Декларация – предупреждение

Софийска губерния, Лазаровден, 2009 г.:

Декларация

Ние, общинските съветници от ГЕРБ, ДСБ и СДС:

  • Заставаме твърдо зад решението на СОС за изгонване на МАФИЯТА от София;
  • Няма да допуснем връщането на фирми, рекетирали града и източвали финансовите ресурси на София;
  • Няма да допуснем проваленото Правителство да злоупотребява с властта и законите във вреда на столичани;
  • Ще защитим с всички средства демократичното устройство на страната и европейките принципи на местно самоуправление;
  • Заявяваме най-категорично, че няма да позволим нито един лев от общинския бюджет да отиде за захранване на фирмите на БСП и ДПС;
  • Предупреждаваме всички лица от Правителството на Сергей Станишев, че ще потърсим лична отговорност от злоупотребилите с Конституцията и погазили законите в името на партийни и лични интереси

Още – от Вили Лилков, през Юлиан ХРИСТОВ, агенция ФОКУС,
Софийска губерния, Цветница, 2009 г.:

“Ако държавата искаше да помогне на София да изчисти боклука, би трябвало това да стане с една съвместна програма. Но преди това държавата трябваше да направи така че да се изплатят всички финансови задължения, които имат държавни институции по отношение на такса смет към общината. Много висши учебни заведения дължат такса смет с години. Само комбинатът „Кремиковци” дължи за няколко години на общината такса смет около 5 млн. лв.” Това каза за Агенция “Фокус” общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Той съобщи, че на утрешното извънредно заседание на Столичния общински съвет ще поиска заместник-кметът по финансите на Столична община Минко Герджиков да докладва общата стойност на задълженията на държавните институции по отношение на неплащане на такса смет. Парите на общината не достигат, за да може толкова дълбоко да се влезе в чистенето на София и то поради това, че 70% е събираемостта на такса смет. Има огромни задължения, които не се плащат с години. Когато и държавата не си плаща и същевременно спекулира с чистотата в София, не е коректно, смята Лилков.
Не съществуват достатъчно аргументи за обявяване на кризисно положение с боклука в столицата, защото липсват заключения и съответните протоколи от инстанциите, които биха доказали, че съществува или предстои да се развие някаква кризисна ситуация в столицата. Освен това вероятно би трябвало, когато се подхожда към такова сериозно решение, да се извършват съответните консултации със Столична община и СОС, защото разрешаването на кризата не може да бъде само ангажимент и единствено по силите, ако има криза, на държавата, каза още Лилков. По думите му в обявяването на криза в столицата има преднамереност, за да се посочи, че общината, кметът и общинските съветници не са в състояние да управляват отпадъците и от друга страна да се направи политическа реклама на премиера. Според Лилков обаче основният мотив за обявяването на кризата е „да се вмъкне през задния двор на общината отново фирма „Новера” в чистенето на столицата”. „Фирма „Новера” беше достатъчно дълго търпяна в София да злоупотребява с търпението на софиянци и на Общинския съвет и да не изпълнява своите ангажименти, които шумно рекламира преди две години и то с подкрепата на общинските съветници от БСП. Сега виждаме, че премиерът и неговите колеги от БСП явно, че имат да изпълняват определени ангажименти към тази фирма и се опитват по този непочтен начин да я върнат отново в чистенето”, допълни той.
Според него на утрешното заседание на СОС трябва да бъдат обсъдени и да се очертаят определени срокове за работата на „Новера”. По думите му в заповедта от Министерски съвет фигурира обявяването на конкурси за определяне на концесионери като предмет на дейност на Кризисния щаб.

… и отпреди загуберньосването на София – статията “Боклукът” на Вили Лилков в СЕДЕМ – тук.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: