Пресконференция на Иван Костов, председател на ДСБ

Пълният текст – на страницата dsb.bg. Ето и кратка извадка:


Всъщност има много тежък бюджетен проблем. Ще има много несъбрани приходи. Още от сега се търсят мерки това нещо да бъде неутрализирано. Което означава, че за държавата кризата сега настъпва през тази година.
Много примери се дадоха и аз искам да ви върна към тези примери. Точно тези, които в момента всяват хаоса и са готови с дежурните си мерки, ще напомня изказванията им, че ние сме излезли от кризата още преди изборите.
Помните ли, че тройната коалиция обяви, че кризата е приключила? Помните ли го това? Това беше точно преди една година.
Помните ли, че президентът излезе с Пламен Орешарски и обявиха, че са се справили с кризата? Всичко това в нашия анализ беше посочено отново.

При тази ситуация ние не виждаме причина да продължаваме да предлагаме мерки за излизане от кризата.
Защото се създава наистина една параполитическа дискусия, в която участва Константин Тренчев, другите синдикати. Участват работодателски организации, които винаги са участвали по един или друг начин в споделянето на приказките, а не на отговорностите, когато настъпват тежките времена за страната.

България има нужда от радикални реформи. Какво значи радикална реформа в администрацията? Не съкращаване с 20% пропорционално навсякъде, защото това ще убие много от административните органи. Просто те не могат да бъдат съкратени пропорционално всичките. Реформа в администрацията е приключване с модела 3-5-8. На назначаване, на изграждане на институции, на размножаване, на дублиране, на клониране на институции и т.н., на клониране на скъпо платени работни места и наместване на партизаните на тези партии.

Казваме, че ние ще спрем да излизаме със своите идеи за излизане от кризата. Ние призоваваме за сериозна политическа дискусия. Трябва политическа дискусия. Първо ГЕРБ трябва да проведе вътре в себе си тази дискусия. Да си върне посоката за това, за което беше избран да поеме управлението на страната. Да започне да гледа мерките именно от гледна точка на ценностите на Европейската народна партия. Защото за голяма част от мерките ние виждаме, че са изцяло левичарски. Те не са десни мерки. Но най-вече да си върне посоката. Това може да стане като си изяснят те проблема. Когато извикат на дискусия и проведат наистина сериозна дискусия с партиите, които ги подкрепяме в парламента, за да ги подкрепяме за антикризисните им мерки. И след това тази дискусия трябва пак политическа, а не параполитическа, да се проведе, с оглед да се привлече и още по-широка подкрепа, за да може по отделни мерки да се получи още по-силна подкрепа в Народното събрание. Това е начинът да се проведе този дебат, колкото се може по-бързо, за да даде резултат и да може да почне да излиза страната от кризата с целенасочени усилия.
С възстановено лидерство без притеснения, без паника и без да се поддаваме на хаоса.
Няма никакви основания за хаос, никакви основания за паника. Няма основания за тези неща. Ситуацията в никакъв случай не е толкова тежка, колкото беше през 90-та година зимата, нито през 96-97-ма година, зимата. Несравнимо по-лека е. Страната има възможности. Тя е член на Европейски съюз, член на НАТО. Има гарантирана сигурност. Много неща седят по друг начин. Така че няма смисъл да се повтарят тези сценарии. Ние сме против това. БСП да се опитва да разиграва същия сценарий, само че с разменени роли, като през 96-97-ма година. Защото онова не беше сценарий тогава, а си беше истинска невъзможност на БСП да изведе страната от криза, в която я вкара. Ние за това призоваваме за политически диалог. Това трябва да започне веднага.

Мдаа.
И То започва. Веднага. Дистанционно – министър-председателят, отнякъде, препредаден от агенция ФОКУС:

На всеки един час ми докладват как вървят преговорите с партньорите по антикризисните мерки. В неделя се разбрахме до сряда да намерим общите антикризисни мерки и да накараме държавата най-плавно да излезе от кризата, каза премиерът. На въпрос за повишаването на ДДС, Борисов каза, че са се разбрали със синдикати и работодатели да го коментират, когато има общо съгласие. Това е „задължителна възможност” – каза той. С близо милиард от „Цанков камък”, милиард задължения на НЕК, с близо два милиарда задължения по договори, за съжаление няма друг начин. Ще режем заплатите, ще режем администрацията (направили сме го веднъж, ще го направим и втори път), ще намаляваме бюджетните разходи, данъкът „лукс” – всички тези мерки ще работят. Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията. На нито един наш финансист и през ум не му е минавало, че така може да се потъпква законът за държавния бюджет. Когато ни призоваваха на дебати, те вадеха цифрите от бюджета – излишъци и никакъв бюджетен дефицит. В същото време – няколко милиарда са били скрити. Как тогава ние да изпълним нашата програма, при положение, че всички тези дефицити са били скрити. Затова, като временна мярка, най-далеч – до края на 2011 г., трябва да се приеме и това. Ако държавата тръгне да излиза от кризата, най-лесното е веднага да намалим данъка. До утре синдикати и работодатели трябва да дадат точния финансов разчет, по всички мерки, коя колко дава на хазната, да видим пасивът, който остава, и тогава да ги приемем. Ако се приеме увеличението на ДДС, може да кажем – националната телевизия, националното радио, всяка фирма, която няма да вдигне цените с два процента и да й дадем безплатна реклама. Всяка фирма, например за кафе, може да каже: Ние продаваме на 30 стотинки кафето и ще продължим да го продаваме на 30 стотинки. Ще им дадем безплатна реклама. Защото ние така или иначе дотираме тези две медии. ГЕРБ три – четири години работи и печели изборите без никакви субсидии. След като искаме солидарност, трябва да намалим и съм „за” да намалим субсидиите на политическите партии. ГЕРБ ще бъде най-потърпевша, най-много пари. Бих го направил, ако ме питате, с 20-годишна давност. Включително и заплатите – и на Министерски съвет, и в Народното събрание, и на президентството.Тези, които безобразно са нарушавали закона за бюджета, крили са парите, потъпкали са всичко – въобще не искам да ги чувам като съвети – каза премиерът. Те няма какво да ме научат освен – и аз да скрия пари от народа или от Брюксел. Това ние не искаме да го правим, обясни той.новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: