Отново за (отмяна на) “принудителното преместване”

В комисиите на Столичния общински съвет вече се разглежда “юлския” Доклад (вх. №9301-3682/02.07.2008 г.) на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков. В посочения материал, публикуван тук на “Деня на независимостта”, е представено цялото съдържание на предложението. Ето и част от информацията, представена в статията “Съветник от ДСБ предлага отмяна на “паяка” при просрочена Синя зона” на Ангел Богданов в “за ГРАДА”:

Отмяна на наказанието “принудително транспортиране” за блокиран със скоба автомобил, чийто собственик не е платил необходимата такса до 2 часа в Синя зона, предлага общинският съветник от ДСБ Вили Лилков.

Глобата за захващане със скоба на неправилно паркирана кола е 10 лева, а вдигането с паяк и извозването й до наказателен паркинг струва 29 лева, след което се налага глоба и за всеки час престой в наказателния паркинг. Според Лилков регламентираната по този начин възможност на фирма “Паркинги и гаражи” да санкционира и увеличава приходите си е в противоречие със Закона за движение по пътищата.

Според Вили Лилков автомобил, на който са сложени скоби, трябва да остане така, докато таксата бъде платена, и не е законно да се вдига с паяк след изтичане на втория час. Съветникът от ДСБ смята още, че трябва да има и работеща денонощно служба, която да реагира, ако човек иска да ползва колата си нощем, но тя е била блокирана в скобите. Освен това Лилков настоява от “Паркинги и гаражи” да информират полицейското управление, от чиято територия е вдигната кола.
Директорът на “паяците” Николай Александров заяви, че имат право да слагат скобите и да налагат глоби, като се позова на чл. 167 от Закона за движение по пътищата. Той позволява на кмета да определя органите за контрол на движението в града. Те от своя страна имат право да ползват технически средства за задържане на колата и налагане на санкция, ако не се плати такса за определен интервал от време.

Е, тъй де, “за задържане”, но не и за “отмъкване”:

Чл. 167.

(2) Служби[те] за контрол, определени от кметовете на общините:

2. използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата такса за кратковременно паркиране по чл. 99, ал. 3, до заплащане на таксата и на разходите по прилагане на техническото средство;

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: