“Гоце” стреля, пак! Срам!

ПРезидентът на Републиката бил отбелязал 91-та годишнина от ВОСР в една от бившите съветски републики, днес Република Узбекистан.
Съобщение за двудневното официално държавно посещение на сем-во Първанови, по покана на президента Каримов, има на страницата president.bg.
Според Националната информационна агенция на Узбекистан (УзА), посещението на българския президент е започнало на 5 ноември и е продължило и на 7-ми (…) – два дни ли, колко ли, но сега няма да броим до три. 🙂

В нито едно от официалните съобщения не се споменава за чл. 204 от Наказателния Кодекс на Узбекистан и неговите разпоредби (предвиждащи глоба до 50 минимални работни заплати, или петгодишно лишаване от “определени” права, или двугодишен “изправителен труд”), “полагащи се” при нарушаване на режима на защитените природни територии…

Обаче!

Горният член е впечатлил Сергей! От Ургенч, от брега на Амударя.

В своя статия от 2 декември, публикувана в електронното списание ferghana.ru Сергей Наумов е описал подробности от ранната утрин на 7 ноември 2008 г., в околностите на “Верхний Хаят”, Джизакска област, Република Узбекистан (което е по-близо до Сърдаря, отколкото до Амударя, май).

Статията на (ургенчския) Сергей е със заглавие, в което разнообразието от имена на изпълняващия службата Президент на република България се е обогатило с още едно – “Архаровец”, според името на нейния (на статията!) лирически герой – коч – планински козел, архар (Ovis ammon severtzovi).
Та, на гостуващото “Гоце” домакините били предоставили и възможността да гръмне – ей така – за кеф, и кочо – с червената книжка!…
Ето (и заглавието, и статията, че и оня член – вътре е):
“Узбекистан: Страсть президента – «архаровца», или О наших баранах”

Изглежда, техните (джизакски, “червенокнижни”) овни, би трябвало да се броят с поне един по-малко, от 7 ноември насам.

А наш’те? Едва ли на някой от нашите барани ще му се закриви някое рогче някъде, и все пак, ще си позволя да цитирам тук един от 9-те коментара към СергейНаумовата статия – вместо коментар на съответните официални донесения, за сравнение, де!

Номер 1:

През втория ден от визитата президентът Първанов и водената от него делегация посетиха град Самарканд.

Номер 2:

Запитан за тезата за икономизация на външната политика, държавният глава посочи, че Узбекистан и Централна Азия реално се вписват в тази концепция. Като пример Георги Първанов посочи съгласието на узбекската страна при вчерашните разговори български строители да участват в строителството на големи обекти, в това число и газопроводи, което според президента е не малък пробив. Стана дума за това, че оценявайки професионалните възможности на нашите експерти, биха могли да ни допуснат в проучването и експлоатацията на природните, на газовите находища – нещо, което също е много важно с оглед на дългосрочната перспектива в търсенето на решения по диверсификацията не само на трасетата, но и на източниците на газ, добави президентът Георги Първанов.

неважно, 03.12.2008
Пользы ради государству можно было разрешить еще и не то. Какая польза? Кому? Парванов приезжал просить узбекский газ. После того как по телевизору показали, как Каримов ответил, что не может отказать гостю, миллионы местных жителей у экранов позеленели от злости – и так зимой газа практически нет, а теперь и эти остатки будут продавать Болгарии. Миллионы жителей проклинали Парванова, сотни тысяч в одном Самарканде, перекрытом на 2 дня пока этот гость охотился. Более резкой реакции на приезд иностранного гостя я не видел за всю свою жизнь. А это, между прочим, очень гостеприимный народ!

Абе, “гостеприимный народ”, така си е (тенк ю пийпъл!) – ама слугите му нещо … – ‘се от бандата на “Щирлиц”…

Advertisements

3 Responses

  1. Задграничните пътешествия на президента Първанов доскоро изглеждаха безсмислени, но поне безопасни. Тази седмица обаче се разбра, че българският държавен глава обикаля света въоръжен и опасен, макар и само за дивите животни. Руски информационен сайт написа, че при посещението си в Узбекистан Първанов е убил горски козел архар – животно от застрашен вид, и то в резерват, където законът забранява лова.

    Преди да замине отново за чужбина, той даде свое тълкувание на санкциите от Брюксел, заявявайки, че България е “заложник” на предизборни битки между враждуващи фракции в Европейския парламент. Вместо да търси отговорност на правителството за безпрецедентните удари срещу България, той предпочете да дискутира изпълнението на “консенсуса от Монтерей” (да не се бърка с кръга “Монтерей”) в столицата на Катар – Доха (28-30 ноември). Поредицата от пътувания приключи с посещение в Албания (3-4 декември).

    Горните цитати са от началото и края на статията “Първанов world tour” на Димитър ПЕЕВ, публикувана във вестник КАПИТАЛ, в която авторът прави преглед на свършеното от българския президент през последните трисетина дни. Приложено е и кратко интервю със Сергей Наумов от ferghana.ru, според когото изглежда, че узбекските домакини не са се сетили да дарят своя гост – “велик български ловец”, с … халат.
    Заслужава си прочитането!…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: