“Тази сутрин”: Иван Костов

Интервю на Иван Костов, бТВ, “Тази сутрин”, 13.04.2010 г.

За гледане – от dsb.bg.

За четене – препредадено от агенция ФОКУС:

Водещ: Лидерът на ДСБ Иван Костов ни е на гости. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Вчера дадохте пресконференция, която, всичко, което излезе по агенциите, аз изчетох много внимателни и силно се разтревожих от нещата, които излизат от вашата уста, именно защото бяхте премиер, именно защото разбирате от икономика и финанси и прозвуча всичко много тревожно. Толкова тревожно ли е и толкова страшно ли е положението?
Иван Костов: Да. Разбира се, има отговор, има политики, които могат да решат проблемите, но наистина положението е много напрегнато. Ние вчера на съвместно заседание с ръководството на СДС разгледахме ситуацията. Ние очакваме много голямо неизпълнение на бюджета, някъде в порядъка на 20% на приходите. Т.е. да се повтори същата ситуация, която се случи в 2009 година, да се повтори в 2010 година. И това само по себе си вече означава, че ще има много сериозна фискална криза.

Водещ: Така, като слушах и шефа на митниците, като че ли приходите и от там, очакваните, няма да дойдат и да влязат.
Иван Костов: Да, да, да. Това е, това е причината, поради която не може да се очаква автоматично покачване на приходите от това, че ще увеличиш акциза или ще увеличиш ДДС.

Водещ: И понеже сега няма да се увеличава ДДС или смятате…
Иван Костов: Да, но говоря по принцип. В тази ситуация…

Водещ: Като идея и политика.
Иван Костов: Политиката не може да бъде на увеличаване на данъците, защото една част от икономиката, както той обясни тук подробно, веднага бяга в сивия сектор.

Водещ: Да започнем от там – кои мерки трябва да се променят и изобщо кои трябва да отидат на боклука?
Иван Костов: Вижте, реформи трябват.

Водещ: От тези 60 мерки.
Иван Костов: Реформи трябват.

Водещ: Не виждате ли в тях реформите?
Иван Костов: Първо, първо, това, което трябва да се каже за тези мерки, е, че самото правителство и самият министър-председател не застана зад тези мерки. Той не ги направи свои. Не пое политическата отговорност за тях. Те останаха някак си да висят…

Водещ: Какво трябваше да направи, за да стане ясно?
Иван Костов: Те останаха да висят някак си между синдикати…

Водещ: Е, бяха изговорени от Симеон Дянков…
Иван Костов: Да, да. И толкова. И нито…
Водещ:… бяха обсъдени в парламента.
Иван Костов: Не, не бяха обсъдени в парламента.

Водещ: Само изнесени като предложения.
Иван Костов: Бяха изнесени. И никой колега на Симеон Дянков не застана зад тях. Не се произнесе социалният министър, не се произнесе министърът на икономиката. Сериозните министри, върху които…

Водещ: Какви знаци трябва да търсим зад този факт?
Иван Костов: Трябва да търсим знак, че кабинетът не пое отговорността, политическата отговорност за тези мерки, не ги е превърнал в управленско решение от типа на, примерно, промяна в закона, или промяна в наредби или правила и по този начин не ги е направил свое действие. Част от тях сигурно ще влязат в Народното събрание /НС/, но там пък ще има тежки политически дебати за всяка мярка, защото … По много проста причина – те не са консултирани въобще с никой в парламента. Аз даже си мисля, че и Парламентарната група на ГЕРБ едва ли е участвала в разработването на тези мерки. По този начин те там ще влязат отново в политическия дебат. Всъщност тогава ще им се случи за първи път политически дебат.

Водещ: Някой с вас говорил ли си е – премиерът, Симеон Дянков, като човек с опит, който е бил на този пост в тежки за България години?
Иван Костов: Не, не. Отговорът на този въпрос е даден още при съставянето на правителството – ние сами управляваме, сами носим отговорност. Всички решения са си наши. Това каза ГЕРБ в началото, когато ние предложихме своята подкрепа. Нали така? От тогава нищо не се е променило там.

Водещ: А фактът, че мерките бяха консултирани, обсъдени и дойдоха основно от синдикални организации, от работодателски организации?
Иван Костов: Това аз ще нарека грешка.

Водещ: Защо?
Иван Костов: Защото така беше при Любен Беров, така се управляваше страната по време на безвремието на Любен Беров. Когато спряха реформите, започнали 1991-1992 година, когато се създадоха организацията на Г-13, когато синдикатите застанаха в тристранната комисия… Вижте, тристранният съвет е изобретение на едни демокрации многопартийни, когато политическата структура на страната, т.е. партиите не са в състояние да намерят решение и да консолидират помежду си мнение за това какво трябва да бъде решението на дадени проблеми. И тогава в Белгия, то е почти едно-единствено място, е създадена тристранната консултация. След това е отишла в Германия, но с променени функции. Това не е орган за политически решения или за законодателни решения, или за управленски решения, защото участниците са безотговорни. Да не се сърдят. Да не помислят, че…

Водещ: Факт е, че каквито и решения да се вземат, първо, не се вземат /…/, второ, не носят отговорност за тези решения.
Иван Костов: Те са отговорни само към собствените си членове, т.е. към точно тези работодатели, които членуват при тях или към точно тези работници, които членуват в „Подкрепа” и КНСБ. Те не са отговорни обаче към страната. Например, най-важният и най-силният фактор, който може да изведе страната от кризата, това е дребният, средният, семейният бизнес. Това са самонаетите хора, Защото те са най-гъвкави. Те най-бързо променят вида на усилията си, най-бързо се адаптират към ситуацията. Могат да понесат лишения, защото тежестта пада върху, примерно семеен бюджет или върху бюджет на много малко хора. Те са гъвкавата структура. Тези хора, нито един от тях по никакъв начин не беше привлечен при взимането на решенията, изобщо при изработването на мерките.

Водещ: Кои мерки трябва изобщо да навлязат в сила и употреба?
Иван Костов: Ако тези хора ги питате, те ще кажат така: Не искаме парите от нашите данъци да отиват за нереформираната публична система.

Водещ: Значи там е ключът?
Иван Костов: Там е ключът, разбира се, че е там. Няма къде да бъде другаде.

Водещ: Какво ? Трябва да се започне успешна здравна реформа, социална реформа?
Иван Костов: Вижте какво прави голяма западна фирма от типа примерно на „Водафон”. Влиза в криза. Елиминира всички управленски звена, които са излишни, които могат да бъдат елиминирани. Примерно 250 средни управленски звена стават 100, да кажем.

Водещ: Много сериозно съкращение.
Иван Костов: Така се прави. Когато идва кризата, се натоварват тези, които остават на работа. Една голяма част висшата администрация бива освобождавана, защото тя е най-гъвкава, тя винаги се огрява.

Водещ: Добре де, какъв процент от администрацията в момента би трябвало да бъде освободена? От чиновниците, от всичките чиновници.
Иван Костов: Не говорим за чиновниците в момента. Говорим за управленски структури, говорим за дирекции, говорим за институции, които са излишни.

Водещ: А, дори още по-нависоко?
Иван Костов: Разбира се. Те са тези, които струват най-скъпо на държавата.

Водещ: Кои трябва да бъдат изобщо заличени, да спрат да съществуват?
Иван Костов: На фона на огромната система от държавни институции… Ако погледнете картата на държавните институции, ще се слисате. Защото просто сигурен съм много малко хора в България си дават сметка колко на брой институции има в съдебната, в изпълнителната власт, в законодателната. И които са създадени…

Водещ: Те хората като разбраха колко агенции държавни има, когато стана ясно, че ще бъдат закривани и ще минат в министерствата.
Иван Костов: Точно така. Ако си ги представите като карта, 1/3 от тях спокойно могат да не съществуват. 1/3 от институциите. Те могат да бъдат слети. Функциите им могат да бъдат прехвърлени върху други, които имат способността да изпълнят, които ще поемат допълнително натоварване, защото е криза. Нали така? Просто си представете картата на България.

Водещ: Това, ако вие бяхте сега на мястото на Бойко Борисов и на Симеон Дянков, това бихте направили?
Иван Костов: Така се прави в условия на криза. Но страхът от тези реформи е много голям. Защото те са непопулярни. Губи се доверието, симпатиите на тези, които ще бъдат съкратени. Но аз дадох един пример за мини „Марица Изток”, където има излишни няколкостотин души, които обаче вдигат цената, изходната цена на въглищата. Оттам се вдига цената на произведената електроенергия на централите от Маришкия басейн. Което обаче пък увеличава цената на електроенергията за всички български граждани по веригата. Тя си расте, върви си с печалбата и стига до нас с 10-15%. Примерът призна, че има това явление, след като ние го посочихме с пръст. Защото там има страшни злоупотреби и т.н. Ето, вижте, решението колко е просто. Рационализира се производството в мини „Марица”, специално за този случай. Намалява се цената на въглищата под световната цена, защото не може да е над световната цена. Пада цената на електроенергията. Пада цената за крайния потребител. Дава се много сериозна помощ на всички консуматори на електроенергия. А това са фирми, това са (…), това са граждани, домакинства.

Водещ: 1/3 от всички институции държавни трябва да бъдат заличени или слети. Другата мярка, която трябва да се направи спешно и сега – утре, другиден?
Иван Костов: Самите оставащи структури трябва да бъдат рационализирани.

Водещ: Как?
Иван Костов: Не може да има десетки дирекции. По просто правило. Зам.-министър, под него имам максимум три дирекции или четири, в най-лошия случай нали. Защото той не може да управлява повече от три дирекции. Под тях трябва да има по четири-пет отдела. И това е структура, която не може да бъде променяна. Това са елементарни пирамиди на управлението. Сега в момента има значи в министерството на самия Симеон Дянков, който търси начини за реформиране на нещата, при положение, че са излезли митницата… Митницата впрочем, тази митница, която в момента е гигантска институция, знаете ли, къде беше по мое време? В малката сграда на Икономическия институт, от втория етаж нагоре, до зала „България”. Това беше митницата. Това беше цялото управление „Митница”. Сега са гигантска структура. И не случайно господин Ваньо Танов съкрати 600 души. Но има в самите администрации на министерството на финансите… Значи при положение, че са отделени на НАП, Главно управление „Митници” и ред други структури и на министерството, останаха не знам колко, ама са десетки дирекции. Десетки дирекции не са нужни. Често това са дирекции с препокриващи се функции, които са начини да се крие отговорност. Значи трябва ад се опрости структурата на самата администрация. Защото така прави целият свят в условия на криза.

Водещ: Освен съкращаване, с каквото се похвали самият Симеон Дянков. Има съкратени служители там, много проценти.
Иван Костов: Не, трябва да бъдат съкратени…

Водещ: Организацията и структурата на работа трябва да бъде променена.
Иван Костов: Структурата трябва да бъде опростена, за да може да се концентрира отговорността да се персонализира. Най-силните отговори на кризата дават фигурите, които управляват, които имат персонална отговорност.

Водещ: Ти имаш тази задача, отчиташ се на еди-коя си дата какво си свършил.
Иван Костов: Точно така. И от теб зависи, и съдбата ти зависи от това, и бъдещето ти зависи. Трябва да намериш отговора. Тогава той намира отговора. Иначе, когато гледа до себе си още пет-шест такива като него, достатъчно безотговорни, те си прехвърлят топката помежду си и никой не смее да вземе отговорното решение. И никой не смее да понесе отговорността за това решение. Те го крият. Както другият пример, който дадох, с обявяването на един конкурс в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, където трябва да се подпишат 40 души. Представете си, 40 души трябва да се подпишат, за да се обяви един конкурс. Кой е виновен от 40-те подписа? Кой точно? Никой не е виновен, разбира се. Никой не е виновен. Когато след това нещо стане с тоя конкурс, разбира се, никой не е виновен. Как можете да потърсите от тия 40 души отговорност? И заради това е този лош сигнал, който идва от „Ню Юръп”. Снощи се запознах с една статия в „Ню Юръп”. Казва се „Българските досиета в ОЛАФ”. И излиза, че тия досиета някой може да ги открива и да ги закрива, и че там си има едни потенциални нарушения, които всеки момент могат да ни ги изнесат и ни ги покажат, защото значи нашата система очевидно по принцип допуска такава безотговорност.

Водещ: Е предразположена към такива нарушения.
Иван Костов: Разбира се. Да, тя просто може да бъде обвинявана непрекъснато. Друг е въпросът, ако там стои един човек. Нали, ако носи отговорност, като в момента, все пак имахте партньор нали в разговора, ще го използвам него. Той каза „Няма да се поддам на това”. Вижте го как носи отговорност. Нали това…

Водещ: За Ваньо Танов говорите, който…
Иван Костов: Да. Това няма да допусне. „Ще действам така, защото такъв е законът”. Вижте го, как носи отговорност пред вас. Нали казва „Аз съм човекът, който на това ще кажа „Да”, на това ще кажа „Не”. Това ще направя, това няма да направя”. Но си представете онези, които са пробутали този конкурс нали, който примерно ще доведе до загуби и който е влязъл като досие българско в ОЛАФ. Кого ще потърсите като отговорен? Ето това е големият проблем на една разпаднала се администрация.

Водещ: Ще подкрепите ли тези 60 мерки, в този им вид…
Иван Костов: Е, как да ги подкрепим? В кой вид? Какво решават? Коя реформа тласкат напред? Как решават това, за което сега ние им говорим? Как да подкрепим това чудо? Това са мерки, ние нарекохме вчера „ляв популизъм”. Затъване в левия популизъм. Това е мерките – страх реформи, опит да се съберат пари, за да оцелее тая система с нереформираните й части…

Водещ: Като ви слушам, си давам сметка, че…
Иван Костов: … да бъде спасена, защото щяло да се подобри икономическото положение. Ама това е същото управление след нас. Това е същата философия на управление на Симеон Сакскобургготски, който не смееше да пипне нищо от заварените неща. Разбира се, с изключение на операциите, от които се самообогатиха там много хора и Тройната коалиция. Но никой от тези, фактически популистки управления, не посмя да продължи реформите. Вижте в здравеопазването…

Водещ: Това краят на подкрепата на ДСБ за ГЕРБ ли е?
Иван Костов: … в здравеопазването какво става. Приети са едни закони от 2001 година насам, трябва да се приложат тия закони, за да завърши реформата. 8 години, 9 никой не прилага законите. Никой не променя законите. Никой не казва „Няма да бъде така. Ще бъде така”. Всички критикуват. Всички казват „Това не може да стане”. Никой не пипа законите, защото не смее да поеме отговорността.

Водещ: Сега ще чакаме крави ще ги свърши новият здравен министър.
Иван Костов: Кого да чакаме? Какви ще ги свърши новият здравен министър? И ние го чакаме довечера да дойде да ни каже наистина какво ще прави в тази изключително тежка обстановка. Първият въпрос, който аз ще му задам е „Вие познавате ли законодателството, ще го промените ли или ще направите реформа по това законодателство?”. Девет години се канят тия леви популисти да довършат…

Водещ: Някаква среща ще имате довечера?
Иван Костов: Да, довечера ние сме го поканили. Защото от представянето му пред нас зависи нашето отношение. Не може така. Защото ние си играем със здравето на хората. В буквалния смисъл на думата си играем със здравето.

Водещ: Последен въпрос. времето излетя бързо с вас. Това краят на отношенията на подкрепата на ДСБ за ГЕРБ ли е?
Иван Костов: Не, това не е краят. В никакъв случай. Ако има такава интерпретация, не е вярна. Но, вижте, ако няма реформи, ние не сме гарант. Трябва да е ясно. Ако ние сме се обявили, Синята коалиция, за гарант и коректив… Но ако се спрат реформите, на какво сме гарант? Ние сме гарант, че ще има реформи. Ние сме реформаторската десница в България. Ние сме правили всички крайно належащи и отлагани реформи, за което сме понесли огромна политическа цена сме платили. Така е било и 91-ва, 92-ра година. Така беше и 97-ма, 2001-ва. Никой не е разчиствал Авгиевите обори на безпомощната и популистка българска политическа класа, както го е правила реформаторската десница.

Водещ: Наистина последен въпрос. Кога за последен път се видяхте с Бойко Борисов?
Иван Костов: Оу, не съм се виждал скоро. Но се чуваме.

Водещ: И?
Иван Костов: Примерно, чухме се за празника и се поздравихме с „Христос воскресе!”. И на вас – Христос воскресе!

Водещ: Воистина воскресе!
Иван Костов: Християните се поздравяват 40 дни…

Водещ: 40 днес след Великден. Но по същество, разговор за кризата в България не сте водили?
Иван Костов: Предполагаме, че ще има такъв разговор.

Водещ: Тепърва.
Иван Костов: Но не може без такива разговори.

Водещ: Благодаря ви много за това гостуване. Иван Костов.новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: