Вили Лилков за vsekiden.com:

Въпроси на Валерия Йонкова, отговори на Вили Лилков:
“СДС и ДСБ трябваше да се явят на изборите в София”

– Г-н Лилков, какво решихте при разговорите си със СДС – ще има ли Синята коалиция кандидат за кмет и ще се обедините ли около една фигура?
– Това, което се реши, е да се проведат разговори с политическото ръководство на ГЕРБ и СДС за общодясноцентристка кандидатура, което е по предложение на ГЕРБ, отправено към двете политически партии. Това е новото. Тоест има предложение от ГЕРБ за разговори и обединяване около техен кандидат.

– Значи София няма да има син кандидат-кмет?
– Да, на този етап, да.

– Но нали и от СДС бяха на мнение, че кандидатурата на Владимир Кисьов е много силна и може да бъде издигнат като общ кандидат на Синята коалиция?
– Доколкото разбрах, това са били свободни интерпретации. Той беше много учуден.

– Значи не говорим за подкрепа на кандидат на ГЕРБ, а за излъчване на обща кандидатура?
– Да, обща – има готовност в двете политически партии да се преговаря с тях за обща дясноцентристка кандидатура.

– Но вие от ДСБ бяхте настоятелни, че е политически правилно и важно да се издигне кандидат на Синята коалиция?
– Аз смятам, че ние имаме политически основания да участваме в тези избори, защото имаме немалка подкрепа в София. Говоря за Синята коалиция – над 100 000 избиратели ни подкрепиха само преди 2 месеца. Второ – имаме активно участие в политическия дебат за София, което означава, че има какво да кажем на софиянци. И това са сериозни аргументи. Когато имаш присъствие, когато имаш идеи, не може да бягаш от избори. Но когато има предложения за общо явяване, тогава не може да не се преговаря. Защото другото пък ще бъде съвсем грубо от наша страна.

– Казаха ли в крайна сметка от ГЕРБ кой ще е техният човек? Йорданка Фандъкова ли ще бъде?
– Ами засега доколкото чувам за нейното име се говори, но това ще стане ясно утре.

– До този момент не се чу друго име…
– Не, не.

– Със СДС бяхте ли единни относно решението да приемете кандидата на ГЕРБ?
– Не, имаше и някои се въздържаха, други бяха против. Но общо преобладаваше мнението, че трябва да се отиде на тези разговори и в рамките на няколко дни отново ще се събере Председателският съвет и нашата контактна група ще докладва за тези разговори.

– А вие самият как гласувахте?
– Аз бях против, тъй като моето мнение е, че Синята коалиция трябва да търси вариант за явяване на тези избори, но в крайна сметка ще се подчиним на общото решение.

– Шефът на СДС-София Борислав Бориславов също беше на мнение, че трябва да имате кандидат за кмет?
– Не съм говорил с него, не зная мнението му.

– Не се ли чувствате засегнати като утвърдена дясна партия, че няма да имате кандидат, и то за местни избори в най-силния ви град – София?
– Не, не може да става въпрос за засягане. Това в крайна сметка е един процес, който трябва да се измине и в крайна сметка да се намери най-доброто решение. Но щом така смятат мнозинството от председателите и в ръководството на ДСБ-София, ще се подчиняваме и ще изпълняваме. Имаше и други, изказаха се всякакви мнения, но в крайна сметка се реши да се продължат преговорите и след като се проведат, да се докладва за ситуацията и да се вземе окончателно решение.

– Не е, но не вярвам да се промени, нали Синята коалиция е декларирала подкрепата си за ГЕРБ?
– Да.

– Не знам дали споделяте тезата, а тя не е в подкрепа на вашата – че в крайна сметка избираем ще бъде този кандидат, който Борисов посочи, независимо дали “тежи” сам по себе си?
– Да, и аз дори приемам основанията за тази теза, но не приемам, че в една партия, когато има по-малка електорална подкрепа, трябва винаги да се отказва от участие в избори. Особено, когато трайно присъства в политическия живот. Партиите се създават, за да участват в избори, за да печелят подкрепа и като избиратели, и като идеи, така че ние не можем да бягаме от дебата за София. Доколко ще можем да го проведем този дебат в рамките на едно общо явяване, е друг въпрос. И смятам, беше по-правилно спрямо тези 100 000, които са ни подкрепили в София, дори когато беше ясно, че Бойко Борисов ще спечели тези избори, тези хора са ни гласували доверие. Беше нормално към тях да бъдем коректни, като вървим в посока на излъчване на общ десен кандидат. Но тъй като от СДС-София заявиха, че те ще провеждат разговори с ГЕРБ и предлагат и ние да се включим, явно е, че и ние трябва да влезем в този цикъл.

– От СДС-София голяма част са склонни да подкрепят ГЕРБ и се изказаха мнения, че няма смисъл да се излъчва син кандидат в сегашната ситуация. Някои го определиха направо като глупаво.
– Да, това са технически аргументи, които са силни, но са технически. А политическите аргументи, са тези, които ви казах.

– Липсата на син кандидат-кмет няма ли да е още една порция отслабване и удар по авторитета на Синята коалиция като самостоятелна структура?
– Това ще го проверяваме явно след две години.

четвъртък, 17 септември 2009

One Response

  1. Съществува ли още ДСБ или вече я разпуснаха?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: