Питане от Вили Лилков – за две сгради в София

Относно: Две сгради – паметници на културата в столицата


 

До Г-н Бойко Борисов
Кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ
от Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Относно: Две сгради паметници на културата в столицата, които скоро ще бъдат безвъвратно погубени

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

Настоящото питане е свързано със съдбата на две емблематични сгради за София и нейната история, които скоро ще бъдат безвъзвратно погубени.

Първата от тях се намира на улица „Шипка” и е известна като къщата на Фингов. Тя е сред безспорните образци на сецесиона в София. Проектирана е от арх. Георги Фингов (един от най-добрите майстори на сецесиона в България) и е изградена през 1906-1907 г. През 2005 г., докогато тя все още е напълно запазена, къщата е продадена и е оставена до днес да се саморазрушава. Покривът на балкона над входа е открит, фасадите са съсипани от дъждовете, прозорците услужливо стоят отворени, за да се ускори саморазрушаването й. Собствениците са допуснали умишлено това, за да се подчертае необходимостта от нейното разрушаване и построяването на нейно място на друга сграда. Неслучайно в район “Средец” е постъпило искане за ИПРЗ. Сградата е паметник на културата. Ако бъде допуснато от Столична община и ДАГ на нейно място да се построи нова сграда или тя да бъде „вмъкната” в нова постройка, това ще е поредното доказателство, че никой вече не се интересува от паметта и архитектурния облик на столицата. Неопазването й се санкционира от ЗУТ и попада под ударите на Наказателния кодекс, но повече от две години санкции за нарушителите няма!

Втората сграда е на ул. “Московска” 13, 13а, в близост до сградата на Столична община. Това е една от най-старите обществени сгради в София, построена преди Освобождението върху съществуващи стари основи. От 1900 г. сградата е известна като училищна сграда на фонда “Василиади”. При създаването на Свободния университет (предшественик на Софийския университет) Историко-филологическият факултет е ползвал тази сграда. След войната тя се използва отново за училище, разделена на три части – физико-математически факултет, техникум по графика, общежитие на Музикалното училище. През 70-те години на 20-ти в. в западното крило на сградата е настанена ІІІ вечерна гимназия, а останалите две крила се използват за администрация на строителното управление София окръг. Днес, повече от 30 години в нея се намира Института по социология и Института по тракология (днес Център по тракология “Проф. Ал. Фол”) към Българска академия на науките.
Фасадното й оформление е изключително представително – в неоренесансов дух. Според специалисти от НИПК, освен декоративните елементи, като рамки на врати и прозорци и фронтони над прозорците, добавени през около 1885 г., корнизите между етажите и под покрива и оформлението на вратите и стълбищните парапети вътре в сградата, са от периода на Възраждането. Металните парапети на стълбите между двата етажа имат висока художествена и историческа стойност.
През 1976 г. сградата е декларирана, като паметник на културата с предварителна категория “местно значение” с писмо на НИПК No. 1787/21.05.1976, No. 12 и No. 13.
Съществува инвестиционно намерение да се “надстрои” сградата, което означава, че ще бъде реализирана широко разпространената практика, а именно:

  • старата автентична структура ще бъде разрушена (за да се улесни сегашното ново строителство);
  • ще се изгради новата сграда, като се апликира на фасадата към ул. “Московска” имитация на старата сграда.

Това означава да бъде съсипано и малкото останало автентично културно наследство в центъра на София, което всъщност дава висока стойност на София, като стар град и обект на културен туризъм.

Във връзка с изложеното по-горе задавам към Вас следния въпрос:

  • Ще допуснете ли тези сгради да загубят своя автентичен облик, или да бъдат разрушени, от което загубата за столицата ще е непоправима и какво ще предприемете в тяхна защита и в защита на паметта на София?

Отговорът желая да получа на заседание на СОС в писмена форма.

С уважение
Вили Лилков

 


Advertisements

2 Responses

  1. […] Питане вх. №93-01-4411/04.12.2008 г. от г-н Вили Лилков – общински съветник, относно две […]

  2. […] … две сгради паметници на културата… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: