Доктор, доктор,…

Интервю на Иван Костов за БНР, „12+3”, 29 януари 2009, препредадено от агенция ФОКУС:

Водещ: Какво се случва в тъмносинята партия и дали лидерът й се притеснява за нейното бъдеще. За това ще говорим сега с г-н Иван Костов. Здравейте, г-н Костов!
Иван Костов: Здравейте!
Водещ: Притеснява ли ви това, че ПГ на ДСБ се топи? Трима депутати ви напуснаха днес, част от които са учредители на ДСБ, бяха учредители на ДСБ.
Иван Костов: Честно казано това беше очаквано.
Водещ: Не сте изненадан…
Иван Костов: Така че, ако е имало притеснения, те са били много отдавна във времето, минали са доста отдавна във времето, така че… Това, което обаче ни дава основание да не се притесняваме е, че вътре в партията няма разцепление по отношение на курса за това да /…/ се направи всичко възможно, за да се създаде силна дясна коалиция в следващия парламент. В това отношение ДСБ са единни. Няма гласове. Гласуваха единодушно на Националното събрание. И в този смисъл, основания за някакво разцепление вътре в съдбата на партията няма.
Водещ: Доста тежки критики обаче се чуха от тримата депутати и по ваш адрес…
Иван Костов: Не очаквайте от мен…
Водещ: … по отношение на политиката, която водите…
Иван Костов: Искам да изпреваря въпроса ви – въобще не очаквайте от мен да отговарям нито на критики, нито на политика, просто защото тези неща се правят първо вътре в рамките на тази общност, която е организирана като ДСБ.
Водещ: А до момента…
Иван Костов: Така че не очаквайте аз… Аз в личен диалог нито чрез вас, нито по какъвто и да е начин не влизам, защото първо, аз реализирам курс на политическа партия, при това…
Водещ: Но обвиненията наистина са много тежки. Нено Димов каза – политиката на ДСБ е вредна за демокрацията. Антонела Понева – тази партия се превърна в част от статуквото и върши най-грозните неща в политиката. Няма как да останат без коментар тези обвинения.
Иван Костов: Ще останат без коментар, защото това не се споделя от ДСБ. Това са различни мнения…
Водещ: Оказва се, че…
Иван Костов: Това са мнения на хора, които ако мислеха, че са прави, те в тезите си трябваше да потърсят подкрепа вътре в ДСБ за тези тези. Това са хора, които сами са се изолирали.
Водещ: Оказва се, че…
Иван Костов: Така че… защо да коментирам персонални изявления на определени хора. Това не е политическо. Има за това политически наблюдатели.
Водещ: Оказва се, че капката, която е преляла чашата, е документът „cash & carry”, който беше публикуван преди седмица, ако не греша, във вестник „Труд”. Документ, да припомня на нашите слушатели, в който вие предложихте на своите партньори в дясното всеки да участва в бъдещите листи според финансовия ресурс, който може да си позволи…
Иван Костов: Вижте, няма такъв…
Водещ: … и депутатите, които днес ви напуснаха са разочаровани от това, че става въпрос за търговия на депутатски места.
Иван Костов: Няма такъв документ. Документът е нещо, което е адресирано до някого, подписано от някого. И аз съвсем отговорно ви казвам, че не съм подписвал такъв документ и не съм адресирал към никого документ. В този смисъл няма документ „cash & carry”. А що се отнася до това, че една партия трябва да плати, да поеме разходите за кампанията на своите депутати, кой да плати, ако не партията, която е под строг контрол на Сметната палата. Ако плати някой друг, депутатите ще са чужди, не на партията. То няма друг начин, предвиден от закона. Партията да отговаря за финансирането на своите депутати. Тя да поеме разходите за тяхната кампания. Това е част от демокрацията. Защото иначе депутатите, пак ще повторя, ще бъдат на този, който им е платил кампанията.
Водещ: И партията, която осигури повече финанси, си осигурява и повече депутатски места, така ли?
Иван Костов: Това не е вярно. Това не е вярно. Защото може и с много пари да не се осигурят никакви депутатски места. Това сме го виждали в тези 20 години. Все пак това зависи от доверието на хората. Не се купува доверието на хората, а се покриват разходи за кампании. Всяка партия трябва да е готова да покрива разходите. Това е част от Закона за политическите партии и от Закона за изборите, която обсъждаме сега в момента.
Водещ: Другият аргумент…
Иван Костов: И аз не мога да разбера, ако вие имате някакво възмущение, то на какво точно се дължи? В това, че не бива партиите да плащат за кампанията на своите депутати или в нещо друго? Не мога точно да схвана.
Водещ: Възмущението ни е в това да не се върши търговия с депутатските места.
Иван Костов: Търговия се върши, когато плаща някой, който е неизвестен, когато някой купува встрани, когато някой изпраща депутати свои в парламента и те изпълняват неговата воля, а не тази на политическата партия. А това, което говорехме преди малко, е, че Демократи за силна България са единни около политическия курс и този, който не иска да следва този политически курс, той просто сам се изолира от хората, които са помогнали да бъде избран. И вероятно тръгва по някакъв свой път. Това е истинската некоректност към избирателя.
Водещ: Другият аргумент на тримата депутати за напускането им от парламентарната група на ДСБ е това, че вие отправихте покана към БНД за участието им в обща дясна коалиция, а пък знаем, че в БНД отидоха ключови министри от управлението на НДСВ, към които вие имахте много сериозни критики, особено към Лидия Шулева.
Иван Костов: Курсът за изграждане на силна дясна коалиция е на Петото национално събрание на Демократи за силна България. Не ме персонализирайте, ако обичате, защото не аз съм поканил, а Националното събрание е взело решение да работи за силна дясна коалиция, цялата партия го е решила това. И аз изпълнявам политическата…
Водещ: Ясно, но как ще работите заедно с хора, към които имахте много…
Иван Костов: …първо, изпълнявам политическата воля на партията, която е единодушно приета. Не знам защо това няма стойност, като го казвам. Нямаше нито един глас въздържал се, нито един глас против. Как ще работим? Ще работим, за да защитим България от това, което в момента става. В България в момента става следното. Демократи вкараха България в НАТО и ЕС, комунистите бивши и настоящи връщат България в лоното на Русия. Този курс, за този опит да се изтъргуват българските интереси, за този курс, който проваля нашето еврочленство, който спира парите, който въвежда тука неевропейски порядки, в този курс всеки трябва да направи голям компромис. Не ме питайте как аз лично ще направя…
Водещ: А вашият компромис е това, че загърбвате миналото и критиките, които отправяхте към жълтото управление? Обвинения в корупция…
Иван Костов: Чуйте ме, чуйте малко. Да, аз съм готов да загърбя критики, стига да мога да предпазя страната ни от това, което се задава. Това, което се задава, е тука да има мафиотски порядки, да няма европейски ред, да няма европейска солидарност, изобщо да се ревизира изцяло геополитическата ориентация на страната. Хората да живеят все по-зле, заробени от управляващата ги мафия. Да, аз съм готов да забравя много неща, ако намеря хора, готови да се преборят, за да не се случи. Ако това е въпросът, ето това е откровеният ми отговор. Ако ме питате лично. Но не е достатъчно това, че Иван Костов е готов да го направи, важно е, че цялата партия Демократи за силна България са готови да изминат този път. Това е много по-важно, отколкото моят личен отговор. Една много голяма група хора, представени в София, в големите градове, са готови да изминат този път, защото съзнават тази опасност. Затова са готови да простят, затова са готови да не гледат назад, затова искат да потърсят съгласие. И нещо по-ужасяващо ще ви кажа. Ако вървите по линията на това гражданско възмущение. Националното съгласие трябва да се възстанови в България за европейския курс. Националното съгласие в полза на европейските правила с всички, не само в десницата, в цялата страна трябва да се потърсят хората, с които да има нова декларация за национално съгласие, за да излезе тази страна, толкова нещастно оставена в това тресавище, да излезе от него. Т.е. съгласие, ако трябва, политическият елит трябва да се потърси, да се темата наистина да се тръгне да се решава този въпрос. В противен случай ние сме обречени. Едни ще идват, ще постигат нещо…
Водещ: Да, де, ама сега хората как да ви повярват, г-н Костов, след като преди няколко години със същия критичен тон нападахте жълтото управление? А сега пък тройната коалиция. Хората как да ви повярват?
Иван Костов: Жълтото управление завърши преговорите с ЕС и България стана член на ЕС, завърши преговорите за членство в НАТО. И това никой не може да го отрече. Друг е въпросът, че е допуснало огромни грешки, за които ние сме го критикували. Ние никога не сме казвали, че те не са постигнали нещо за България, жълтото управление в момента е изправено пред огромен проблем. Провала на европейското членство. Те трябва да намерят отговор на този проблем. Ако искат да бъдат част от едно бъдещо национално съгласие, защото в политиката трябва да има хора, които да управляват, и други хора, които да ги критикуват за слабостите в тяхното управление. Но за да бъдеш част от това национално съгласие, трябва да приемеш, че в България ще се въвеждат европейски правила и ние ще отговаряме на европейските критерии за почтеност, законност, ред, справедливост. В противен случай те ще се изкарат сами от това национално съгласие. За всеки политик и за всяка политическа сила трябва да има изход. В случая изходът за НДСВ, ако говорим за тях, като управляващи вече осем години, е да напуснат това управление, защото се проваля европейското членство.
Водещ: Това те ще си го решат, те си имат лидер. Да ви попитам вашите бивши вече съпартийци ви обвиняват и за затоплянето на отношенията с Бойко Борисов. Казват, че са учудени от прегръдката ви с Бойко Борисов, знаем какво беше преди време отношението ви към него. На какво се дължи това затопляне на отношенията с Бойко Борисов?
Иван Костов: Няма затопляне на отношенията с Бойко Борисов.
Водещ: Няма, така ли?
Иван Костов: Аз не знам откъде идва впечатлението за затопляне, след като нашата официална позиция е да изградим силна дясна коалиция, в която не е ГЕРБ, нали така? Това известно ли е? Аз не знам известно ли е, не е ли известно, но ето сега казва още един път.
Водещ: Ето, изяснете го на нашите слушатели.
Иван Костов: Ето, известявам го още един път. Ние правим коалиция, която не включва ГЕРБ. Ако някой е разбрал противното, е разбрал погрешно. Ние правим коалиция, за да бъдем гарант, че ще се следва определен политически курс, а не че ще се правят недопустими компромиси. Казваме, че сме готови…
Водещ: Ами, явно разнопосочни сигнали изпращате и затова хората са объркани.
Иван Костов: Не, не изпращаме, ние изпращаме само едни и същи сигнали. Това е официална наша политическа позиция. Ние сме казвали, че искаме да бъдем гарант и коректив, винаги сме казвали, че ГЕРБ няма капацитет да управлява, сам. И това сме го казвали и аз не виждам къде има затопляне на отношенията.
Водещ: Това са усетили вашите вече бивши колеги и съпартийци. Да ви попитам накрая, очаквате ли в парламента да се появи нова парламентарна група? В която да влязат отцепилите се днес от ДСБ, останалите независими депутати?
Иван Костов: Ами нищо чудно, възможно е, но нямам идея. Аз гледам много внимателно какво правят Демократи за силна България.
Водещ: Тя може и да се окаже и по-голяма от ДСБ.
Иван Костов: Моля?
Водещ: Казвам, че тази нова парламентарна група може да се окаже по-голяма от ДСБ.
Иван Костов: Само че няма да е в никакъв случай с доверието и с авторитета, който Демократи за силна България имат. Заради работата си в парламента, заради политическата си линия, защото освен това, което ние говорим с вас, аз чух и доста добри думи да се казват за политическите действия на парламента във включването, което ми направихте предварително. Не разбрах точно кой го каза, но някой каза доста искрено една оценка, която се споделя от всички парламентарни групи.
Водещ: Това беше Елеонора Николова.
Иван Костов: Да, но това е обща оценка в Народното събрание. Всички знаят, че работим добре. И за да работим добре, цялото ми внимание е там, аз не се занимавам с чужди проблеми. Та дали ще има парламентарна група или не, откъде мога, да гадая на кафе освен?
Водещ: Не ви караме да влизате в ролята на врачка. Благодаря ви все пак. Лидерът на ДСБ Иван Костов.

 



новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Leave a comment