Конституционният съд обяви решението си по дело №10 от 2009 г.

Днес, 16 февруари 2010 г., КС на Републиката реши образуваното преди няколко сезона Дело №10 за миналата година.

Решението на конституционните ни съдии съответства на заявените в “искането на Яне Георгиев Янев” оплаквания. Впрочем, от днес, със своето решение, Конституционният съд вече твърди, че искането не било “на Яне …”, а “на главния прокурор по сезиране от Яне Георгиев Янев”, но и като такова се отхвърля:


Отхвърля искането на главния прокурор по сезиране от Яне Георгиев Янев, политически лидер на политическа партия “Ред, Законност и Справедливост” и кандидатите за народни представители от същата политическа партия – Красимир Дончев Каракачанов, Борис Янков Ячев и Бойко Иванов Ватев, с което се оспорва законността на избора на следните народни представители от ДПС, избрани по пропорционалната избирателна система в 41-ото Народно събрание: Хасан Илияз Хаджихасан – 04 МИР Велико Търново, Искра Димитрова Михайлова – Копарова – 13 МИР Пазарджик, Тунджай Османов Наимов – 17 МИР Пловдив окръг, Бюрхан Илиязов Абазов – 19 МИР Русе, Елин Елинов Андреев – 22 МИР Смолян, Емил Кирилов Иванов – 26 МИР София област, Лютви Ахмед Местан – 27 МИР Стара Загора.

На основание чл.14, ал.4 от Закона за Конституционния съд решението влиза в сила от датата на постановяването му.

Та, така. Както вече писах тук някъде, това дело беше така заявено и допуснато за разглеждане, че оповестените преди повече от половин година резултати от изборите за Народно събрание на Републиката да си останат почти непроменени, и след произнасянето на КС.

Обаче ей това РЕШЕНИЕ №2 си заслужава четенето изцяло, не “по диагонал”, и не само веднъж.

Информираните ни читатели вече са чули, прочели и/или видели информацията за това, че днес Конституционният съд е обявил за несъществуващи няколко хиляди гласа, доскоро записани като действителни такива в секционните протоколи на 23 (от общо 123) СИК от избирателни секции в Република Турция. “Отписаните” днес гласове са 18358. От 12 секции в Истанбул, 5 в Бурса, по 2 в Измир и Черкезкьой и по една в Анталия и Чорлу!

Според КС, основанието за вземането на решението за “отписване” на посочените действителни гласове е това, че в разгледаните 23 секции не е гласувал нито един от предварително заявилите своето желание за гласоподаване правоимащи (и/или “липсва секционен протокол или първа страница от такъв протокол”), а списъците, съдържащи някои от личните данни на допълнително записани (в изборния ден) избиратели не са подписани от председател и секретар на СИК. Конституционният съд решава, че такъв вид избирателни списъци не притежават “качеството на валиден документ”!

Подписи на председател и секретар на СИК липсват и в още около 93 от останалите 100 прегледани избирателни списъци, но те явно са страници от нещо, което притежава горното качество, поради регистрирано гласоподаване на поне един от предварително заявилите желанието си избирател.новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

One Response

  1. […] ни читатели вече са прегледали оня пост, та си позволявам да напомня още веднъж на тези от тях, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: