Платеното паркиране в София?

мнение на Вили ЛИЛКОВ, общински съветник от ДСБ в СОС,
препредадено от Яна Йорданова и Даниела Димитрова във в. МОНИТОР,
23 Ноември, 2009 г.:

Платеното паркиране и в жилищните комплекси не се приема…

Идеята да се раздели столицата на зони и да се заплаща такса паркиране дори и в комплексите не се приема от гражданите. По същия начин не се прие и преди две години идеята да се заплаща такса при навлизане на автомобил в широкия център. Същевременно пределът на поносимост на града към автомобилите е надминат. Те са толкова много, че ако всички се паркират по дължината на основните улици, на тази върволица няма да достигнат стотици километри и ще заемат над една пета от площта на уличната мрежа. И когато се задвижат, е налице всекидневният хаос, защото в София са налице всички предпоставки за това състояние. Уличната мрежа е с моноцентричен модел, с почти два пъти по-малка дължина от необходимата за качествено обслужване на града. Няма паркинги в комплексите, защото за тях бе обещано да се реализират на “следващия етап”, който все се отлагаше. Все още няма генерален план за организация на движението, няма стратегия за паркиране, хиляди гаражи се преустроиха в магазини и работилници, има около десет хиляди грозни гаражни клетки, заели над двеста декара зелени площи и унищожили поне още толкова около тях. Няма контрол и санкции за нарушителите!

Да допуснем, че се въведе такса за паркиране в целия град, но как ще ме убедят, че ще се реши проблемът, като за последните години, независимо че имаше доста средства, няма нито един нов построен действащ паркинг, няма и проектна готовност за изграждане на паркинги в комплексите. Едва преди дни за първи път се появи систематизирана информация в общината за това къде е възможно да се изграждат паркинги.

За да се подредят нещата, са необходими време и средства, но преди всичко ясни идеи. Затова нека кметът да разработи и предложи програма с финансови разчети за изграждане на многоетажни модерни паркинги, да предложи програма за буфер-паркинги около метростанциите и в близост до автогарите, както и за паркиране и строителство на подземни паркинги на вътрешнокварталните пространства. Нека поне да започне процесът на предаване на етажните собствености на прилежащите площи към блоковете за поддържане, както предвижда Законът за етажната собственост и да се насърчат те да организират собствени открити паркинги върху тях по определени правила. Нека да се забрани използването на съществуващите гаражи за други дейности, да се премахнат незаконните бетонни гаражни клетки и да има безкомпромисност за спазването на нормативите за необходимия брой паркоместа при строителството на нови сгради. Крайно време е Синята зона за паркиране да се подреди и обозначи по европейски със светлинни системи и с много по-малко знаци от тези, които не само противоречат на ЗДП, а и загрозяват града ни, да се въведат апарати за самотаксуване при паркиране. Същата може и вътрешно да се преструктурира, така че с навлизане към идеалния център да намалява допустимото време за паркиране и цената може да е различна при преференциални условия за живущите в зоната, които и без това плащат най-големи данъци и такса смет. А без контрол и глоби цялото начинание няма да има успех, защото на първо място общината дава възможности и обявява правилата, а после трябва да иска те да се спазват и за услугите да се заплаща.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: