Милиционерщина за Рождество Христово

Днес, на извънредно заседание на 41-то Народно събрание, се обсъжда приемането (на първо четене) на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

Представеният на парламентарните комисии проект не е получил одобрението на парламентарната комисия по европейски въпроси. Само.

В парламента има и правна комисия. През нея този текст е преминал. Как?

Ето го чл. 34 от Конституцията на Републиката (в която не се среща буквосъчетанието “ИНТЕРФЕЙС”):

Чл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.
(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

А пък:

“Тежко престъпление” е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Така пише в чл. 93, т. 7 от Наказателния кодекс.

Като отбелязвам, че заместникът на министър-председателя явно е запознат с етимологията на онази думичка, както и със съдържанието на предлагания акт – и по принцип, и в цялост, че и в детайли, предполагам, че съвсем скоро този проект ще получи статут на закон, приет на първо четене.

Догодина, след няколко дни, ще го приемат и окончателно. След това Конституционният съд ще отмени някои от противоконституционните текстове. Е, на заинтересованата страна ще се наложи да обяснява и на конституционните съдии как с “интерфейс” се проследяват само “разпечатки”, без преглеждане, прослушване и разпечатване на съдържанието, и така не се нарушава “неприкосновенността” по ал. 1 от чл. 34 на Конституцията.

Да отбележа и още нещо:
В действащия ЗЕС, в неговия чл. 251 (на който предстои промяна, премахване и сменяне с друго съдържание) вече съществува текста

и престъпления по глава девета “а” от Наказателния кодекс

който, разбира се, е в противоречие с чл. 34, ал. 2 от Конституцията, във връзка с цитираното обяснение на някои думи от НК – и така ще бъде дотогава, докогато някой не реши, че и “компютърните престъпления”, предмет на въпросната глава, са в групата “тежки”.

Очаквам изпратените с моя помощ членове на 41-то НС от ПГ на Синята коалиция, които вече са представители на целия народ, да се отчетат с 15 гласа “ПРОТИВ” предложения законопроект.
Преди настъпването на Рождество Христово.
На първо четене. “По принцип и в цялост”!новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

4 Responses

 1. […] сме в това управление и не носим отговорност за него. Гласуваме “против”, ако не сме […]

 2. ДСБ подкрепя исканията на протеста на 14.01.2010 г. пред Парламента
  Ръководството на ДСБ на пресконференция днес заяви, че подкрепя исканията на протеста, организиран на 14 януари 2010 г. и споделя опасенията на организаторите от приетия на първо четене текст на ЗЕС. ДСБ ще използва всички парламентарни способи, за да осигури отпадане на второ четене на всички текстове, застрашаващи основните права и свободи на гражданите.

  Протестът ще се проведе на 14.01.2010 г. от 11:00 ч. на площад “Народно събрание”.

  (По информация от члена на НР Радан Кънев)

 3. Още една причина да подкрепим протеста
  http://www.asengenov.com/2010/01/blog-post_12.html

 4. […] записани конкретни противоконституционни текстове (онези думички, по-рано написани като “глава девета “а” от […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: