Парламентарното представителство на “РЗС” олекна

Партията РЗС вече не разполага с парламентарна група в парламента, тъй като избраният от врачанската листа на тази партия Марио Тагарински обяви, че напуска групата и ще продължи като независим народен представител, а общият брой на избраните от останалите кандидатски листи на РЗС е по-малък от минималния по чл. 13, ал. 2 от Правилника за организацията идейността на Нардното събрание.

Следва препис-извлечение от стенограмата от заседанието на парламента от 3 декември т.г., “след почивката”:

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Продължаваме заседанието.
Има думата господин Яне Янев от името на парламентарна група. Заповядайте.
ЯНЕ ЯНЕВ (РЗС): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Ще прочета декларация от името на Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост”.
„Политическият съвет и Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” изразяват своя категоричен протест срещу отказа да се увеличи с 1 млн. лв. бюджета на държавния орган, който се бори срещу незаконно забогателите от престъпления и корупция за сметка на Президентството. Считаме, че са нарушени елементарни правила на политическата етика, защото тази бюджетна трансформация беше съгласувана с всички основни фактори в управляващата партия. За сметка на това „Ред, законност и справедливост” се съгласи да оттегли своите над 30 предложения по конкретни позиции в държавния бюджет.
В разрез на предизборните си обещания за борба с корупцията и организираната престъпност, Парламентарната група на ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, отхвърли предложението на „Ред, законност и справедливост”. Целта на тази пропаднала бюджетна трансформация бе да се даде ясен знак на българското общество, че държавата тръгва на битка срещу организираната престъпност и незаконно забогателите, дори с цената на съкратен бюджет на институции с важни, но все пак предимно представителни функции, каквато е Администрацията на Президента на републиката. Вместо това към българското общество се излъчва точно обратният сигнал, че държавата отказва да отдели допълнителен ресурс за борба срещу незаконно забогателите от корупция и други престъпления, че основополагащият принцип за справедливост отново е поставен на заден план.
Чрез този свой вот част от депутатите на ГЕРБ изневериха на собствената си съвест, за да запазят нечия повеля. Защо и как предстои да разберем в близко бъдеще. Това е напълно необяснимо и на фона на декларираната преди няколко седмици готовност на ГЕРБ да води консултации за импийчмънт на президента.
Вместо от ГЕРБ получихме подкрепа от Синята коалиция. С този свой акт народните представители от СДС и ДСБ демонстрираха не само колегиалност, но преди всичко принципност и последователност и аз искам да им благодаря.
Това е повод „Ред, законност и справедливост” още веднъж да се обяви против всякакъв вид политически метаморфози с цел запазване на 20 годишното порочно политическо статукво. Ние считаме, че бившите членове на БКП имат право на еволюция в мисленето, но сме наясно, че вчерашните БКП-активисти могат да се превърнат в социалисти и в най-добрия случай в социалдемократи, но не могат да се превърнат в десни християндемократи.
Ползваме случая да припомним на нашите политически партньори от ГЕРБ, че щедро спонсорираният от тях чрез държавния бюджет президент е избран два последователни мандата, благодарение преди всичко на гласовете на ДПС. Ето защо „Ред, законност и справедливост” застава на позиция, че с бламирането на вчерашното ни предложение за намаляване бюджета на раздутата президентска администрация се прави реверанс към най-ретроградните политически кръгове в България – кръгове, свързани с Държавна сигурност и тоталитарния комунистически режим.
„Ред, законност и справедливост” нееднократно е изразявала отношението си към лицето, заемащо в последните два мандата поста държавен глава. Това отношение определено е отрицателно и то се дължи на факта, че ние сме категорично против политическата мимикрия, особено, когато тя минава от аферата „Петрол срещу храни” на Садам Хюсеин, през трубадур на Милошевич до социален президент, през чийто мандат България е най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз.
Бившият социалистически лидер Георги Първанов ще влезе в историята като първия президент, чието име беше замесено в съмнения за злоупотреби с власт, в очевиден лобизъм за енергийни проекти на чужди държави и компании, както и други по-пикантни ловни, туристически, мезонетни и прочие скандали.
Георги Първанов записа в историята на президентската длъжност връчването на орден „Стара планина” на Ахмед Доган, амнистията за криминалния ромски лидер Цветелин Кънчев, поредицата неуспешни опити да бъде приет като равностоен партньор пред политиците от Европейския съюз. Тези успехи в кавички му дадоха възможност да запълни времето си с посещения и лов по време на бедствия и скъпи, но екзотични туристически дестинации в Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия по време на финансова криза.
Затова РЗС смята, че с оглед дейността на президента Народното събрание трябваше да ограничи разходите и бюджета му, защото държавата не може да си позволи да покрива разходи за лов и пътешествия на фона на огромните дупки в хазната. След като хората под прозорците на президентството и правителството трябва да затягат колана, морално е това да се отнася и за българския президент и неговата администрация. Бюджетът, включително и президентският, не е свещена крава, а инструмент за постигане на конкретни задачи, пред които е изправена страната. Най-тежката от тях е да се върне на държавата престъпно заграбеното имущество в периода на прехода – работа, възложена на Комисията „Кушлев”, която се нуждае от средства, за да работи ефективно. Задачи, различни от организирането на далечни екскурзии и ловни сценки из планините на Узбекистан.
Ние смятаме, че Георги Първанов няма необходимите морални достойнства, за да изпълнява най-високата длъжност в Република България. Съзнателно не защитава националния интерес на страната и действията му противоречат на основните принципи на правовата държава, а именно Георги Първанов стана архитект и конструктор на тройната коалиция. Това той извърши противно на основни демократични правила, като бе съставено правителство на подменения вот с бламиран премиер Станишев с мандата на етническата партия.
При управлението на това правителство България се превърна в нарицателен пример на повсеместна корупция и организирана престъпност под крилото на правителството, в това число и на президента.
Георги Първанов дължи властта си на безпринципна политическа сделка с ДПС. Той взе от Ахмед Доган непогасяеми политически кредити в особено големи размери и докато е на власт, ще ги връща заедно с лихвите. Това той доказа за пореден път с протекцията си на грубо фалшифициране на изборите в Турция.
Георги Първанов стана най-яростният противник и защитник на руските икономически и геополитически домогвания и имаше решаваща роля в опитите на Русия да постави България в енергийна зависимост.
Георги Първанов стана особено „популярен” с агентурния си псевдоним Гоце. В епохата, когато другите източноевропейски страни правеха лустрация и правеха всичко възможно да изолират бившите тоталитарни спецслужби от властта, най-високият пост в България се заема от агент на Държавна сигурност.
И днес другарят Първанов остана верен на себе си. След като видя, че действията му срещат твърд отпор и в парламента, и в правителството, той обяви мир между институциите, но този мир той разбира така, както някога са го учили в партийните школи на БКП и в инструктажите на Държавна сигурност.
Той отново иска да направи пазарлъци, да търгува с правото си на вето, да заплашва със сезиране на Конституционния съд.
Това са опити за нерегламентирано влияние и ГЕРБ допусна политическа грешка, като се поддаде на подобно изнудване.
Припомням, че искането ни за намаляване на президентския бюджет не е самоцелно. „Ред, законност и справедливост” предложи парламентът да вземе 1 млн. лв. от излишния лукс на Първанов и да го даде на комисията, която следва да отнеме незаконно придобитите имоти на политическата мафия и организираната престъпност, в това число дворците на Ахмед Демир Доган и Симеон Сакскобургготски. При настоящия си бюджет тази комисия не би могла да извърши пълноценно дейността си.
„Ред, законност и справедливост” се отнася с пълно съпричастие към нейната задача, която е в пълно съгласие с нашата позиция за безкомпромисна борба с корупцията. Затова ние подкрепихме правителствения проект на Закона за отнемане”…
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Времето, господин Янев.
ЯНЕ ЯНЕВ: …”на незаконно придобитото имущество, подготвен”… (Сигнал от председателя за изтичане на времето.)
Завършвам.
…”от министър Попова, съгласувано с компетентните европейски институции.
Очаквахме съответно ГЕРБ да приеме нашето предложение за президентския бюджет не като връщане на жеста, а като съвместно действие в една и съща посока.” Благодаря ви. (Ръкопляскания от РЗС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Господин Янев, съгласно чл. 133, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание мое правомощие като председател на Народното събрание е да отстраня за повече от едно заседание, но не повече от три, народен представител, който оскърбява Народното събрание или държавния глава.
Считам, че във Вашето изказване – декларация от името на парламентарна група, се съдържаха оскърбителни квалификации за Народното събрание, в частност за парламентарни групи, представени в него, както и недопустими оценки от парламентарната трибуна за държавния глава!
Ще си позволя да цитирам само една от тях: „няма необходимите морални достойнства”.
Считам, че подобна теза… (Реплика от РЗС.)
Лично засегната – имам право на 2 минути обяснение и като председател се позовавам на ал. 1 на чл. 133.
За това, че Вие във вашата декларация оскърбихте 41-то Народно събрание на Република България и държавния глава, Ви отстранявам от пленарната зала за едно заседание! (Ръкопляскания от КБ.)
ЯНЕ ЯНЕВ (РЗС, от място): Вижте кой ръкопляска и помнете това! (Парламентарната група на РЗС напуска залата.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: От името на парламентарна група – господин Лъчезар Иванов.
ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги, вземам думата от името на парламентарната група, тъй като в изказването на преждеговорившия господин Яне Янев от „Ред, законност и справедливост” беше обидена политическа партия ГЕРБ и аз не мога да остана безразличен към обидите, които бяха нанесени спрямо нашата политическа партия. Нещо повече, ние бяхме уличени в действия, които не са присъщи за политическа партия ГЕРБ.
Длъжен съм да кажа на всички вас, че аз, Красимир Велчев и други мои приятели и колеги сме започнали да създаваме сдружение ГЕРБ като Граждани за европейско развитие на България и не мога да позволя политическа партия ГЕРБ да бъде обиждана тук за това, че европейските ценности не са й присъщи.
Искам да подчертая, че днес, 3 декември, е празник на нашата партия. Още по-малко ще позволя в днешния ден нашата партия да бъде клеветена.
Искам да се обърна към всички тук присъстващи за това, че партия ГЕРБ възникна като антикорупционна партия още от първия ден и мисля, че с поведението си нашият лидер господин Бойко Борисов доказа, че се бори против всички корумпирани сили, независимо какъв политически цвят имат или нямат.
Искам да подчертая от тази трибуна, че партия ГЕРБ, изповядвайки своите християндемократически ценности и като член на Европейската народна партия, ще продължи да спазва именно правовия ред, да спазва реда между различните институции. Няма да позволим да се създава напрежение между институциите в Република България! Това са опити за провокация, както и за обида на политическа партия ГЕРБ.
Нещо повече, когато от тази трибуна се пледира за даване на повече пари за „Комисията Кушлев”, искам да попитам: за шестте години какво направи „Комисията Кушлев”? Но това е друга тема и не е място и време да правим оценка на тази комисия и на нейния ръководител.
Обръщам се към всички вас за това, че от политическа партия ГЕРБ няма да допуснем никой да петни нашето име в началото на нашия път – когато ние сме поели България, когато сме поели отговорността за управлението на България и за борбата с корупцията!
Ние, виждате, от първите дни имаме доверието на нашите европейски партньори. Още преди първите сто дни ние получихме размразяване на европейските фондове. Те видяха, че имаме сериозно желание и амбиция да се борим против корупцията в страната. Затова ни беше гласувано доверие от народа и затова политическа партия ГЕРБ тук представлява мнозинство. Благодаря ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Благодаря.
Госпожа Мая Манолова – от името на група.
МАЯ МАНОЛОВА (КБ): Уважаеми колеги, уважаема госпожо председател, от името на Парламентарната група на Коалиция за България изразявам съжаление и възмущение, че за втори пореден ден, когато българският парламент е ангажиран с приемането на най-важните закони, които определят финансовата рамка за следващата бюджетна година, парламентът се занимава, и то от председателя на комисията антикорупция и по парламентарна етика, с клеветене и обиди срещу институциите. Безпрецедентен е езикът, който господин Янев си позволява спрямо българския президент, като по този начин дава един изключително лош тон, изключително лош стил на взаимодействието между институциите.
Изразявам нашето задоволство от това, че ръководството на Народното събрание най-накрая след нашите убедителни настоявания реши да приложи по отношение на господин Янев санкцията, предвидена в парламентарния правилник.
Нека не забравяме, че парламентарната трибуна е най-високата трибуна в държавата. Нека не превръщаме парламента в Хайд парк, в който всеки един народен представител, загърбвайки своите ангажименти към своите избиратели, да клевети, обижда и отправя лични нападки срещу институциите. Недопустимо е това, което се случи в поведението на представителите на РЗС срещу държавния глава.
Изразявам нашето задоволство от това, че своевременно и по начина, предвиден в парламентарния правилник, беше наложена санкция на председателя на групата на РЗС.

One Response

  1. Bargains buy cheap viagra online 80% cheaper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: