359 и други членове

Информацията е предоставена от Сиела.НЕТ

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

Чл. 359. (1) (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

Да отбележа, че в цитирания текст има един съществен пропуск – липсва запетайката между “страна” и “по” в извадката “Република България е страна по непредпазливост” – законодателят не е имал предвид точно 🙂 това, та запетайката си е на мястото в оригиналния текст на чл. 359 от НК.
Ще се появи и на посоченото място в lex.bg, предполагам.

По този член от наказателния кодекс софийски прокурори ще предявят претенции към запалката, “по непредпазливост“!

А “другите”

В “обхвата” на Варненския районен съд да се внимава с призива на Мария-Антоанета (“кЪт’ няма хляб, яжтИ пасти”). Ето защо:


Този късмет обаче не споходи 32-годишния Димчо Арнаудов от Варна, който ще лежи 1 г. в затвора при първоначален строг режим за… кражба на вафли и сухи пасти.
Районният съд във Варна наложи ефективното му наказание след постигнато споразумение между подсъдимия и прокуратурата.

От съда посочват, че кражбата е извършена на 9 срещу 10 октомври от павилион. 32-годишният Арнаудов откраднал натурални сокове, вафли, сухи пасти, дъвки и други сладкиши на обща стойност 31 лева.

Варненските магистрати осъдиха Арнаудов да заплати и направените по делото разноски от 73 лева в полза на държавата.

Цитатът е от информацията на dnes.bg, в която не се съобщава дали делото е водено по чл. 194-197 от НК, както и дали осъденият, преди да се сдобие с качеството на такъв, се е опитал да се възползва от текста на т. 2 от последния член на тази група, според който би могъл да получи “пробация или глоба от сто до триста лева“…новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: