Решения от 23-то заседание на Столичен общински съвет (резюме)

23-то заседание
на Столичен общински съвет
23.10.2008 г.

Заседанието започна с декларация на групата общински съветници от ДСБ в СОС. Тя бе представена от Димитър Бъчваров и с нея бе поискано от Столичния общински съвет да гласува предложение към правителството за приемане на мерки в защита на абонатите на топлофикационните дружества, които не могат да заплащат задълженията си към тях.
За запознаване с декларацията и нейното обсъждане групата на БСП поиска прекъсване на заседанието. След прекъсването общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че приемат декларацията и предлагат тя да бъде внесена за обсъждане в комисиите на СОС за вземане на решение на следващо заседание. На това предложение се възпротивиха общинските съветници от БСП и НДСВ. След гласуване в зала предложението на ГЕРБ бе прието.

Втората декларация, представена от Вили Лилков, бе от името на групите на СДС и ДСБ в СОС, с която се поиска насрочване на извънредна сесия за обсъждане на опазването на обществения ред в София, нивото на престъпността и защитата на общинското имущество, което непрекъснато се руши и разграбва.
Аргументите за извънредната сесия са споразумението между Столична Дирекция на полицията и Столична община за ежегодни срещи за доклади на МВР и столичния кмет по тези проблеми. Повече от две години такива срещи не се провеждат, а в момента се обсъжда проект на Наредба N1 за опазване на обществения ред. Председателят на СОС пое ангажимент да насрочи заседание в най-близко време, на което кметът на София и Директорът на СДП да внесат задължителните доклади за обсъждане на тези проблеми.

Докладът, внесен от общинския съветник от БСП Росен Малинов за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, предизвика дебати в залата на СОС. СОС потвърди поисканите в доклада ограничения във времето за влизане на тежки моторни превозни средства в столицата и гласува за въвеждане на съответните такси.

Столичният общински съвет въведе в четвъртък такси за влизане на камиони над 8 тона в центъра на София в часовия пояс между 7.00 и 22.00 часа. Предложенията за промени в Наредбата за организацията на движението в София бяха внесени от общинския съветник от БСП Росен Малинов. Те ще влязат в сила от 1 януари 2009 година.
Така се разширява досегашната забрана за движение на камиони в града. Досега ограничението засягаше возилата с товароносимост над 15 тона, а след Нова година центърът става недостъпен за камиони до 8 тона.
Изключения ще се разрешават само след плащане на такса. Товарните автомобили и строителните машини ще плащат по 150 лева на ден. Същото се отнася за камионите от 8 до 30 тона. За над 30 тона изключенията се разрешават срещу заплащане на такса от 300 лева на ден.
В зоните, забранени за движение на автобуси, по изключение ще се разрешава влизането срещу такса от 40 лева на ден, а за автомобили – срещу 80 лева на ден.

Цитатът е от информация на mediapool.bg

СОС прие доклад на Орлин Алексиев и зам.-кмета Минко Герджиков относно създаване на предпоставки и условия за въвеждане на програмно бюджетиране за периода 2009–2011 г. със средства на Специализирания общински приватизационен фонд.
Въвеждат се строги критерии при внасяне и оценка на проекти за финансиране със средства от софийската приватизация. Акцент ще бъде поставен при финансирането на проектите върху такива с широка обществена значимост, наличие на проектна готовност и ясен график за изпълнение.

СОС прие и доклада на главния архитект на София Петър Диков относно проект за подробен устройствен план за регулация по трасето на Втори метродиаметър от ж.к. „Обеля” до пътен възел „Надежда” и план-схеми на мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура в обхвата на разработката.

Докладът на общинските съветници Вили Лилков и Орлин Иванов за разработване на проект за преустройство на разделителната ивица на булевард „Димитър Петков” в участъка от ул. „Цар Симеон” – бул. „Александър Стамболийски” бе приет единодушно. С него се възлага на кмета в срок от шест месеца да представи на СОС план за модернизация на пазара и искане за необходимите финансови средства.

Общинските съветници приеха и доклада на група общински съветници от ГЕРБ за осигуряване на безплатен безжичен интернет достъп в Градската градина, градинка бул. „Цар Освободител”, площад и градина около храм-паметник „Св. Александър Невски”, храм „Света София” и Светия Синод, градина „Банска”, Борисовата градина, като бе предвидена и сумата от 180 хиляди лева за изпълнението.

Избран бе и временно изпълняващ длъжността кмет на с. Владя, след като Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията на избрания преди една година кмет на селото.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: