в 80-те, когато кандидатстваше за членство в БКП, а по-късно от страниците на в. „Работническо дело” съветваше комунистическата партия как да удържи властта. Иван Костов е с комунистически убеждения, които доказа с гласуването си в Народното събрание, а всички, които го следват и днес, са по-големи болшевики от Стефан Продев, Велислава Дърева, Андрей Луканов, Александър Лилов и Велко Вълканов.

*С гласовете на ГЕРБ, ДСБ и Атака Народното събрание препотвърди приетите скандални поправки в Наказателно процесуалния кодекс. Според приетите промени косвените доказателствени средства, събрани единствено със СРС, и разпит на свидетел с тайна самоличност, могат да бъдат единствено основание за осъдителна присъда. Така приетите промени позволяват самоличността на служителя под прикритие да остане неизвестна дори за прокурора и съда, а данни от СРС могат да се използват и когато са събрани преди образуването на наказателно производство. Дава се възможност за назначаване на резервен защитник, въпреки несъгласието на обвиняемия и независимо, че той е упълномощил друго лице за свой защитник. Това противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека, прокламираща, че всяко лице, обвинено в извършването на престъпление, има право да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор. Този текст нарушава сериозно правото на защита на обвиняемия и равенството на страните.новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

%d bloggers like this: