Решения от 24-то заседание на Столичен общински съвет (резюме)

24-то заседание
на Столичен общински съвет
13.11.2008 г.

Заседанието на Столичния общински съвет от 13.11.2008 г. започна с отговор на две питания, поставени от общинските съветници от Демократи за силна България – Вили Лилков и Христо Ангеличин. На питането на Вили Лилков, относно отражението на Световната финансова криза върху лихвите по кредитите на Столична община бе подготвен обстоен отговор от администрацията на кмета. Основните изводи от него са, че:

  1. „Променената пазарна конюнктура и влиянието й върху дълга на Столична община няма да представляват заплаха за финансовата стабилност на общината.”
  2. „Финансовото състояние на СО и добрата матуритетна и лихвена структура на дълга позволява на общината да обслужва без затруднения своите кредити и при необходимост да поеме и нови такива за реализация на обществено значими проекти, съфинансирани по програми на ЕС.”
  3. „Потенциалните негативни влияния на Световната финансова криза при обслужването на дълга са сведени до минимум.”

Питането на Христо Ангеличин, относно проведени конкурсни процедури за транспортно обслужване, и установените от него нарушения в процедурите и в изпълнението на договорите от частните транспортни оператори предизвикаха кмета да заяви, че ще прекрати договорите с нарушителите.

“Тези фирми няма да работят повече, защото са ни излъгали. Ще направим правен анализ на всички конкурси за линиите от градския транспорт, за да се намери начин за прекратяване без да се водят съдебни дела срещу общината. Сигурен съм, че ще ги анулираме”, добави кметът Борисов.

Цитатът е от материала на Красен Николов в Медиапул със заглавие:
“Бойко Борисов вече ще прекратява сговора в транспорта”

Христо Ангеличин поиска от кмета да сезира прокуратурата.

Докладът на Вили Лилков за изменение на чл. 56 от Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община относно принудителното преместване на ППС, паркирани в „Синя зона”, бе отложен за ново разглеждане от СОС, тъй като становищата на водещата комисия по местно самоуправление и на комисията по транспорт бяха противоположни. Съветниците приеха на следващата си сесия СОС да вземе окончателно решение по доклада.

Общинските съветници гласуваха изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община. Едно от важните изменения в нея е, че когато търговски обект (напр. заведение, заложна къща, фризьорски салон) се намира в жилищна сграда, за да получи разрешение за работно време след 23 ч. (и преди 6 ч.) е необходимо и съгласието на поне 50% плюс един от собствениците в етажната собственост, освен протоколирано удостоверение от РИОКОЗ или лицензирана лаборатория за съответствие с допустимите нива на шум.
Районният кмет (вече) може със заповед “едностранно да промени работното време”, при определени (в новия член 4б) условия.
Не се допуска (вече) каквато и да е “експлоатация на маси и столове за консумация на открито” пред търговските обекти “преди 7.00 и след 23.00 ч.”.
Не могат да бъдат предмет на търговия на открито (на територията на Столична община):

1. стоки, които поради този начин на предлагане могат да бъдат опасни за здравето;
2. лекарства, лекарствени материали и продукти, медико-санитарни и хигиенни материали;
3. петролни продукти и дериватите им;
4. вино и спиртни напитки;
5. промишлени стоки;
6. стоки, за които е предвидена забрана в нормативен акт.

Въвеждат се и различни по размер глоби за нарушаване на различни текстове от наредбата – в досегашната наредба всички видове нарушения се санкционираха с глоба в размер “до 500 лева”.

По доклад на общинските съветници от групата на СДС Общинският съвет взе решение за създаване на публичен регистър за изпълнението на обществени поръчки, провеждани от Столична община, районните администрации, търговските дружества с общинско участие и други второстепенни разпоредители с бюджетни средства.

СОС одобри предложението на администрацията за заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 105 млн. евро – за финансиране на следващи участъци от разширението на първи и втори метродиаметър от метрото в София – от кв. „Обеля” до надлез „Надежда” и от „Бизнес парк” – Младост до бул. „Цариградско шосе”, където ще бъде изграден голям буферен паркинг.

Решението за безвъзмездно прехвърляне на държавата на акциитe от капитала на „Топлофикация София” АД, собственост на Столична община, предизвика много и бурни коментари и изказвания. То бе взето с почти пълно съгласие (с 50 гласа), след като почти всички, начело с кмета, признаха, че държавата е поставила “натясно” общината. Общинските съветници от БСП смениха радикално своята позиция, след като дни наред повтаряха, че само общината е тази, която трябва да стопанисва „Топлофикация София” АД. Четирима от съветниците в СОС гласуваха против решението за това прехвърляне:
Георги Кадиев (БСП), Стефан Иванов (СДС), Николай Желев (СДС) и Вили Лилков (ДСБ).

Общинските съветници взеха решение за награждаване на известната българска алпинистка Елисавета Първанова със „Значка на София”.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

3 Responses

  1. I seriously love your blog.. Excellent colors & theme.
    Did you build this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own website and want to find out where you got this from or just what the theme is named. Many thanks!

  2. Your way of telling all in this post is actually pleasant, all be able to without difficulty know
    it, Thanks a lot.

  3. It’s an awesome post in support of all the web viewers; they will obtain advantage from it I am sure.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: