Иван Костов от трибуната на НС и от бТВ

ИЗКАЗВАНЕ
на Председателя на ДСБ Иван Костов в Народното Събрание
след края на лятната депутатска ваканция

10.09.2008

Уважаем господин Председател, колеги народни представители,
господин Министър-председател, дами и господа министри!

Господин Председателю, първо ми позволете да Ви поздравя за усилията Ви да въведете ред и да възпрепятствате гласуването с чужди карти!

Към това поздравление искам да добавя, че все пак зависи много от този, който стои тук на Вашето място воденето на заседанията, волята да се преустанови това гласуване, каквато се надявам, че ще имате Вие и всички ваши заместници.

Що се отнася до откриването на сесията, трябва да погледнем към лятото, което отмина. Лятото показа, че се сринаха правителствените прогнози за спадане на инфлацията. Тя продължава да е над 15%. Нещо по-лошо – през лятото се срина българската фондова борса, обезцениха се капиталите на фирмите, които официално се котират на борсата, и това обезценяване достигна катастрофални размери.

През лятото за първи път се видя значителен отлив на чуждестранни инвестиции от страната. Видяхме нови взривове, нови убийства, видяхме все неща, които говорят за това, че правителствената политика е лоша, че това правителство не отговаря на най-важните предизвикателства, които стоят пред него.

В този смисъл аз изразявам недоумение към обстоятелството, че говорителите на управляващата коалиция, в частност от БСП и ДПС, посветиха три четвърти от времето си да убеждават колко е слаба опозицията и изобщо да посвещават времето си на опозицията.

Всъщност, през това лято стана още нещо. Не може да се говори за опозицията като за безпомощна. Има акция от страна на опозицията, има подписка, има стремеж към уволняване на това правителство, има стремеж към съкращаване мандата на това правителство. И всички хора в България разбират защо е този стремеж – заради очевидното несправяне със задълженията.

За разлика от моите колеги аз не споделям техните надежди, че правителството може тепърва да даде някакви доказателства. За нас мандатът на това правителство свърши. То не може да направи нищо, не може да направи нищо добро за България. Не може да върне финансирането с европейските средства, не може да се справи с организираната престъпност. Нямат му доверие до такава степен, че арестуват български престъпници, като ги чакат да минат българската граница, защото не се обръщат именно към това правителство с желание то да се включи и арестува бандитите. Защо не се обръщат към него? Защото са убедени, защото то самото е свързано и няма как да не са убедени, след като този същият, когото арестуват извън границите на страната, се оказва подкрепян от Българската социалистическа партия кандидат за кмет на един български южен град, близък приятел на Движението за права и свободи по някаква персонална линия и така нататък. Ето защо ги арестуват извън.

Затова ние нямаме никакви надежди към това правителство. Акцията, в която сме се включили, е само първата акция срещу правителството.

Ще бъдем безкомпромисна опозиция и не се притесняваме от това. Ще се включим във всяка акция срещу това правителство със стремежа да съкратим неговия мандат, защото няма нищо по-свещено от правото на хората да премахнат една власт, когато виждат, че тя работи срещу тях. А тази власт, това управление работи срещу България, работи срещу образа на България, срещу българските интереси.

Ние считаме, че вече е късно, но все пак трябва в тази сесия да бъде завършена работата по изборните закони. Трябва да бъде преустановено купуването на гласове. Но как да бъде преустановено купуването на гласове, като правителството отвори бюджетния излишък с желание да купува, ама съвсем директно, гласовете на избирателите? Как да се преборим в изборното законодателство с това мнозинство до себе си?! Въпреки това ние считаме, че трябва да се преустанови купуването на гласове, трябва да се защитят българските републикански институции! Не повече демокрация, повече институции, повече сериозност, повече отговорност в управлението на страната.

Вторият приоритет е участието ни в дебата по оползотворяването на бюджетния излишък. Българският министър-председател и неговият социален министър се упражняваха онзи ден, противно на българските закони – преди края на месеца не може да се разпределя бюджетния излишък, тъй като така е записано в устройствения закон на държавата. Ние искаме да се дебатира сериозно тази тема. Ние искаме преди това или успоредно с това да се вземат радикални решения по отношение на данъчните закони. Трябва да бъде спряна инфлацията, включително с цената на намаляване на данък добавена стойност. И ние виждаме сега през септември ярко потвърждаване на тезата си, че трябваше да бъде намален данък добавена стойност – те са от есента на миналата година. Имаше възможност тогава – правителството не го направи, надвзе огромни пари от българските данъкоплатци, от които няма абсолютно никаква нужда. Нямаше право да взема тези пари, защото няма поети ангажименти. А от тези ангажименти, които правителството е поело или по закон трябва да изпълнява, като например гарантиране на здравеопазването на българските граждани в размерите, посочени от закона, то е дезертирало напълно. В този смисъл ние свързваме тези три въпроса – данъчните закони, бюджета, дебата по бюджетния излишък. Това са изключително важни теми и те ще покажат кой какво мисли и кой какво прави за българските граждани.

Европейските пари продължават да бъдат отнети. Правителството завърши миналата сесия със заклинанията, че няма спрени европейски пари. Новината от онзи ден е, че има окончателно спрени европейски пари. Така че в това отношение нашият скептицизъм, нашето пълно недоверие, че правителството е способно да промени с нещо обстановката, е напълно оправдано. Ние очакваме, разбира се, с тревога и с притеснение как през месец ноември България ще загуби окончателно и парите по програма ФАР.

Очаквайте от Демократи за силна България активна позиция, безкомпромисно противопоставяне на това управление, стремеж към съкращаване на неговия мандат. Ще направим всичко, което е по силите ни и тези наши усилия с подписката ще бъдат само началото, а ще има и продължение. Благодаря ви.

 

По-рано същата сутрин – в “Тази сутрин”

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: