Бойко Борисов и Петър Москов в “Неделя 150”

Бойко Борисов, кмет на София и лидер на ГЕРБ, БНР, „Неделя 150”:
“Трябва да се вземат всички мерки тройната коалиция да си замине”

препредава агенция ФОКУС:

Водещ: Сега преминаваме към интервю с Бойко Борисов, неформалният лидер на ГЕРБ, както го зоват и софийския кмет, по-скоро в ролята ви на човек, който организира преговори с Демократи за силна България за решаване на въпросите на националния протест. Добър ден.

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Какво очаквате от тези преговори и има ли сложност, има ли тънкости, както се казва, в това да се разберат две партии или повече десни партии в тази ситуация?

Бойко Борисов: Аз се надявам на днешната среща в Бургас, която е на ниво ръководители на предизборни щабове на двете партии, където е колегата Цветанов, Руми Желева от наша страна, кметът на Бургас и нашият областен ще участва. Доколкото знам от ДСБ – г-н Москов, Малинов. Имаме доста неща, по които трябва да се поговори и се надявам да намерим общ език за съвместни действия и в сегашната ситуация като протести и най-вече в управленските ни програми след парламентарните избори.

Водещ: А предварително споразумение необходимо ли е, според вас?

Бойко Борисов: Не. Аз мисля, че за всички е ясно, че особено след наглостта вчера на премиера Станишев на Бузлуджа да поиска още пет години и в сърцето си да вижда магистрали, след като четири години в Брюксел се наложи да се оплакваме срещу корупционната схема на магистрала „Тракия”, която той протежираше последните три години, аз мисля, че трябва да се вземат всички мерки и тази коалиция просто да си замине.

Водещ: Може ли да обясните вашата инициатива, която беше съставена… която беше назована като призив към президента, да се състави служебно правителство – дали не подозирахте, че ще стигнете до този отказ, до това да ви кажат, че не познавате Конституцията и това не е възможното решение в настоящия момент? Не бяхте ли предвидили това?

Бойко Борисов: Естествено че го бяхме предвидили. В нашата програмна декларация ние сме се обърнали и към правителството. Правителството в момента се готви да направи това, което за нас си е живо престъпление. След като Брюксел категорично каза, че ние не сме в състояние, говоря за правителството, особено в инфраструктурните проекти, да усвояваме прозрачно пари. И аз не знам г-жа Плугчиева с какви очила гледа процесите в България. Сега правителството се готви от бюджетния излишък да вземе парите и да финансира тези проекти, заради които Брюксел не ни даде пари, защото ще ги откраднат. Така че ние там сме се обърнали към правителството, обърнали сме се към опозиционните партии, обърнали сме се към парламента. Вие виждате румънският парламент, хем докладът им е доста по-добър от Българския, си намаляват почивката и от 11-ти ли, кой, август продължават работата по важните закони. А нашият парламент излиза 40 дни в отпуск, защото много добре си е свършил работата. Така че, обръщайки се към парламента, опозицията, правителството, ние сме се обърнали и към президента, и то много ясно и точно защо. Ние имаме много юристи в ГЕРБ, много специалисти по конституционно право и те биха много часове дебатирали със специалистите на президента по конституционно право. Но целта не е била тази да се упражняваме в риторика или кой е по-вещ в правото. Всички знаем, а и има стенограми, които ние ще качим на сайта на ГЕРБ, че президентът Първанов е искал точно същото нещо от Петър Стоянов по времето на 1997 година.

Водещ: Какво точно?

Бойко Борисов: Освен това…

Водещ: Как е било формулирано, моля ви?

Бойко Борисов: Ще го прочетете в сайта. Освен това всички знаем, че той именно беше човекът, който считайки тогава, че най-доброто за България, а и за ЕС, би било тройната коалиция, той я конструира. Е, как в едни случаи той има инициативата и прави всичко това, а в други се позовава на Конституцията. Ами, само преди месец и половина да вземем консултацията, която направи в НДК с всичките политически партии. Ние в нашата декларация просто сме казали той да направи консултации с политическите партии, всички да стигнем до мнението, че най-добро за държавата е да се отиде на предсрочни избори.

Водещ: Все пак, моля ви, тази конкретна аналогия, когато Първанов е апелирал от Стоянов да не приема мандата на новото правителство, какво е съдържал този текст?

Бойко Борисов: Много ясно и точно е казано, че той иска да се води от консултации в парламента с политическите сили, за да може да се излезе от кризата. Тоест движещата сила е бил тогава, въпреки че много добре знае, че от президента Стоянов не зависи да прекрати мандата на правителството.

Водещ: Това е при крушението на Виденов?

Бойко Борисов: Да. И ние не искаме той да прекрати мандата на правителството, защото знаем, че той няма това право. Но може да събере политическите партии, може да направи тези консултации, може всичко това да се каже в прав текст, всяка една от партиите да поеме своята отговорност пред държавата в създалата се ситуация и да вървим напред.

Водещ: Но виждате ли как се случи в България? Костадин Паскалев назова такъв възможен сценарий, който всъщност бе отречен от българския премиер, освен ако не са се наговорили. Когато кажеш нещо с такъв предварителен план, то се осуетява, естествено, нали?

Бойко Борисов: Ние бяхме длъжни в деня на вота на недоверие, когато всички знаехме, че поради слабостта на опозиционните сили вътре в парламента нищо не може да се случи. Просто искахме тази наглост да бъде прекратена.

Водещ: Така или иначе това на този етап не е възможно и разбира се, би трябвало да кажем, че…

Бойко Борисов: Така че аз съжалявам, че президентът не се възползва от подадената ръка и възможност да направи нещо добро за страната.

Водещ: А нима въобще му е минавало през главата?

Бойко Борисов: Моля?

Водещ: Смятате ли, че той е бил близо до това решение?

Бойко Борисов: Не, не смятам. Ние затова сме го казали публично. Съжалявам, че това не само че не стана, а и по такъв, бих казал, неглижиран начин ни се отговори. С това президентът показа, че си е човек /…/ БСП, на тройната коалиция, неразривно свързан с ДПС, и всъщност в случая не мисля, че има теми, по които да говоря.

Водещ: Имаше публикация във в. „Труд” кой къде почива. Вие къде се отправяте, г-н Борисов, говореше се, че Доган ще вземе „пурата”, тоест дългата лодка на свой приятел и ще пори вълните. А вие специално на какво ще се отдадете?

Бойко Борисов: Ще спортувам във времето, в което имам възможност, и в София активно вървят ремонтите. Така че ще ги наглеждам.

Водещ: И ще протестирате?

Бойко Борисов: Ами, надявам се, когато има, през септември, ден за национален протест, всички ние да участваме активно в него и да изразим гражданската си позиция.

Водещ: Кога ще бъде този ден „Х”?

Бойко Борисов: Ами, надявам се на днешната среща между колегите от ДСБ и нашите представители да се стигне до дата.

Водещ: Г-н Борисов, може ли да кажете…

Бойко Борисов: Аз считам, че за десните и център-десните опозиционни партии не бива да се говори никога предварително, точно обратното. Искаме да сведем дебатите и разговорите на професионално ниво, на хората които професионално се занимават в щабовете с политика и едва тогава на срещите на върха, да ги наречем, или между лидерите, да се просто подписват вече проговорени и взети решения.

Водещ: Един неприятен въпрос за вас. Представител на ДАНС ви е бил посетил на работното ви място?

Бойко Борисов: Много приятни са тези срещи с колегите от ДАНС, защото досега ние сме направили доста операции и смея да твърдя, и можете да потърсите г-н Сертов за коментар, че нашите разговори са само и изцяло в полза на държавата и срещу корупционните схеми и в София, и в България, аз съм го сезирал за много такива.

Водещ: Това има ли нещо общо с други подобни срещи, които бяха осъществени в ранните часове с посещения на известни добре облечени или зле облечени хора в институцията?

Бойко Борисов: Не. За това не знам и не се интересувам. Аз мога да кажа, че тази не само, че не е първата среща, а десетки такива е имало. Аз считам, че работата на тази агенция трябва да бъде възможно най-тиха и възможно най-непублична, защото на нея възлагаме много надежди.

Водещ: Напротив, тя бе афиширана и даже се каза, че се говори за въпроси по националната сигурност. А ще ви кажа как това звучи за публиката. Звучи като предупреждение – вас ви предупреждават, може би.

Бойко Борисов: Не, съжалявам, че така се е получило… Кой?

Водещ: От ДАНС.

Бойко Борисов: Заклевам се, че нямам такива… Моля ви, просто не си измисляйте. Аз ви казвам, че ние в моя кабинет сме провеждали, включително и с г-н Сертов, много срещи и вследствие на това са се получили добри операции за тях и за нас. И всичко това е дадено вече в прокуратурата и предстои други да бъдат дадени.

Водещ: Как оценявате операцията…

Бойко Борисов: Така че не само че няма никакво предупреждение – точно обратното.

Водещ: Как оценявате предупреждението… по-скоро посланието, което бе направено, с разрешаването на аферата, с отвличането на бившия президент на „Литекс” и това, което се извърши пред очите на обществото? Какво, слабосилие показа на институциите в България?

Бойко Борисов: За съжаление, и особено твърденията на МВР, че не знае нищо и те дължаха на обществото някакво обяснение, но за мен изводът е възможно най-лошият. А той е, че хората, занимаващи се с този тип престъпен бизнес, си направиха един, бих казал, рекламен ход, с който казаха на следващите, които ще бъдат отвлечени – „Плащайте си, виждате, ние сме много благородни хора и който си плати ще му върнем отвлечения, и недейте информира МВР”. Това е тежкият удар срещу системата и срещу държавността, и срещу всички нас.

Водещ: В крайна сметка подкупът…

Бойко Борисов: А нека само да се върна, че се афектирах на предишната тема.

Водещ: Да?

Бойко Борисов: За съжаление нашият пресцентър на общината, знаете, където стоят всички журналисти – от сутрин до вече стоят там, е точно срещу моя кабинет. Вратата винаги е отворена и всички гости, които идват, те ги виждате. Така че по никакъв начин не е била афиширана.

Водещ: Благодаря за участието на г-н Бойко Борисов.

Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ, БНР, „Неделя 150”:
“Управлението на тройната коалиция доведе до провал на европейското членство на България”
(пак) препредава агенция ФОКУС:

Водещ: Предварителна информация за преговорите между Демократи за силна България (ДСБ) и ГЕРБ. Техни представители ще разговарят днес в Бургас. Добър ден на Петър Москов, който оглавява предизборния щаб на ДСБ.

Петър Москов: Добър ден, госпожо Маринкова.

Водещ: Би трябвало да кажем, господин Москов, че тези ваши разговори са съпътствани с „Денят Х”, който е назован като ден на национален протест. Вече определена ли е тази дата?

Петър Москов: Не, датата не е определена. Бих искал да кажа с две думи, разбира се, интересът на журналистите и на обществото е насочен към конкретиката, но бих искал да дам рамката на това, което ДСБ заедно с ГЕРБ, заедно с другите членове на Европейската народна партия (ЕНП) ще се опитат да направят, диагнозата ни за това, което се случва в момента в България, нашето заключение е, че управлението на тройната коалиция доведе до провал на европейското членство на България. Това е тъжна констатация след 18 г. преход. И смисълът на това, което се опитваме да направим, е да изградим една политическа алтернатива, която да отбранява, която да пази единствения национален консенсус, който беше безспорен някак си до преди две години, и той е европейската ориентация на България. Този консенсус е взривен, ние живеем в условията на едно азиатско, непрозрачно, насилствено, корумпирано управление. Пътят на България започва отново да се променя, отново да гледа в посока, различна от Европа и на България е нужна политическа и обществена алтернатива, която да защити националния консенсус за европейското ни бъдеще. Това е алтернативата, която ще се опитаме с партиите-членки на ЕНП да изградим и да противопоставим на това, пак казвам, азиатски по модел управление.

Водещ: Не е ли обаче опитът ви да направите някакво предизборно споразумение нещо, което е като за пред ЕНП? Може да се срещате, може да се договаряте, но до нещо съществено няма да се стигне, или пък напротив – уверен сте, че ще има споразумяване?

Петър Москов: Аз не бих искал да гледаме на разговорите ни с ГЕРБ, на разговорите ни с останалите политически партии като на предизборно споразумение. Пак ви казвам – това е ценност, която е надпартийна, тя е отвъд ляво и дясно. Тя е свързана с провал на единствения национален консенсус, постигнат в България, а именно – европейското ни членство. Знаете ли, госпожа Маринкова, когато къщата ви гори, всички вие, всички ние гасим пожара без значение доколко в ежедневието си се харесваме, обичаме или споделяме едни и същи цели. Има заплаха. Заплахата се нарича „азиатизиране”, изход от цивилизационния път на България. Това не са клишета. Знаете ли, години наред и преса, и политолози, социолози „бродираха” върху факта, че десницата е загубила ценностите си, каузата си, която е Европейския съюз. Не, не е. Целта е влизане в Европейския съюз и достойно членство на България в Европейския съюз. На герба на ДСБ пише: „За силна България в обединена Европа”. Това е целта. И тя е надпартийна и не е през призмата на изборите. Изборите ще бъдат какъвто и да било, но по-добър резултат от днешното управление. Днешното управление е провал и това е и заключението не само на българското общество, а и на другите членове на Европейския съюз. Аз не искам да живея в държава, която има емблема „провал”.

Водещ: Все пак малко по-конкретно да кажете какво вие като тези ще изнесете на тази среща в Бургас. А защо именно в Бургас?

Петър Москов: Чисто технологично, не е търсено нищо. Ние имаме запланувани преди това разговори с нашите структури в Бургас, при ГЕРБ беше същото. Просто въпрос на технология и на най-добро място за взаимодействие. Няма символ някакъв в това.

Водещ: Д-р Николай Михайлов, депутат от ДСБ, коментира пред „Хоризонт” както проблемът с корумпираното политическо съзнание, което означава, казва той: „Да лъжеш в очите”, така и с недопустимите компромиси, според него, да се коалирате с лица, които предварително сте осъждали публично, в т.ч. лидерът на ГЕРБ, неформалният лидер на ГЕРБ, Волен Сидеров, Стефан Софиянски, Яне Янев и т.н. Как се отнасяте към тези ваши вътрешноразноречиви обсъждания?

Петър Москов: В ДСБ няма противоречия за това, че ДСБ трябва да бъде част и дори да инициира, както правим в момента, процесът по формиране на алтернатива. Алтернативата на това управление е нужна. Тя е, пак повтарям, ценност от национално значение, тя не е тяснопартийна. Това, че ние с ГЕРБ, с другите партии от ЕНП виждаме опасността пред развитието на България и формираме наистина такава проевропейска алтернатива, не е причина който и да било да размахва плашила. Плашилото, единственото, страшното плашило в момента се нарича, което ни огражда отново с телена мрежа от цивилизования свят. Това е плашилото. Който не вижда това плашило, а вижда други плашила, има по-скоро плашила в главата си.

Водещ: А възможно ли е да се създаде и друга дясна формация, която да пледира за това, че отстоява истинските ценности в морален план.

Петър Москов: Не разбирам въпросът ви.

Водещ: Възможно ли е д-р Михайлов да иска да създаде нова формация?

Петър Москов: Е, разбира се, това не е въпрос към мене, пък и не бих искал да обсъждаме д-р Михайлов. Мисля си, че наистина това, което се случва, е над д-р Михайлов, над Бойко Борисов, над Иван Костов. Това е проблем, по който политическите партии в България, партиите от опозицията трябва да се проявят на определена висота, другото е суицид, другото е… Знаете ли, това, което се случва е заплаха, покушение срещу демократичния процес. Не може тези хора да излизат и да казват: страхувайте се, страхувайте се, защото това е най-доброто, което може да получите. Това, което ще се опитаме да направим заедно с партиите, членове на ЕНП, е да покажем на обществото, да консолидираме недоволството на обществото и да му покажем, че има алтернатива за наистина свободен и спокоен живот след това престъпно управление. Не искаме да правим дестабилизация на страната, не искаме да правим бунтове, не искаме да правим ексцесии. Искаме да покажем, че има разумна, спокойна алтернатива за европейското бъдеще на България. Ако някой има проблем с това, пак казвам – това е само негов проблем.

Водещ: Добре, но как да обясним това измерване на социолозите, че нито една опозиционна сила не гради доверие, не нараства нейната популярност в обществото?

Петър Москов: Аз мога да говоря за ДСБ и твърдя, че позициите на ДСБ през последната година бяха ясни, правилно проследими и следват абсолютно точна, ясна и последователна политическа линия, и твърдя, че доверието на обществото и, така, окото на обществото е забелязало това. Знаете ли, когато половината, не бих искал да влизам в този разговор и някак си да отварям фронтове, но когато половината от социологическата наука в България се извършва от бивши, настоящи или бъдещи членове на БСП, нещата може би изглеждат по този начин. Има страх у тези хора, страх, и затова те внушават страх в обществото, защото те се страхуват. Искате ли да ви кажа страхът, който изпитват към политическа фигура като Иван Костов. Това е (…), госпожа Маринкова, страх ги е, защото знаят, че след това, което вършат, ще дойде наказание.

Водещ: Може ли да кажете кога ние ще разберем за резултата от вашата среща и какви съобщения, може би, могат да се предположат?

Петър Москов: Още днес на пресконференция след края на първия кръг от разговорите ни медиите и обществото ще бъдат информирани за това докъде сме стигнали. В чисто тактически план ще изясним много неща, ще изясним начина на взаимодействие при организирането, начина на взаимодействие със синдикати, с неправителствени организации, т.е. подготвяне на държавата, на държавното управление визията за това как би могла държавата да изглежда по друг начин. Знаете ли, в тълковния речник думата „бойкот” се нарича организирана изолация на управлението. Ние ще направим така, че да покажем на управлението, че всъщност обществото не го иска повече.

Водещ: И как това става, с какви методи?

Петър Москов: Това става с методите на отказ от услуги с методите на обединение под определени символи, емблеми, а те не могат да бъдат различни от символите на Европейския съюз, защото, пак ви казвам – ние градим проевропейска алтернатива срещу кошмара, който ни управлява в момента.

Водещ: Като спрягате думата страх, страхувате ли се вие от социална дестабилизация?

Петър Москов: Отново ще повторя, че смисълът, целта на разговорите на обединението на партиите от ЕНП като политическа проевропейска алтернатива не цели дестабилизация, не цели хаос, не цели бунтове. Цели цивилизована европейска алтернатива на това, което е в момента. По-лошо от това не може да бъде, госпожа Маринкова. Тези хора ни призовават да се страхуваме, тези хора ни казват: радвайте се, че сте живи – можеше да е по-лошо, радвайте се, че имаше ток – можехме да го спрем. Не искам в 2008 година да живея в държава, чийто проблем е дали ще има ток, а искам този ток да бъде използван по енергоспестяващ и разумен начин, за да захранва електрониката в дома ми. Това са двата проекта: единият, който връща назад и е с хоризонт до следващия ден, а другият, който е дългосрочният проект на реформисткото начало в България и е свързан с бъдеще, свързан е с ценности и със стандарти на живот от европейски калибър, които са свързани със спазването на европейските правила. Това отказват да направят тези хора. Разбирате ли, наглостта да кажеш, че изразходването на европейски пари е различна и деликатна схема в сравнение с изразходването на бюджетните пари на България е наглост от калибър, която не бих искал да коментирам и, знаете ли, след такава наглост може би и вие, и аз и всички слушатели не би трябвало да си задаваме въпросите, които си задаваме в момента – дали има смисъл от това, което прави опозицията, пък дали било достатъчно морално извисено и т.н. Когато ти кажат: Крадем си българските пари, ама сега ударихме на камък с европейските, но нищо – ние ще откраднем още български, всякакъв друг разговор е лишен от здрав смисъл.

Водещ: Как гледате, господин Москов, на това, което беше произнесено на събора в Бузлуджа от Сергей Станишев, че се кандидатира със своята партия за втори мандат?

Петър Москов: Ох, това е като един кошмар. Една певица имаше хит „Ще продължавам да пея” и беше възприето от населението като заплаха. Вижте, това са несериозни неща. Не втори мандат, този човек декларира, че е в състояние да захвърли 18-годишните усилия на българското общество в кофата, а не да хвърли, забележете, глави на вълците. Кои са вълците, какви са тия глави? Когато заставаш с интелекта си, с мисленето си, с позицията си на млад лидер, неопетнен и т.н. до хора като Гагаузов и Орешарски, до спонсорирани от разбойниците хора като Първанов, ти ставаш тяхно морално алиби и интелектът ти се превръща в престъпно съзнание. Не желая България да бъде управлявана от престъпници. Поколението, на което принадлежа, има друг избор и тези хора скоро ще го видят. А какво правят на Бузлуджа на, извинете, „open, air, house” парти, какво върши Станишев там, не мога да кажа, какво е количеството на изпития алкохол преди да каже, че ще се кандидатира за втори мандат, също не ми е известно.

Водещ: Може ли да кажете какви са привилата, които ЕНП изисква от вас, когато водите преговори, или пък на какъв форум пред ЕНП вие ще покажете резултата от преговорите?

Петър Москов: Знаете ли, нека да не разглеждаме и ЕНП, и българското общество като някакъв цербер, който кара българските партии да вършат едно или друго. ДСБ е осъзнала необходимостта от формирането на обща, обединена алтернатива на това. Разговорите ни със синдикатите, разговорите ни с неправителствените организации, които сме провели досега, говорят точно това. Всички искат да видят обединено политическо действие, политическа алтернатива и тогава всички ще я припознаят като новия бъдещ проект за България. И това не е вследствие на натиск или на разговори – било от ЕНП, било от другаде. Това е всъщност единственото разумно и смислено нещо, което реформаторският проекта на България изисква. Аз пак казвам – и аз, и ДСБ сме били и сме част от това, което с много усилия успя да докара България до членство в Европейския съюз. Съжалявам, боли ме, че усилията на целия ни народ бяха доведени до фалит по този грозен начин.

Водещ: Това беше начално интервю с Петър Москов, благодаря ви за участието, който е член на Националното ръководство на ДСБ.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: