За публичен регистър на базовите станции на GSM – операторите

отзвук от пресконференция в Пловдив

Община Пловдив търси варианти, с какво решение на Общинския съвет да се засили контролът на базовите станции на мобилните оператори в града под тепетата. Това съобщи председателят на ОбС – Пловдив Илко Илиев. Един от вариантите според Илиев е, задължителен публичен регистър на всички базови станции в Пловдив. Друго решение е контролът на общината, чрез закупуване на устройства за измерване на силата на електромагнитните полета. Държавата нехае по този проблем и трябва общините сами да го решат, допълни Илиев.

Цитатът е от информация на PlovdivNews.bg, озаглавена Правят публичен регистър базовите станции на мобилните оператори в Пловдив?

Още от пресконференцията, организирана от председателя на Общинския съвет в Пловдив Илко Илиев и Вили Лилков, общински съветник от ДСБ в СОС – от агенция БГНЕС, през новините на dir.bg:

Обсъдиха изграждането на регистър за нивата на електромагнитните полета в Пловдив
БГНЕС – 07 Април 14:05

Общините да контролират мобилните оператори със завеждането на публичния регистър за нивата на електромагнитните полета, предложи днес в Пловдив Вили Лилков, доцент по физика и общински съветник в София, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Общините да контролират мобилните оператори със завеждането на публичния регистър за нивата на електромагнитните полета, предложи днес в Пловдив Вили Лилков, доцент по физика и общински съветник в София, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. Днес той и председателят на Общинския съвет в Пловдив Илко Илиев обсъдиха идеята за изграждането на такъв регистър, реализацията на който ще доведе до засилване на контрола от страна на общините върху дейността на станциите от една страна и предоставяне на пътна информация за гражданите от друга. В момента се извършват измервания единствено при поставянето на една станция, но липсва текущ контрол, обясни Лилков. Освен това гражданите не получават адекватна информация за нивата на електромагнитните полета. Вили Лилков заяви, че ще внесе доклад в Столичния общински съвет с искане общините да участват активно в контрола на базовите станции. Експерти припомнят, че за да се постави една станция върху жилищна сграда, по закон е необходимо съгласие от всички собственици на общите части. В момента масово се монтират антени на покривите на жилищни блокове при съгласие на жителите само на един от входовете и несъгласие на останалите. Това според закона е нарушение. /БГНЕС

 

Вижте също:

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

One Response

  1. […] е от публикация на в. “Строителство Градът”, след пресконференцията в Пловдив. Цялата статия, с подходяща снимка, се намира […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: