Решения от 39-то заседание на Столичен общински съвет (резюме)

 

39-то заседание
на Столичен общински съвет
30.04.2009 г.

 

Тридесет и деветото заседание на СОС, което се проведе на 30.04.2009 г., започна с отлагане на първите три точки от проекта за дневен ред (питания на общински съветници), поради отсъствието на кмета на Столична община Бойко Борисов и зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска. Общинските съветници се възмутиха, че кметът отсъства на трето поредно заседание, което е абсурдна практика, защото той не само, че е вносител на някои от докладите, но трябва да отговаря и на актуални въпроси. Отговорът на водещия заседанието от ГЕРБ юристът Орлин Иванов бе, че кметът е болен. Странно, защото в 14.30 ч., един час след края на заседанието на СОС, кметът напусна общината по анцуг и маратонки, отправяйки се със своята охрана и шофьора към поредното спортно мероприятие.

По дневния ред на СОС след разисквания беше прието да започнат преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на приоритетни инфраструктурни проекти на Столична община. Сред изказванията по въпроса впечатление направиха апелът на Мартин Заимов от “Алианс за София” към по-голяма отчетност и идеята на Вили Лилков от ДСБ в преговорите да се включат и постоянните комисии по екология, по инженерна инфраструктура и по финанси и бюджет.

Най-остри спорове предизвика предложението на зам.-кмета по транспорта Александър Цветков и на общинските съветници от ГЕРБ за въвеждане на безплатен нощен транспорт от 0.00 ч. до 5.00 ч. през един час, за тримесечен експериментален период по три автобусни линии. Повечето съветници се обявиха за идеята, но изразиха несъгласие нощният транспорт да е безплатен.

Според съветници от СДС европейската практика сочи, че там, където има такъв транспорт, той е на двойно или тройно по-висока цена. Борислав Бориславов нарече предложението “предизборно и крайно ляво за една партия, която претендира, че е дясна”. “Постоянно говорим, че за транспорта няма пари. Това е сбъркана логика. Щом през нощта ще е безплатно, защо през деня да е платено?”, коментира Мартин Заимов.

Вили Лилков изтъкна, че „безплатното” пътуване на практика ще струва на общината 7,50 лв. на пътник, а като се вземат предвид и разходите по повреди и вандалщини на „развеселени” пътници нощният транспорт ще струва около 2 милиона лева годишно на дънъкоплатците. “Как ще се реши въпроса със застраховката на пътниците, след като те няма да имат билет, а всъщност билетът е документът за застраховка? Чух идея за камери, но това не е решение!” каза още Лилков. Той напомни данни от експерименталната нощна линия на автобус №94, която е превозвала в пиковите дни (петък-вечер) по максимум 200 души. „Това означава, че тези три линии на месец максимум може да превозят 18-20 хиляди души срещу 150 хиляди лева давани от общината всеки месец, което означава, че при безплатен превоз ще даваме по 7.50 лв на пътник. Към кого насочваме тази субсидия, кому е нужна и дали останалите софиянци са съгласни да я платят? Това също е важен въпрос!” – попита Лилков.

Петър Курумбашев от БСП пък полюбопитства дали ще има спирка пред “Син Сити”. “Това явно е нов етап от развитието на социалната политика на общината, насочен към хората с нощен живот”, коментира той. Той добави, че ГЕРБ предизборно дори изпревари БСП, но отляво.

В крайна сметка съветниците решиха пътуването по нощните линии да е платено и да е на цената на билета за градски транспорт в останалата част от денонощието – 1 лв. Нощните линии ще се движат в интервала от 0.00 до 5.00 ч. през един час. Общата им точка на пресичане ще е пространството на пл. “Орлов мост”. Линиите ще са с номерация “А”, “В” и “С”.

  • Единият маршрут е от автостанция “Обеля” през “Ломско шосе”, Централна гара, “Орлов мост”, “Цариградско шосе”, “Шипченски проход” до “Дружба 2”.
  • Вторият маршрут е от “Овча купел 2” през “Житница”, “Борово”, “България”, “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Орлов мост”, “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Владимир Вазов” до “Левски Г”.
  • Третият маршрут ще тръгва от “Младост 4” и продължава през “Студентски град” по маршрута на автобус №94 до “Орлов мост”, “Васил Левски”, “Сливница” до “Люлин”.

На заседанието бяха разгледани и приети още доклади:

  • за Оперативната работна програма на СОС за 2009г.;
  • за закупуването на 30 броя нови съчленени и 20 броя нови соло газови автобуси;
  • за осигуряване на финансови средства от Специализирания общински приватизационен фонд за ремонти в общински учебни и детски заведения;
  • за учредяване на ежегодна награда за карикатура на името на Доньо Донев;
  • за финансиране на спектаклите „Ромео и Жулиета” и „Записки на един луд” на сцената на столичните общински театри.

Общинските съветници отново застанаха зад принципното си становище да не гласуват доклади на вносители, които не присъстват на заседанието, като дори отбелязаха, че отсъствието на вносителите, в това число и на кмета и на заместник-кмета, е липса на уважение към институцията Общински съвет.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: