Иван Костов в “Годината” на ДАРИК радио

Игнажден, 2008 г.
Интервю на Кирил Вълчев с председателя на ДСБ,
препредадено от агенция ФОКУС

Водещ: Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов в студиото на „Годината”. Добър ден, г-н Костов!
Иван Костов: Добър ден!
Водещ: Финансовата криза – събитие на 2008 година. Вие ще го потвърдите ли?
Иван Костов: Не, според мен събитието е провалът на европейското членство. И трябва да се запише изцяло в графата „минуси” на управляващата коалиция.
Водещ: А според вас управляващите успяха ли да…
Иван Костов: Другото е събитие на света, но събитието у нас е това.
Водещ: А успяха ли управляващите да сменят акцента? След като и сега слушателите посочват, че финансовата криза е номер едно за 2008 година.
Иван Костов: Нека първо да напомним, че управляващите дълго време отричаха кризата. Даже имаше крайно цинични изявления, в смисъл, че тя ще охлади полезно българската икономика. Помните ги тези неща. Това беше връх на цинизма. В този смисъл управляващите подцениха много, загубиха месеци, за да се подготвят, да подготвят нова икономическа и финансова политика, с която да пресрещнат идващата криза. Така че те я посрещат сега не готови по стария манталитет, ускорявайки, задълбочавайки кризисните процеси, пазейки, как да кажем, пазейки държавната администрация.
Водещ: Докъде ще стигне този проблем за България през 2009 година?
Иван Костов: Кризата навлиза… Ако говорим за провала на европейското членство, аз очаквам загуба на нови десетки, стотици милиони евро в началото на следващата година, когато опозицията би трябвало, ако това се случи, да поиска нов вот на недоверие.
Водещ: За?
Иван Костов: Отново за същото, за което беше през юли – провал на европейското членство. Защото ако ние загубим още няколко стотин милиона и започне да се трупа сметката на безвъзвратно загубените пари, какво да прави опозицията.
Водещ: Тоест, опозицията още от края на 2008 година трябва да готви вот на недоверие за правителството през 2009 година?
Иван Костов: Ако загуби пари, ако не може да отреагира. Аз знам, че идването на г-н Лий в България е било посветено точно на опасността, той е предупредил министър-председателя за опасността да се загубят нови 362 милиона евро. Говорел е много загрижено и е настоявал категорично да се вземат спешни мерки. Очевидно мерките не ги виждаме. Защото под спешни мерки в Европа разбират отстраняване на тежко корумпирани политически лица, намиращи се на много високо стъпало в управлението на държавата. Такива мерки не се очертават. В този смисъл, по всичко личи, че ние отиваме към ново орязване и безвъзвратно загуба на пари. За мен това е по-голямо събитие, отколкото събитието с финансовата криза, защото финансовата криза така да се каже – тя се разпростира върху целия свят. Но ако говорим за българската икономика и за българските публични услуги непременно трябва да кажем, че българският растеж беше нездрав, той беше враждебен, увреждащ природата, детониращ крайбрежията, съсипващ околната среда. Той беше несправедлив. Той беше на основата на насилие и черен бизнес. Той не беше справедлив по отношение на обществото. Той не произведе и не създаде икономика, която да е способна да регенерира непрекъснато висока добавена стойност, напротив – пукат се балони на недвижимата собственост, спука се борсата. Как можем ние да твърдим изобщо, че това е бил здравословен растеж, след като българската борса загуби три – четири пъти надолу котировката на листваните компании. Това е абсурд да се твърди. В този смисъл, в България положението като периферия е много по-тежко, отколкото общата финансова криза, която ще засегне страната.
Водещ: Добре. Но началата на борсата, на бума в строителството, идват от вашето управление. Това не означава да се прехвърля сегашната криза. Но има ли нещо сбъркано по моделите, които е тръгнала България, нещо, което и вие не успяхте да овладеете, когато управлявахте?
Иван Костов: 2001 година дойдоха на власт Симеон Сакскобургготски и ДПС като носители на идеята за либерална политика, която да разгради държавата и позволи да се развият всякакви спекулативни бизнеси, включително черни и сиви. Като под черни и сиви разбирам контрабандни с алкохол, с наркотици, с китайски стоки, с какво ли не. Включително спекули в областта на строителството, хотелиерството, изграждане на туристически мощности за туристически услуги и т.н. от най-различно естество. Всичко това пада на дъното в момента. Всичко това се обезценява, загуби стойност. Земята загуби стойност. Вижте какво става с тези дружества, създадени специално да спекулират с цените на земята – в добрия смисъл на думата да кажем спекулират. Да купят земя, да я окрупнят, да я приготвят за големи мероприятия, примерно за засаждане на градини, трайни насаждения и т.н. Нищо не върви, всичко се стовари на дъното. Никакъв бизнес не просперира в България. В този смисъл вие сте прав да питате какво се е случило в тези години, така че след приватизацията и след радикалните промени от 1997 – 2001 година защо икономиката не тръгна добре. Моят отговор е, защото взеха властта хора, които просто не искаха да тръгва икономиката в правилната посока. И по този начин под растежа се оказа една изключително нездрава среда, оказа се едно тресавище, в което потънаха допълнителните пенсионни фондове, потънаха огромни спестявания, стотици милиони се загубиха там от застрахователните институции и фирми.
Водещ: Имате ли сили за нов план в ДСБ, вие – лично, и какъв е планът, който да извади България през 2009 година? Каква е алтернативата?
Иван Костов: Приоритет номер едно е отношението с ЕС, възстановяване на доверието с ЕС, възстановяване на достъпа до еврофондовете. Не толкова, че това са крайно належащи пари, въпреки че те са много належащи, защото в условията на криза да идват пари, които са грандове, т.е. това не е заем, това са пари, които просто се вливат в българската икономика и ти да не можеш да ги вземеш, това е най-плачевното състояние, говорещо за пълна безпомощност. Най-важното е това. И за да се реши този… за да се постигне тази цел неминуемо трябва много тежко да се удари по мафията, която се е окупирала във властта в България. Което означава чисти ръце по отношение на управлението, непременно, категорично доказателства да се дадат на ЕС, че България иска европейските правила много по-силно, отколкото европейските пари. И тогава няма да има никакви проблеми да получи европейските пари, но трябва да поиска правилата, трябва да приложи правилата, иначе не става.
Това са ключови приоритети, защото в противен случай, няма да могат да бъдат осъществени останалите неща, няма да могат да бъдат довършени реформите. Виждате какво става в здравеопазването, пълен разпад и безпомощност – от една страна на министерството, от друга страна на болниците, от трета страна на Здравната каса, от четвърта страна Лекарският съюз се е разпаднал, всичко се е разпаднало. Как може при това положение нали най-важната задача на държавата не е да възстанови авторитета на тези институции, за да може чрез тях и с тяхна подкрепа да осъществи крайно належащите реформи на болничното здравеопазване. Вижте в каква каша сме влезли. Разпада се всичко, специално в здравеопазването. Така че тези неща трябва да бъдат подредени по начина. Доверието да върне на приоритет номер едно – доверието на Европа е крайно необходимо, за да създаде доверие вътре в България. Защото ако европейците казват – в България вече се спазват нашите правила, в България вече има европейска законност, непременно всички ще си заемат местата. Няма да има съпротива срещу стремежа на държавните органи да въведат порядък в страната ни. Няма да има.
Водещ: Не може ли да…
Иван Костов: Такъв е редът. Така че аз имам сили за това и знам просто, че така трябва да се направи, трябва да се оздравят нещата през доверието.
Водещ: Има ли опозиция, която може да вземе наистина властта и да я упражни по този начин, по който говорите вие, при всички съмнения, които сте изказвали през годината, през годините за ГЕРБ, при тежките последствия от разпадането на някогашната единна дясна опозиция?
Иван Костов: Първо зависи дали ние ще успеем, аз мисля, че ние сме на път да успеем да създадем силна дясна коалиция, която да бъде гарант и коректив, че ще се постигне това, за което…
Водещ: Вие искате и ГЕРБ в нея?
Иван Костов: Не, не искам ГЕРБ в нея. Искам да бъде наистина дясна, да бъде обединена на основата на предизборна платформа, да бъде изборна коалиция, т.е. която отива на избори с едни и същи идеи за управлението на страната, които са сподели, твърдо са подкрепени и това да я отличава от всички останали, именно като гарант и коректив за такова управление…
Водещ: Нещо като…
Иван Костов: Виждам ГЕРБ като възможен партньор въпреки, че ГЕРБ буквално тези дни показа, че не му достига потенциал да управлява, примерно София…
Водещ: Медиите посочиха, макар и след това слушателите да не сложиха такъв акцент върху две други събития – събитията около ДПС, и специално самоубийството на Ахмед Емин, и първата година на ДАНС.
Иван Костов: Вижте, в изключително тежко положение е самият Ахмед Доган, според мен. От това, което виждам и от това, което анализирам като поведение – този човек има тежка депресия, очевидно някаква, той не смее да се появи никъде, той не може да влезе обратно в обществената дискусия, в обществения оборот, опита се по някакъв странен начин, с някакви интервюта да компенсира скандалното си отсъствие от места, от които той не можеше да отсъства. Според мен Доган е в много тежка политическа лична криза. Той е в безизходица. Доган разбира следното просто нещо, според мен на това се дължи, според мен на това се дължи неговата безизходица и неговото отчаяние. Доган го сочат с пръст от Брюксел – казват политическа намеса и казват министерствата, и просто трябва наистина да не можеш не европейския код да четеш, въобще да не можеш да четеш, за да не се сещаш, че става въпрос за ДПС. Тоест, той е визиран като препятствие, корумпиращо и некомпетентно… Там има десетки доклади срещу неговите министри, има оплакване от могъщи фирми, които са се сблъскали с корупцията на ДПС, с изнудването, с рекета от страна на министрите за техните проекти. Това се е събрало до такава степен, че Доган усеща, че е поставен като препятствие от страна на Брюксел за България. Той го чувства това, както и да го крият с думи, както и да се украсяват с някакви заслуги. Това е, което го кара да си мисли следното: „Аз не мога да продължа така”. И той се опита даже да намери друго предложение. Той каза… даде някаква такава команда: „Ние няма да злоупотребяваме”, аз я превеждам политически, за да е съвсем ясно, той го казва с малко по-други думи: „Няма да злоупотребяваме с европейските пари, защото тях много ги пазят, ние трябва да усвояваме средствата от бюджета”. Буквално такава команда даде. Това е опит да се изплъзне на контрола, но той не разбира, че контролът на ОЛАФ, т.е. той го разбира или поне подозира, че е така, контролът, външният върху тия неща, неминуемо ще стигне пак до тези далавери.
Водещ: А има ли потенциал ДАНС да се справи с това, за което говорите?
Иван Костов: Не, ДАНС е предназначен да крие тези неща. ДАНС е направено, за да урежда…
Водещ: Няма ли нужда държавата от такъв инструмент?
Иван Костов: Това, което прави ДАНС, е да завързва здраво ръцете и краката на ДПС през лидера им. Това прави, укривайки разработките, които ги разобличават, че правят „черна каса”. Те връзват Доган, за да бъде готов – или да бъде хвърлен в огъня, за да се „зарадват” европейските контролни служби, или да бъде следващият партньор на БСП, готвят го и за едното, и за другото, но силно опакован, това е ролята на ДАНС. Нека никой да не се лъже, че ДАНС изпълнява друго, освен политически поръчки. ДАНС е Държавна сигурност, възкресена за политика. Видяхте как я употреби Станишев за вътрешнопартийни цели. Видяхте как разчисти своите съперници, видяхте как спечели конгреса. ДАНС му помогна във всичко.
Водещ: На края на този разговор по традиция с вас да погледнем към предстоящия празник. Преди няколко месеца – на Великден казахте, че гледате на…
Иван Костов: Аз не знам защо изпускате НДСВ. В НДСВ е също много интересна ситуацията.
Водещ: Тоест, вие гледате към НДСВ? Някои биха казали, че е нормално да бъдат изпуснати.
Иван Костов: Аз гледам към НДСВ по следния начин. Три неща виждам във вчерашния ден. Първо, държавата започва дело срещу Симеон Сакскобургготски за връщане на горите в Самоков, в Самоковска община. Започва дело, което Софийският административен съд (САС) го иска още от средата на годината, още от юни. Използват последния ден, за да заведат дело. Защо в последния ден завеждат делото на Симеон Сакскобургготски ще се сетят много досетливи ваши слушатели. След това удължават срока, в който не тече давността за придобиване на държавни имоти, т.е. даденото му дотук да може да бъде отнето обратно, ако се докаже, че той няма основание да го притежава. Тоест, поставят го под въпрос, казват му – „твоите неща не са решени” и накрая води се едно дело, което вероятно някакъв много такъв вреден, си мисля, човек или хора са посъветвали Симеон Сакскобургготски, аз не изключвам това да са хора от БСП, той да се опитва да доказва пред съда, че е собственик на Кричим. Но това минава през това той да докаже, че имотите на интендантството са негова лична собственост, което той не може никога да докаже и по този начин съдът в Пловдив ще трябва, и скоро ще го направи, ще каже, че той няма основание, защото имотите на интендантството не са лична собственост на Борис и на неговите наследници, това ще каже съдът. Аз съм 100% сигурен.
Водещ: Как превеждате тези…
Иван Костов: И тогава знаете ли какво става веднага върнатите, които са на основание, че са върнати от интендантството, падат. Веднага трябва министрите да поискат да актуват отново държавните имоти или да влязат в съда и да започнат дела срещу Симеон. И изведнъж цялата тази история около неговите имоти ще започне да се решава преди изборите в полза на БСП, която е обещала да върне имотите. Тоест, те започват много мощна атака срещу НДСВ и НДСВ, според мен, все още не я вижда. Това е, според мен, голямото събитие, което започва да се готви по този начин за следващата година. Защото вие питате следващата година. Това е, което ще се случи, и ние ще разгледаме този развой. Първо, спиране на допълнително на стотици милиони от ЕС, криза в отношенията между НДСВ и БСП на тази тема, за която говоря, защото НДСВ си брани имотите, взети от Симеон Сакскобургготски, и накрая тази криза в Доган – опитът на среди в ДПС да го отстранят, за да могат да излязат на чиста позиция за бъдеща политическа дейност.
Водещ: За финал всъщност се опитвах да ви попитам друго. Вие преведохте Възкресение Христово като тези малки разпятия и възкресения, през които минава всеки, включително с моста, който може да бъде хвърлен към политиката, а Коледата?
Иван Костов: Коледата е надеждата. Коледа е изключително дълбока. Празник, който предхожда…, не Коледата точно, а символите, които носи, предхожда Християнството. Коледа е в дните, в които умира старото слънце и се започва да се… и се ражда новото, т.е. умира така да се каже денят, образно, защото това е денят на зимното слънце стоене и започва да нараства новият ден. Надеждата за пролет, надеждата за лято се ражда в самите глъбини на зимата. Това хората са го видели преди хиляди години. Всъщност, Коледата е празникът на човешката надежда, откакто има човечество.
Водещ: Това, ако трябва политически да го въведем с началото на разговора ни, надеждата е във вота, който десницата и опозицията в парламента ще внесе още в началото на следващата година срещу правителството.
Иван Костов: Може би не точно в началото, като видим дали нашата прогноза за събитието ще се изпълни. Аз, за съжаление, си мисля, че те няма да направят нищо от това, което очаква ЕС. В дълбините на нощта и на студа, и на зимата се ражда надеждата за лятото. Така е. Това е Коледа.
Водещ: Иван Костов.
Иван Костов: Ако махнем, разбира се, християнски й символ.
Водещ: Лидерът на ДСБ Иван Костов, впрочем три пъти „Политик на годината” в класациите на Дарик радио, в студиото на „Годината”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: