Пресконференция на президента Георги Първанов

Въображаем репортаж от втората част от пресконференцията на Президента на Републиката “по въпроси, засягащи изборното законодателство и хода на реформата в политическия модел на страната”

– Г-н Президент, имате ли някакъв екземпляр от наскоро приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЗИДЗИЧЕПРБ)?
– Да, благодаря … за въпроса. Имам, прочетох го и вече направих необходимото, за да бъде публикуван в “Държавен вестник” възможно най-скоро, тъй като вече дори съм изпълнил някои от задълженията си по този закон, който предстои, така да се каже, да влезе и в сила. И членове на Централна избирателна комисия съм подбрал, и датата 7 юни, и всичко, каквото е необходимо, за да се произведат едни нормални честни избори,…

– Г-н Президент, остава ли и и в новия закон някакъв минимален праг за разпределение на 17-те места от България? При предишните избори беше въведена Националната избирателна квота, която е едно ограничение, което трябва да бъде преодоляно, за да се участва в разпределянето на мандатите. И това ограничение е повече от 5 процента и половина.
– Не! В нашия закон праг няма. Никъде не пише, така както в закона за избиране на народни представители, например, е написано 4%. Националната избирателна квота не е минимален праг. Това е, както и вие отбелязвате, едно съвсем естествено ограничение, което трябва да бъде преодоляно, за да претендира някой, който и да е, да изпраща член на Европейския парламент от името на България. Така смятат народните представители в българския парламент, след като решиха онзи ден да не променят нищо в тази част от закона. Дори, ако сте си направили труда да проследите заседанието на парламента във вторник, знаете, че имаше предложение за въвеждане на праг от 4%, което беше отхвърлено, при това без обсъждане.

– Г-н Президент, тази квота за предстоящите избори ще представлява ограничение от повече от 5,88 процента. Смятате ли, че това минимално ограничение е в съответствие с нормите на Европейския парламент, конкретно с Акта за избиране на членовете му, според който държавите-членки могат да въвеждат минимален праг, но този праг не може да надвишава 5 процента от подадените гласове?
– Благодаря за вниманието. Вече казах. Ние нямаме праг. А нямаме и никакво време. След малко пускам указа, после и следващия указ. Освен това, както знаете, заминавам в НАТО, на много важни за страната срещи. От вчера България вече не е остров на стабилността на Балканите, а само полуостров, след като се присъединиха нашите приятели от Албания и Хърватска, Още веднъж ви благодаря за проявения интерес.

Очаквайте и невъображаем репортаж от пресконференцията, която би трябвало да е започнала. Не и от мен! 🙂

Advertisements

One Response

  1. Ето го – репортажът, препредаден от агенция ФОКУС, ей там:

    Георги Първанов: Уважаеми госпожи и господа, днес подписах указите за насрочването на изборите за представителите в Европейския парламент, датата е 7 юни, тя едва ли е изненада за някого, както и за назначаването на Централна избирателна комисия, която с оглед на изискването за ефективност ще бъде единна и за двата избора. Искам да благодаря и публично за конструктивния подход на парламентарните партии. Включително оценявам и факта, че голяма част от предложенията са за доказани високи професионалисти, което смятам за една много важна предпоставка за провеждането на поредните демократични и честни избори в България. Но аз се изправям пред вас не толкова, за да оценявам това, което е направено в последните дни, но и да хвърля един поглед в по-дългосрочен план и да се опитам да обоснована отново своето мнение по окончателното приемане на тези и други закони, които оформят базата за провеждането на редовните избори за национален парламент, от една страна, от друга страна обаче, смятам, че ще споделите това мнение, ще окажат своето влияние върху цялостния политически процес.

    Малеее! Изискване “за ефективност”? Малеее!
    🙂

    На когото му се чете цялото изявление – да си “хвърля погледа” до довечера към цитирания материал на ФОКУС (че от утре я го види, я не), но пък от онова място ще си го държат по-дълго. Въпроси и отговори – ни там, ни никъде – хич!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: