Иван Костов пред радио ФОКУС – Варна, Илинден, 2008 г.

интервю на Десислава Стоянова

Фокус: Г-н Костов, можеше ли да бъдат прогнозирани проблемите с усвояването на европейски средства?

Иван Костов: Безспорно можеха да бъдат прогнозирани, ние точно това направихме и те се потвърдиха на 100%. Ние казахме, че няма да има защитна клауза, но ще има огромни щети върху България от спиране на европейските пари.

Фокус: Какво е отношението на ДСБ към министрите Гагаузов, Орешарски и Мутафчиев?

Иван Костов: Отдавна им искаме оставката. За нас тези въпроси, които поставяте са най-лесни, защото много преди тези факти да бъдат изнесени и този натиск, който беше упражнен от страна на Европейския съюз, ние от ДСБ искаме оставката на Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев. Причините, поради които искаме оставките на тези министри са корупционните практики, които са установени от доклада на Сметната палата и естествено съдържанието на доклада на Европейската комисия, в който се съдържа решение да се отнеме правото на Орешарски и Гагаузов да разплащат с европейски пари.

Фокус: Какво е отношението на ДСБ към искането за импийчмънт на президента Георги Първанов?

Иван Костов: В момента се обсъждат мотивите за това решение и сме във тази фаза. ДСБ е дала своите предложения и вероятно на втория кръг на разговори с опозицията ще дадем още по прецизно формулирани мотиви за това ни решение. Но за ДСБ мога да твърдя категорично, че сме „за” импийчмънт на президента със сегашните мотиви, с които разполагаме.

Фокус: А дали това ще доведе до разделение на отношението към импийчмънт между опозиционните партии?

Иван Костов: Категорично не. Парламентарната опозиция е на мнение, че трябва да се действа със всички средства, които са легално разрешени, според Конституцията и законите на страната, срещу президента на страната. Това всъщност, което ни разделя е дали ние имаме достатъчно правни аргументи или нямаме.

Фокус: Съгласен ли сте с призива на Бойко Борисов, за напускане на парламента от опозицията?

Иван Костов: Днес ясно и категорично заявих, че опозицията трябва да отиде до края и да бъде единна в исканията си и трябва да бойкотираме навсякъде управляващата коалиция.

Фокус: А как мислите, какви избори трябва да се проведат -мажоритарни или пропорционални?

Иван Костов: Още преди две седмици аз изразих мнение, че изборите трябва да са преференциално-пропорционална система на избори.

Фокус: Г-н Костов, какви са приоритетите на ДСБ оттук нататък – вот на недоверие и после сваляне на президента или обратното?

Иван Костов: Основният ни приоритет не е нито вотът на недоверие нито импийчмънт, а формулиране на основните цели на алтернативното управление на страната. Какво ще прави едно алтернативно управление, за да спечели доверието на хората? Какви ще са целите му и какво точно смята да избегне това управление, да бъде заявено и да бъде казано, за да могат хората в България да знаят, че има потенциал за едно алтернативно управление на страната.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

One Response

  1. Б. р.:
    1. Искане за “импийчмънт” на български президент няма и не може да съществува, но, според чл. 103 от Конституцията на Републиката, съществува преведената на български форма: обвинение в държавна измяна срещу президента.
    На същото място в основния закон големият (номер 7) законодател е предвидил и допълнителна възможност за евентуално предсрочно прекратяване на пълномощията на действащ български президент (и/или вице-такъв) – след повдигане, поддържане и доказване на обвинение в нарушаване на Конституцията.

    Има и Б. р. 2., но … не е по темата с “прасковите”, а с преференциите, та остава за непублично директно отбелязване.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: