“Тази сутрин” – Иван Костов: “W”

Интервю на Марин Маринов – БНТ, “Денят започва”, 8 – 8 и нещо:

 

за гледане:
Vodpod videos no longer available.
и за четене:

Водещ Марин Маринов: В студиото сме с Иван Костов, лидер на ДСБ, съпредседател на “Синята коалиция”, бивш министър-председател на България. Добро утро, господин Костов.
Ив. Костов: Добро утро.

Водещ: Икономика, антикризисни мерки, големите енергийни проекти и намерения с руско участие през България и в България, хазарт – това като рамка на разговора, който планираме.
Ив. Костов: Всичко трябва да мине през призмата на антикризисните мерки, разбира се.

Водещ: Готов ли сте… три месеца, общо взето, почти стана, откакто правителството е на власт. Готов ли сте със цялостна оценка за действията на кабинета?
Ив. Костов: Вижте, за цялостната оценка непременно трябва да видим бюджета. Защото без конкретните решения на конкретните проблеми, а те са в бюджета, и, разбира се, данъчните закони не може да се прецени точно какъв ще бъде финансовият план на България и каква ще бъде финансовата политика и бюджетната политика, политиката на разходите за следващата година. Защото това, което наблюдаваме в тези дни, е известно опипване на почвата, дискусия между министри дори от кабинета, навременни бързи реакции на министър-председателя, корекции на някои, нали, екстремални такива или екстремистки изказвания…

Водещ: Тестват се някои идеи, пускат се в обществен оборот.
Ив. Костов: Тестват се идеи, пускат се, но това не са окончателните, не са окончателните варианти. Сега, ние да се хващаме да коментираме дебата, който тече… Защото всъщност по този начин управляващите, според мен не за първи път, това се случва много пъти, те влизат в диалог с експертната общност, с отделни слоеве от обществото, заинтересовани групи и т.н., те реагират, чуват ги. Сега, какво точно обаче ще предложат, не видях.

Водещ: Вие участвате в теста също, взимате позиция по разни…
Ив. Костов: Ами, да, но в ролята на раздразнени, нали?

Водещ: Да, като опитни мишки, общо взето, политиците останалите, които реагират на някаква идея.
Ив. Костов: Ами, ние не можем да не реагираме на всички идеи, ние реагираме на всичко, което те правят. Според мен по този начин внасяме известни корекции. Ще дам пример с идеята за финансиране, за депозиране на фискалния резерв в банките, реагирахме от ДСБ остро веднага и корекцията на министър-председателят пък беше вчера. Жалко, че до него като безмълвен статист стоеше тоя човек, който отговаря за макроикономическата и ценовата стабилност в страната – управителят на БНБ, това е жалко. Защото, защото той също трябваше да отговори като предизвикана страна. Но това е отделна…

Водещ: А това какви сигнали излъчва, това пускане в оборот, и всъщност това окончателно ли е според вас?
Ив. Костов: Вижте, аз няма да съм този, който ще упреква финансовия министър, преди всичко защото знам с каква колосално тежка задача се е нагърбил. Защото финансовият министър трябва да предложи драстични съкращения в бюджета предвид драстичното намаляване на бюджетните приходи и трябва това нещо да го балансира. Това е много тежка задача за който и да е финансов министър в света. И е абсолютно обяснимо той да търси абсолютно всякакви средства.
От тая гледна точка да погледнем на руските енергийни проекти. Какво се иска от руския енергиен проект “Белене”? Иска се от същия този финансов министър, т.е. от правителството, да сключи договор на гигантска сума, да задължи България, фактически да направи невъзможно всякакво друго кредитиране на страната по линията на международните финансови институции, защото ще направи еднократно влизане в огромно задължение, което ще дължи и българският данъкоплатец на Русия в следващите сигурно 30-40 години. Защо?

Водещ: Не знам дали слушахте преди малко Петър Димитров, бившия министър на икономиката и енергетиката…
Ив. Костов: Няма какво да го слушам г-н Петър Димитров, защото той не взима отношение по този ключов въпрос. Може ли да си позволи България в условия на изключително тежка криза, на наследство, което те са оставили, фактически с вързани ръце това, новото правителство е с абсолютно вързани ръце и без възможности, с настояването да се ангажира България с поемане на кредит на строителство на АЕЦ “Белене”. Ами това е, това е просто антибългарска позиция.

Водещ: Той каза преди малко, че позицията на руснаците, това, за което те настояват, действат, е тези проекти да се разглеждат в пакет и България, ако иска да участва в “Южен поток”, трябва, образно казано, да преглътне “Белене”.
Ив. Костов: Какви са тия глупости? Моля ви се. Това наистина са глупости. Това са глупости.

Водещ: Не е ли такъв интересът на Русия?
Ив. Костов: Ние българи ли сме?

Водещ: Не, мисълта ми е…
Ив. Костов: Защо коментираме руския интерес…

Водещ: Може ли, може ли…
Ив. Костов: Докога в студио на българска национална телевизия ще се коментира руският интерес, кажете ми кой ще коментира българския интерес? Дайте ние с вас двамата като българи да кажем какви са интересите на България.

Водещ: Това правим в момента, това правим в момента. Можем ли, можем ли…
Ив. Костов: Какво правим в момента? Коментираме след Петър Димитров руските интереси в България. Хайде, моля ви се.

Водещ: Можем ли българският интерес да го защитим?
Ив. Костов: Ами, аз съм възмутен от такава постановка на въпроса. Как?

Водещ: Можем ли да защитим българския интерес по този начин, при условие че има натиск от Русия?
Ив. Костов: Как ще защитим българския интерес? Как да го защитим българския интерес, ако досегашните управляващи са обвързали България със споразумения, от които абсолютно невъзможно е или изключително трудно да се излезе. Ето, нали дадохте гигантския танкер, който акостира на бургаското пристанище? Представете си го това пред очите на почиващите там, представете си го – той застава така, че се вижда от Созопол, вижда се от южните плажове на Несебър, вижда се директно срещу централната улица на Поморие, вижда се от целия Бургас – това 300-хилядитонно нещо застава там отпред с височината на 10-15-етажна сграда и започва да израства от морето, защото 24 часа стои на тоя буй и се разтоварва. Това, тръбата минава по морското дъно на подвижен шланг и е изключително опасно да има разлив.

Водещ: Би могло върху…
Ив. Костов: Че то разливи има в момента от стационарното пристанище, какво означава това? Ами, морето е бурно, това е Черно море, така е кръстено преди 3 хиляди години. Защо е кръстено така?

Водещ: Може ли…
Ив. Костов: И това нещо сега трябва ние някак си да ни го пакетират, за да преглътнем… Какво да преглътнем точно? Ами, това унищожава българския туристически бизнес целия в Южното Черноморие. Това го казват хората от Бургас, казаха го хората от Поморие, казаха го хората от Несебър, от Созопол, ще го кажат хората от Несебър. Кой не го разбира това?

Водещ: Има алтернатива безспорно на Бургас – Александруполис, Самсун – Джейхан…
Ив. Костов: Не, има алтернатива…

Водещ: Ще се реализира ли “Южен поток” със или без България?
Ив. Костов: Откъде ще мине “Южен поток” без България?

Водещ: Може да се увеличи капацитета на “Син поток” примерно.
Ив. Костов: Ами, да се увеличи. То това е извън, това решение е извън България. Как е изнудвана България през решение, което могат да вземат две суверенни страни и да увеличат мощта на един “Син поток”? Как може да бъде изнудвана българското правителство и защо ние се занимаваме с отношения между две суверенни държави?

Водещ: Въпросът е друг, не, въпросът е ще пропуснем ли печалба, ще пропуснем ли ползи…
Ив. Костов: Каква полза ще пропуснем, моля да ми обясните…

Водещ: … ще пропуснем… Аз ви питам вас, според вас.
Ив. Костов: Да, няма полза. Ползата е…

Водещ: Ще пропуснем ли някакви изгоди?
Ив. Костов: Полза за България ще има, ако има диверсификация, т.е. разнообразяване на източниците за доставка на газ. Русия като доставчик на газ за България е загубила всякакъв авторитет след газовата криза, която ни причини в началото на годината. Това трябва да го е разбрал всеки.

Водещ: Залагаме на “Набуко”.
Ив. Костов: Как можем, как можем да…

Водещ: Това основно трябва да правим.
Ив. Костов: Как можем да следваме стратегия на еднократно обвързване с източник от Русия, която ни е причинила това и която ни показва, че може да ни го причини всеки път? Дали тази тръба ще дойде по друга линия, нали те я спират и я пускат тръбата. Затова, ако говорим за енергийна сигурност на страната, защото истинската тема е енергийната сигурност на България, да не страдаме ние от прекратени доставки и от пълен отказ на Русия да обсъжда каквито и да било щети, нанесени на българската икономика. Ако българската икономика не е в състояние сега да даде милиарди доходи в бюджета, то е, защото в началото на годината й беше нанесен изключително тежък удар. Кой ще го каже това? Кой българин ще застане и ще каже – дайте да намерим практическо решение на един въпрос, който гарантира енергийната сигурност на България така, че да няма такива тежки удари, от които, ето, тази икономика влезе в такава стръмна криза, но тя не може да излезе? Кой отговаря за това? На кого да потърсим сметка ние?

Водещ: Последователни ли са управляващите по отношение на тези три големи енергийни проекта? Те заявиха неколкократно, че става въпрос за това да се направи оценка, да се види какъв е българският интерес, колко ще струват.
Ив. Костов: Ами, прави са да, прави са…

Водещ: В смисъл последователни ли са, предвидими ли са…
Ив. Костов: Прави са, предвидими са, опипват, внимателни са. Не са екстремисти, не са крайни, търсят решения. Опитват да намерят защита на българския интерес. Това виждам за тях аз. Но от друга страна…

Водещ: В същото време, не се… Да?
Ив. Костов: … над тях тегне тази детерминанта, с която започнах. Трябва да видим какъв е бюджетът. Ако бюджетът дойде в Народното събрание с 8 милиарда или 7 милиарда по-малко приходи и възможности за разходи, отколкото беше внесен миналогодишният, за какъв АЕЦ говорим? Ами, ние трябва да говорим за оцеляване. Има цели и жизненоважни сектори. Ние ще трябва да говорим как се гарантират пенсиите на хората. Ще трябва да говорим как се гарантира функционирането на здравеопазването, функционирането, не добро, не качествено, а как ще функционира, как ще се запазят децата в детските градини, как ще има образование, обучение, най-, най-насъщните неща, сигурност.

Водещ: Добро решение ли е да се орязва, така, общо взето, поравно различни пера от бюджета…
Ив. Костов: Не. Не, не…

Водещ: … или трябва да има политика по отношение на приоритети?
Ив. Костов: Не, не е добро. Не. Аз предупреждавах и “Синята коалиция” заради това искахме да има корекция на бюджета.

Водещ: Защо не ви послушаха?
Ив. Костов: Трябваше да се влезе, трябваше да няма равномерни намалявания, защото така някъде просто ще има финансова исхемия, недостиг на финансови средства за жизненоважна дейност. Не може навсякъде да свалите едновременно финансовите средства и да очаквате да функционират системите. Някъде може да свалите и те могат да функционират. Някъде просто не можете да сваляте.

Водещ: Защо не ви послушаха, имате ли обяснение?
Ив. Костов: Нямаха време според мен и нямаха тази висока организация, която беше необходима, нямаха доверието в администрацията да проведат бързо кампании и да влязат с един дебат. Дебатът обаче щеше да направи ясно пред българското общество, ето това се загуби в момента, какво точно наследство остава във финансовото стопанство правителството на тройната коалиция на правителството на ГЕРБ.

Водещ: Всеки ден излизат данни.
Ив. Костов: Ако имаше такъв…

Водещ: Всеки ден излизат някакви данни…
Ив. Костов: Не, не, не, не розови коли, не тези неща…

Водещ: Строителни договори…
Ив. Костов: Не, не, не, дори не е това…

Водещ: … в правосъдното министерство…
Ив. Костов: Дори не е това. Говорим за много големи неща. За най-големите, които са толкова големи, че обикновените хора не могат да ги видят, защото просто стоят пред тях като една гигантска сграда, от която те виждат детайли.

Водещ: Умишлено ли не се изнасят или просто липса на…
Ив. Костов: Трябваше да стане този дебат, за да стане ясно на всички хора в политическата система на страната, на всички институции, които утре претендират за финансиране от държавния бюджет, на всички общини, включително червените, какво точно са оставили техните лидери от техните коалиции, да видят какво е, за да могат да разберат на какво могат да се надяват. Трябваше да видят обективната истина през първите, през септември още, през октомври хайде.

Водещ: Вие дори го казахте в пленарна зала, кажете го вие, за да не го кажа аз, става въпрос за големите данни за това, което е наследено.
Ив. Костов: Да, да, това са моите очаквания. Ами, те са много лоши, моите очаквания, за приходите на консолидирания бюджет, т.е. и на републиканския, и на НОИ, и на здравната каса, всичките.

Водещ: Какво очаквате вие?
Ив. Костов: Очаквам тези резултати, за които казах, някъде между 7 и 7.5-8 милиарда очаквам надолу, приходи в целия консолидиран бюджет.

Водещ: Някои идеи около бюджетни намерения за 2010 година излязоха, в смисъл пак така, пуснати бяха в оборот. Знам, че е трудно да се направи цялостна картина, но ако трябва да прогнозирате, 2010 година каква се очертава да бъде за българина като доходи, като стандарт, като бизнес среда?
Ив. Костов: Знаете ли, съвсем накратко, аз съм от тези, които с много голяма тревога наблюдават, първо, как ще тръгне глобалната криза и съм на мнението на песимистично настроените наблюдатели, че кризата не е отминала и не отминава. Знаете ли, планът “Обама” е опит да се плати цената да няма реформиране на най-голямата сила, световна. Същото направи и Браун във Великобритания. Всъщност те се опитаха да отговорят на кризата без реформа, а фактически със запазване на системата във вида, в който е – чрез огромни вливания на пари, чрез огромни бюджетни дефицити, чрез приватизации на банки, на застрахователни дружества и т.н. Фактически опитаха се обаче с тези пари някак си да запазят системата от реформи, което беше грешно решение.

Водещ: Не виждате изход от кризата там.
Ив. Костов: Аз виждам, че Обама започва да губи доверието, много бързо. А един президент без доверие, не може да извади тази гигантска страна от кризата. Това трябва да е ясно.

Водещ: Тоест?
Ив. Костов: Тоест трябва да се опита нещо друго. Сега, във Великобритания вероятно ще дойдат на власт консерваторите и предполагам, че ще сменят модела за излизане от кризата. Ще минат на типично десни реформи, за да могат да изтеглят страната от положението, в което се намира, защото…

Водещ: Това във времето кога го виждате, изходът от…
Ив. Костов: Това сега, сега… следващата година, за която вие питате.

Водещ: Не, не, за консерваторите е ясно, но изходът от кризата?
Ив. Костов: В тази година ще се развие този момент и ще се случи това, за което аз предупреждавам и говоря на моите…на хората около мен още отпреди една година и половина – кривата може да придобие, кривата на спада, вида на W, т.е. спад, леко възстановяване, което ще създаде илюзии, и след това нов спад и едва тогава излизане, което означава, че целият този промеждутък на спад може да се окаже много дълъг. Ако това е въздействието на световната криза, т.е. загуба на доверие в президента, която да не му даде възможност да вкара нови средства за излизане от кризата, защото тези очевидно не дават желания резултат, ако се смени моделът на излизане от кризата във Великобритания, според мен… и ако германският канцлер Меркел не пристъпи към обещаните от нея сериозни реформи, а ги отложи, практически няма да има излизане и ще има тази W криза. В това състояние…

Водещ: Оптимистите говорят за V, не вярвате, в смисъл че…
Ив. Костов: Оптимистите говорят за V, аз говоря за W.

Водещ: Има и суперпесимисти, които говорят за L, че ще паднем долу и…
Ив. Костов: Не…

Водещ: Дано не се стига до L.
Ив. Костов: Дано не дава господ такова нещо. Мисля, че светът все пак е могъщ, има много, много средства, за да може да излезе…

Водещ: Симеон Дянков пък прогнозира три до пет месеца, че, така, е най-тежкото положение на кризата в България, доколкото ви разбирам…
Ив. Костов: Симеон Дянков е в такъв тежък шок от това, което трябва да решава, в такъв тежък стрес, че ако няма тази спасителна мисъл, казвам го със симпатии към него, защото истински му влизам в положението, ако няма тези спасителни мисли, той трудно ще издържи това. Дано не е чул това за W-то според мен.

Водещ: А, той гледа май, ама… както и да е. Наистина ли сте за забрана на хазарта или това е, така, случайно изпусната реплика…
Ив. Костов: Да, категорично. Категорично поради следните причини: първо, хазартът не носи и една нищожна част от приходите на това, което обещаваха лобитата на хазартните босове, когато пледираха и наложиха в България да се създаде либерален режим за хазартни игри. Никакъв ефект за бюджета. Второ, хазартът остана частен, монополно контролиран от единици, лица, което го няма никъде в света, а е известно още от миналото, че хазартът е част от системата за пране на пари на организираната престъпност. Такъв е и в България, за съжаление. Изпраха се много пари през хазарта, продължават да се перат през хазарта много пари. Това, премахването на хазарта от тази гледна точка е най-силната антикриминална мярка, която може да се вземе, и мярка срещу организираната престъпност, защото той е част от веригата точно на движението на финансовите средства на организираната престъпност.

Водещ: Защо го направихте…
Ив. Костов: И ако искаме да бъдем радикални, трябва да забраним хазарта в страната.

Водещ: Всякакъв хазарт.
Ив. Костов: Третата причина…

Водещ: Всякакъв хазарт, само да уточним.
Ив. Костов: Всякакъв хазарт.

Водещ: В смисъл залагания на спортни срещи, тотализатор, в смисъл с числа…
Ив. Костов: Тотализаторът е друго нещо. Тотализаторът, знаете ли какво е? Това е особена… да, но това е особен начин на феновете на спорта да подпомагат спорта. Тотализаторът, така както съществува…

Водещ: Говорите за спорт тото.
Ив. Костов: … във всички страни в Европа е такава специална връзка между феновете и има едно по-специално отношение. Даваш пари наистина, но знаеш, че тия пари отиват за спорта. Ти си спортен фен, играеш наистина, но това е нещо, което го има навсякъде. Ние говорим за другия спорт.

Водещ: В България даваш пари за спортни събития, но не отиват за спорта.
Ив. Костов: Ние говорим за… това е друг въпрос, това е въпрос към министъра на спорта, който да вземе да реши въпроса да отиват точно за спорта.

Водещ: А защо не решихте въпроса, когато можехте, когато бяхте премиер?
Ив. Костов: Исках да кажа още една причина, сериозна антикризисна…

Водещ: Защо не забранихте хазарта, когато бяхте министър-председател?
Ив. Костов: Отговорих ви, отговорих ви. Лобито непрекъснато твърдеше, че ще има големи приходи за бюджета. Това беше причината, поради която България не по мое време, а преди това, се отвори за хазарта и всички чакаха…

Водещ: Повярвахте на това лоби.
Ив. Костов: . .. и всички чакаха в тия години да дойдат приходите от хазарта. Никакви приходи няма фактически от хазарта.

Водещ: А защо остана монополист един от основните хазартни играчи по време на управлението на СДС?
Ив. Костов: Искам да кажа още нещо.

Водещ: Да?
Ив. Костов: Да се играе хазарт в страна, намираща се в тежка криза, е удар върху хората с ограничени доходи, защото кара хората с ограничени доходи или кара хората в голяма нужда в отчаянието и в привързаността си към хазартните игри да нанасят тежки поражения на семейството си. Давам ви само примера с бащата на пострадалото от катастрофата момиче, който всъщност проигра неговите пари. Такава възможност не бива да се дава на хора, които, изпадайки в отчаяние, не могат да бъдат полезни за семействата си и не трябва пък да се помага чрез налични възможности това нещо да се случва. По-добре е, когато страната е в огромна нужда, хората да не се занимават с тези неща. Хазартът е за богатите.

Водещ: Само не разбрах, повярвали сте на лобитата по време на вашето управление, че хазартът ще донесе нещо в хазната. А защо имаше монопол и по това време?
Ив. Костов: Вижте, аз не съм се, истината е, че аз не съм се осмелявал и тогава това не е било моят приоритет, защото истината е, че 1997 г. ние трябваше да се грижим за хора, изпаднали в ужасно тежко положение.

Водещ: Зрителите си спомнят наследството, което заварихте вие.
Ив. Костов: Трагедия имаше, истинска трагедия и огромните усилия бяха насочени в социалната политика и реформи да се правят, а не да се коригират действия на предишни управляващи. До това никога не е достигало времето. Но ето сега е моментът, ако търсим антикризисни мерки, ако търсим облекчаване, ако търсим анти… мерки срещу организираната престъпност, ето, забраната на хазарта навсякъде е давала много силен резултат и не случайно навсякъде това нещо не се позволява без много сериозни ограничения. Спомнете си, че в Щатите там, където е разрешен хазартът, е държавен монопол на практика.

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Трябва да приключваме. Не ми остана време да ви питам съжалявате ли, че няма син кандидат за кмет на София, че така се развиха нещата?
Ив. Костов: Не трябва в момента да се дава никакъв шанс на БСП да претендира за възстановяване. Те още не са…

Водещ: Е, те щяха ли да имат шанс, ако бяхте издигнали кандидат?
Ив. Костов: Ако ние бяхме издигнали кандидат, при нисък процент на гласуване щеше да има втори вот, щеше да има балотаж, защото хората…

Водещ: Добре, ама хората, предполагам, вашите симпатизанти ще ви питат добре ли се управляваше София през тези години?
Ив. Костов: Хората ме питат и им отговарям.

Водещ: Какво им казвате?
Ив. Костов: Отговарят, софийската организация си поддържа диалога. Имаше, има и успехи в управлението на…

Водещ: Вие сте лидер на ДСБ… ( 🙂 – б.р.)
Ив. Костов: Ето отговарям. Имаше и успехи, имаше и много пропуски в управлението. Имаше голям нерешен въпрос, който още не е решен – въпросът за завода за боклука. Имаше и голям решен въпрос – това е въпросът за метрото.

Водещ: Така е, но освобождавате опозиционната ниша в момента, подкрепяйки кандидата на ГЕРБ, нали така?
Ив. Костов: Ние и без друго, ако искахме да застанем в тези избори, трябваше…

Водещ: Конкретно за София.
Ив. Костов: … трябваше да делим опозиционната ниша с БСП, което в момента не е правилната политическа позиция. Трябва да е много ясно къде стоят “Синята коалиция” и за какво. Ние сме страната да излезе от кризата, колкото се може по-бързо с правилни решения.

Водещ: Добре. Благодаря ви много за този разговор. Иван Костов беше наш гост.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: