Доктор, доктор, д-р

Харалан Александров, специалист по социална антропология, написа днес във в. “24 часа”: “ДСБ се превръща в самовлюбена секта, която с мрачно задоволство наблюдава как светът около нея се разпада.: “Ние сме прекрасни и съвършени и вие не ни заслужавате. Нека всичко да се срине, тогава ще разберете колко сме били прави.” Подобно послание издава безотговорност и надменност и обрича организацията да отмре като фактор.”

С този текст завършва материалът “Иван Костов в оставка” на netinfo.bg. Горното “днес” е на 21 май 2007 г., няколко минути след (или преди) обявяването на всички отчетени “преференции”, предоставени от част от българските избиратели на около 216 гласополучатели – кандидати за членове на Европейския парламент (половин мандат).

Днес Харалан Александров не е написал нищо в “24 часа”, май?
(А може би би трябвало да се напише така: “В “24 часа” не е написал нищо Харалан Александров днес, май?”).
Днес имаше “Тази сутрин” по bTV с водещ Н. Бареков и гости – д-р Харалан Александров и доктор Николай Михайлов.
Повод: ДСБ и обявеното от доктор Петър Москов начало на кампанията: “Аз съм европеец” (причина – разкази от един лекар – Димитър Игнатов, пак под формата на интервю, и пак за ДСБ).

След среднощните дежурства в очакване на новината за преминаването на българския футболист Димитър Бербатов в “Манчестър Юнайтед” от агенция ФОКУС предоставят за четене и стенографския запис на тазсутрешния разговор, под заглавие Брак по сметка ли е коалицията на десните?:


Водещ: Но със сигурност една партия трябва да се стреми да влезе във властта. Иван Костов прави точно това.
Харалан Александров: Тези хора, които са превърнали своите партии, своите последователи в заложници на личните си амбиции, определено искат да се видят в парламента с колкото се може повече послушни и верни последователи, които да гласуват анблок. Това е очевидно за мен. В този смисъл, този тип лидерство, което аз наричам главатарство и тази теза съм я развивал не веднъж публично, злоупотребява на много нива. То злоупотребява веднъж с доверието, злоупотребява с идеологията, злоупотребява с основните ценности на дясното, злоупотребява със собствените си последователи. Според мен това е масивна мистификация, която някак си трябва да бъде (…).

Водещ: Добре, като не искате коалиция на Бойко Борисов с Иван Костов, ще гледате накрая коалиция на ГЕРБ с БСП, както гледахме на НДСВ с БСП. Точно така ще стане.
Харалан Александров: Точно така ще стане. Да. Това е нещо напълно реалистично.

(към доктор Михайлов:)

Водещ: Няма 20 партии в България да ги смятаме, те са две конфигурации – или ГЕРБ ще управлява с десните, или с БСП.
Харалан Александров: И тогава поне ще е ясно кой ще е мъжът и кой ще е жената в това семейство, защото в момента Костов и Бойко… не ми е много ясно кой коя роля ще изпълнява.

Водещ: Харалан Александров поне не е човек… Не сте членувал в ДСБ, нали?
Харалан Александров: Никога не съм членувал.
Водещ: Но е гласувал.
Харалан Александров: Да, не се срамувам от това, поне до вчера не се срамувах от това.
Водещ: Вие сте член на ДСБ. Изключително близък до лидера на ДСБ, човек, който е авторитет в своята партия. Как в ДСБ, и защо вие изразихте тази лична позиция? Има ли и други хора, които мислят по същия начин като вас в ДСБ за този съюз, който се очертава между ДСБ и ГЕРБ?
Николай Михайлов: Вижте, г-н Бареков. Имаше една реформистка партия на прехода. Името й е СДС. Нейн лидер беше Иван Костов. В един момент граждани, а не депутати от СДС, както твърдят някои, казаха – „Това не може да се търпи, защото реформистката партия предава ценностите ни”. Ценностите на 1997-ма година. Но не на елитарно задкулисно равнище, а на площада пред храма. Ние казахме това СДС няма бъдеще. Следователно – нова партия в дясно, която трябва да защити нашите демократични упования, ценности и принципи. Кой ще оглави тази партия? Костов – казахме ние, защото той има харизма, сила и компетентност да движи към цел. Тази партия, на която Костов беше лидер, беше разцепена със нашите и моите усилия, и с усилията на тези, които участват в ДСБ, вярно е. Включително, разбира се, под лидерството на Иван Костов. Тази партия извърши много тежък травматичен акт да разцепи политическа сила СДС в името на ценностите.
Водещ: И сега пак се връщате до СДС и до ГЕРБ. Но ГЕРБ даже да го оставим настрана.
Николай Михайлов: Чухте ли добре како казах. Казвам още, че от датата на учредяването на тази партия, ние сме поддържали едни и същи позиции твърдо, защото те са нашето основание да разцепим партията СДС. Иначе, без тези принципи ние нямаме основание да разцепим СДС, а сме просто престъпници.
Водещ: Защо чувствате сега, че този модел, който вие сте предприели, този ход, този проект, се е оказал неуспешен?
Николай Михайлов: Ще продължа, като кажа още две думи. Една серия от избори, които бяха загубени. Лидер на тази партия, която губи избори е Иван Костов. Уволни ръководството на партията, като остави себе си и Екатерина Михайлова. Това е безпрецедентен акт в драматично, драстично противоречие с етиката на дясната политическа практика. Това не се прави. След като се случи това, само по себе си е скандал, се реши, че тази партия под сурдинка ще трябва в нейния ценностен смисъл да бъде закрита, за да се отвори една писта за властта като власт, и оцеляването като оцеляване, но този път не на гражданското общество, което създаде партията, а на лидерите, които я провалиха. Толкова – истината по въпроса. Няма друга истина по този въпрос. Сега. Нечестивият брак, за който говори Хари Александров толкова красноречиво, защото е чист и дълбок, този нечестив брак не може да бъде понесен от тези, които преживяват собственото си участие в проекта ДСБ. ДСБ ще загина, ако не е загинало от енергиите на собствената си кауза следователно. Ние не можем да бъдем в коалиция с лице, което само преди няколко месеца, ако искате година, от същите тези хора, които преговарят сега за тази коалиция и съвместно управление, наричаха неформалния лидер на ГЕРБ – мутра, човек от подземието, милиционер, който е разтривал ушите на Тодор Живков, телохранител, еди-какво си…
Водещ: Така го наричаха…
Николай Михайлов: … и еди какво си изникнало от подземието, което трябва да бъде на всяка цена спряно. Затова имаше обща кандидатура между СДС и ДСБ на кметските избори в София. Затова беше прегърната тази тежка концесия-компромис от същите тези хора, които днес се съюзяват с Борисов – да се издигне обща кандидатура в лицето на Заимов, за да може да бъде конфронтирана тази напаст, тази пораза наречена Бойко Борисов. Искам да кажа, че това е съвършено абсурдно, то е корумпирано в максимален смисъл на думата политически и не може да бъде прието. ДСБ е фактически разцепено по тази морална тема в момента, и ДСБ е приключило курса що се отнася до собственото си битие на партия, дясна по определение.
Водещ: Четох какво казва другата половина обаче в ДСБ. Те казват – „Доктор Михайлов е диверсант и агент на БСП. Той разцепва ДСБ точно преди ДСБ да кандидатства за част от бъдещото дясно управление, за да може БСП пак да се възползва от ситуацията”. Помните навремето, същите реплики си ги разменяха крилото на Петър Стоянов и това на Иван Костов.
Харалан Александров: Това си е параноидно обяснение, пар екселанс, което изисква клиничен прочит. И което…
Водещ: То това се каза…
Николай Михайлов: Ако го бях казал аз щеше да прозвучи самозащитно. Сега прозвуча професионално.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: