Иван Костов пред БНР, “Неделя 150”

Интервю на Иван Костов, председател на ДСБ, за “Неделя 150”,
БНР, “Хоризонт”, 11 април 2010 г.

Препредава агенция ФОКУС:

Водещ: Добър ден на бившия министър – председател, бивш финансов министър, лидер на ДСБ Иван Костов.
Иван Костов: Добър ден.

Водещ: Слушахте ли предаването?
Иван Костов: Не, не можах, за съжаление.

Водещ: В студиото беше вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Иван Костов: Информиран съм.

Водещ: И каза, че не се казва край, стоп и че е възможно в близките месеци да се подаде, сигурно се подава някакъв документ, молба, не знам, за чакалнята на еврозоната. Как коментирате тези сигнали, че …
Иван Костов: Това е правилната позиция. Аз така и разбрах, че в момента не може да се подаде поради обстоятелството, че бившето правителство, тройната коалиция е оставила над 2 млрд. скрити…

Водещ: 2 млрд. и 100 млн.
Иван Костов: … които увеличават дефицита, според Евростат. Нещо, което и ние твърдяхме. За мен е изненада само колко голям става този дефицит. Това, че става 3,7% вече означава следното, че ЕС може да отвори процедура срещу България по конвергентната програма за това, че не изпълнява изискването за 3% бюджетен дефицит.

Водещ: Да обяви процедура за свръхдефицит, така ли?
Иван Костов: На свръхдефицит, да и …

Водещ: И да иска от нас мерки как да го преодолеем, така ли?
Иван Костов: … и ще предписва мерки във финансовата политика, каквито предписваше МВФ на правителството. Ще се изискват много по-драстични реформи и така нат. При това положение правителството не е приценило истинските размери на бедствието, което им е оставено и наистина не може да подаде документи за кандидатстване през тази година, но ние така и разбрахме, че в момента не може. Би трябвало усилията следващата година да се подновят и решаващо е да се одържи дефицитът под 3%…

Водещ: Под 3%.
Иван Костов: … което ще бъде много трудна задача.

Водещ: Възможно ли е?
Иван Костов: Зависи, зависи каква политика ще се следва. Ако се следва политика на смели реформи, кризата много бързо може да бъде пресечена. Вие си спомняте и 1991, 1997 година с много бързи и решителни действия за около половин година, но наистина драстични реформи. Колкото повече се отлагат, толкова по-болезнени и драматични ще са тези реформи.

Водещ: Сигурно. Ревизия на бюджета трябва ли?
Иван Костов: То е въпрос на политика на правителството. Ревизия, сега е момента да напомня, ние искахме ревизия и актуализиране на бюджета за 2009 година още по време на годината и настояхме това да се извърши. Това беше първото нещо, което искахме от ГЕРБ и много съжалявам, че нито компетентността, нито волята политическата и опитът им достигнаха да направят тази актуализация. Сега дали ще актуализират бюджета за 2010 година практически е въпрос на инструменти.

Водещ: И не е толкова важно.
Иван Костов: Да се надяваме, защото ако се изтърве дефицитът пак над 3% тогава това означава, че автоматично Европейският съюз ще отвори процедура за свръхдефицит срещу България и ще започне да предписва мерки.

Водещ: Тези 60 мерки, кратко, как гледате на тях? Те няма да бъдат приети от Народното събрание, няма да бъдат изпратени за приемане. Там трябва да се прави закон…
Иван Костов: Тези мерки, които няма да бъдат приети в Народното събрание, не са силни мерки, не са решителни мерки, не са мерки срещу кризата, не са мерки, които ще задвижат реформите в България.

Водещ: Как гледате на предстоящата нова сесия на Народното събрание? Разбирам, че министър Дянков се е срещнал с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и е поискал тези промени свързани с антикризисните мерки да минават следващата седмица, по-следващата като най-важно.
Иван Костов: Аз по принцип съм на мнението, което Синята коалиция изрази, че тези мерки, въобще не беше този политически дебат, от който те трябваше да се създадат. Политическият дебат е между тези, които са облечени с доверието на хората, а не със синдикатите и с работодателите, които представляват своите групови интереси или интереси на гилдия. Поради тази причина тези 60 мерки в никакъв случай не могат да получат тази подкрепа, която се очаква от правителството. Аз се радвам, че премиерът се дистанцира практически от тях и няма да настоява по начина, по който авторите им настояват да бъдат приети.

Водещ: Не сте имали разговори с премиера, не сте консултиран за антикризисните мерки?
Иван Костов: Не, не сме консултирани и това е най-странното, но дебатът, политическия, за мерките не може да бъде избегнат, така че това, което ще се случи през тази сесия в Народното събрание, ще бъде, ще кажа и ще подчертая, закъснял дебат по антикризисни мерки, който трябваше да се води точно преди една година или да речем преди 9 месеца.

Водещ: Иначе вътре в Синята коалиция с Мартин Димитров нямате разминавания?
Иван Костов: Не, напротив, мисля, че нашите позиции се консолидират. Ние направихме всичко възможно да бъдем отворени, да предложим различни мерки, гледани по различен начин. Практически от нашите мерки, от нашите и на СДС, са приети по две, три, което е несъществено, ако говорим за тези 60.

Водещ: Не е съществено наистина. Предавате ли контрола на ДАНС на Волен Сидеров?
Иван Костов: Да, да, ще го предам, да.

Водещ: Това е сложен процес, може би, не знам.
Иван Костов: В четвъртък не можахме да направим заседание, иначе още тогава щях да предам щафетата.

Водещ: Следващата седмица, така ли?
Иван Костов: Да, вероятно. Той трябва да свика заседание, той е председател.

Водещ: Ще се чуем и с Волен Сидеров. Благодаря ви.
Иван Костов: Благодаря ви и аз.

Водещ: Лидерът на ДСБ, бившият министър – председател Иван Костов.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: