“Виновни са американците” … и Иван Костов

🙂

ИЗЯВЛЕНИЕ
на Иван Костов от името на ПГ на ДСБ

Уважаеми г-н Председател,
Колеги народни представители,

Опозицията иска управляващите в България да бъдат далновидни, да бъдат прозорливи, да бъдат навременни в действията си. Опозицията настоява да има яснота по правителствената преценка за това ще повлияе ли световната финансова криза на процесите в икономиката на страната. Опозицията иска да разбере в тези условия какви са целите на управляващите и с какви политики ще ги следват.

Беше много неуместно на тази трибуна да застават хора, или по-скоро един човек, от когото аз съм слушал да говори по същия начин преди много години. Това е гласът на безотговорността.

За какво е проблемът в света в момента? Проблемът е следният: всички световни и национални държавници и политици се борят за едно – да запазят доверие в икономическата и финансовата система на глобалната икономика. Всички се борят за доверието. Има ли доверие в момента към способността на българските управляващи, на българката икономика и банкова система да понесат въздействието на световната финансова криза? Има ли у хората? Тези изследвания, които се правят – социологическите сондажи, включително такива, които вие видяхте вчера на екрана, показват, че няма такова доверие. В България доверието е слабо. И това е нормално, след като страната е преживяла изключително тежка банкова криза, след като са фалирали 14 банки. Няма как хората да не са притеснени и няма как да ги успокояват точно думите на министър от онзи кабинет (Румен Овчаров), който причини това.

Не може г-н Искров тук да излиза и да говори за това, че банковата система не само в България, а в Югоизточна Европа е изключително стабилна – най-добрата част от световната банкова система. А след два дни Константинос Караманлис даде пълна банкова гаранция за всички депозити на гръцките банки. Всеки, който разбира от икономика, ще се запита поради каква причина гръцкият премиер дава пълна гаранция върху депозитите на гръцките банки. Ами повечето от чуждите банки в България са гръцки! Защо дава гаранция той, ако всичко е наред, както казва г-н Искров?

Въпросът е защо министрите на финансите на ЕС вдигнаха нивото на задължително гарантираните депозити на гражданите? Ами, защото се борят за доверието. А как вие се борите за доверието? Хулейки опозицията – по най-лесния начин. Това е начинът, по който БСП и 1996 г., и сега реагира. Вие сами създавате аналогията с миналото.

Така че, това, което ние искаме, е вие да запазите доверието в страната с отговорни действия, с официални позиции, с компетентно реагиране на събитията, които притесняват цялата страна.

Аз наблюдавам с много голямо внимание вече от две седмици всички икономически предавания и виждам, че всички журналисти, които изразяват общественото мнение, са с голямо подозрение, че хората, които разпитват, не им казват истината.

Кой ще излезе по най-сериозния, най-авторитетен начин да каже на българското общество това, което ще се случи и това, което ще се предприеме?

И последният въпрос, който искам да засегна от името на нашата група, е: Защо е важно в настоящия момент това да стане? Защото предстоят важни решения. Предстои да се решава съдбата на излишъка или поне на една част от него. Предстои да се взимат решения за данъчни закони, да се настройва фискалната система. Престоят да се взимат важни решения за бюджета на страната. Ще има ли отражение виждането на управляващите за това, че глобалната икономика е в криза. Ще има ли отражение върху тези решения, или не?

Вие не сте в състояние, както разбирам аз, да се разберете помежду си за дневния ред на Народното събрание, а какво остава да съгласувате изключително сложни икономически и финансови решения и да ги предложите на Народното събрание! А става въпрос за наистина сложни механизми, които трябва да се настроят и трябва да бъдат свързани помежду си. Вие сте така разединени. Доверието към вас като към хора, които управляват страната, е спаднало. Вие вече нямате преобладаващо доверие – това отвсякъде се вижда. Не можете да се държите като хора, които отвсякъде са окупирали доверието в страната. За това вие трябва тепърва да се преборите предвид наближаващите парламентарни избори – всички управляващи! Бидейки, на първо място, отговорни. Посрещайки проблемите, а не бягайки от тях.

Как може един министър-председател да има по-важна работа от това да дойде в Народното събрание, да застане тук и да поеме цялата тежест на отговорността, която хората така или иначе генерират. Обществото се управлява като се оправдават неговите очаквания. Аз сега спокойно мога да кажа какво управляващите ще започнат да говорят в следващите седмици и месеци: „Световният империализъм е виновен за случващото се в България. Ето ви го доклада с анализа на цените” – това ще ви бъдат обясненията. „Световна криза, захлупи ни, това е положението. Виновни са американците, че не си овладяха кризата”. Това ще приказвате всички в глас, което е абсолютно безотговорно. Което означава, че не сте никакви управляващи, а сте смешни хора на конци, които не са в състояние да вземат важните решения за българския народ.
Благодаря ви!

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: