ПРезидентски шегички

Преди два дни имаше извънредно свикан Консултативен съвет за национална сигурност, по желание на ПРезидента на Републиката (изпълняващият в момента тази служба, както е известно, не изпълнява Закона за КСНС, в частта му за редовните заседания на този съвет). Като се погледне заглавието на ПРес-съобщението за изказването на ПРезидента, може да се помисли, че този човек наистина не е в състояние да разбере какво точно пише в този толкова кратък и ясен закон:

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
при Президента на Република България Георги Първанов

Важната думичка в горния текст е “при” – няма такава дума в целия текст на споменатия закон, няма я и в любимия на ПРес-службата ПРезидентска чл. 100, ал. 3 от Конституцията.
Баш тоя закон е приет, за да съществува (в Републиката!) “съвещателен орган по въпросите на националната сигурност” (според първия му член), който, естествено, “се възглавява от президента на Република България”, както е записано в следващия, след първия, член. Толкоз! Толкова! Т’ва е. Важната думичка (“при”) променя, по-точно – подменя, смисъла на съдържанието на закона, и на органа. Само с 3 букви КСНС се превръща в друг орган – “при президента” и, щом е така, съвсем естествено “главата” на органа ще си го свиква когато си поиска, за да си събеседва с когото си поиска и за каквото им е кеф!

Че не е така, според Конституцията и закона, не е! И какво от това? Законите са за гражданите – да ги четат (ако искат) и да ги изпълняват – искат-не искат! За президент на Републиката имат право да се кандидатират (и да бъдат избрани) български граждани, с известни ограничения, сред които не попада ограничението “неспособност за четене и/или разбиране на писан текст”.

Та, преди два дни, на своя си съвет, г-н ПРезидентът е чел въпроси (предадени му в плик) и е давал отговори – ето така:

Вие поставяте четири въпроса, които, ще ме извини Консултативният съвет, но аз държа да прочета, защото не е добре така тук да се разменят затворени пликове и да остават неизяснени въпроси.

Първият въпрос: “Дали са участвали в кампанията господата Николов и Стойков?” Отговорих: Николов не, по никакъв начин. Не съм го и виждал. Стойков съм го виждал по време на предизборната кампания на публично мероприятие.

Втори въпрос:
“Считате ли поддържането на връзка с тези лица, участието в публични прояви на техни фирми, дори след образуването на досъдебни производства срещу тях, за добра управленска практика?”

Вие имате предвид вероятно откриването на новия цех на “Стомана индъстри”. Може да се запознаете по-подробно, г-н Спасов – близо 100% това е собственост на мощна гръцка фирма, един от лидерите в производство на стомана в Европа и в световен мащаб. Лицето Стойков не присъства по никакъв начин.

Впрочем, представители на Вашата парламентарна група там имаше повече от всички други, и правилно. Аз казах, че това е оценка за водещото място на гръцките инвеститори в българските условия, и държа на тази теза. Мисля, че присъствието на всеки един от нас, двама -трима министри, половин дузина депутати беше знак именно в тази посока.

Трето, дали съм имал “телефонни разговори с уличените лица по време на престоя им в ареста и след това?” Категорично не. Даже смятам за безумен подобен слух. Как си представяте държавният глава да вдигне телефона и да търси контакт с някой, който е в ареста? Това е…, моля Ви, който Ви е внушил подобно нещо или се опитва да го направи, му кажете, че е смешно.

Дали ще изляза с “ясна позиция по темата и послание към съдебната власт, ръководството, което назначавате Вие?” Първо, за съдебната власт, недейте казва, че аз назначавам ръководството, защото има Висш съдебен съвет, който е формиран по квоти, знаете на какъв признак, и към който президентът няма никакво отношение. Нямам и един представител на президентската институция, за разлика от други власти.

Не мога да си позволя да се намесвам в работата на съдебната власт, но искрено се надявам, че тя бързо и ефективно ще си свърши работата и този, който е извършил престъпление, да си получи заслуженото. Но всяко публично послание ще означава просто намеса в съдебната власт.

И накрая, връщайки се към така наречения доклад – вижте, тук има действително тежки обвинения към институциите. Обърнете внимание – за тези лица се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. В съпътстващото писмо на г-н Брюнер се съдържа внушението, че има влиятелни сили в българското правителство или в българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице.

Та така – и малко от мен:

1. От картинката на посочената по-горе снимка всички виждат, кой какво вижда

2. SIDENOR S.A. от Гърция е купил мажоритарния дял, но не целия! Вярно – 86 без малко е по-близо до 100, отколкото 14 и нещо, но все пак – 14-те процента са си собственост на някакъв европейски метал, а пък “Лицето Стойков не присъства по никакъв начин”, освен ако не става дума за физическото лице, носител на имената “ЛЮДМИЛ ДАНАИЛОВ СТОЙКОВ”, които си присъстват по всякакъв начин, и заедно с няколко чуждоземни имена, образуват една група, наречена “УПРАВЛЯВАЩИ:” на тази леярна.

3. смЕх 🙂

4. Па да натопиш другарчето си е естествено за бившите “чавдарчета”, научени на доносничество с “култувото”: “Моля, другарко!…” (или “Моуа, другаркЕ”), още при подготовката им за бъдещи такива. Само че “Моля, другарко, бутнах Сергей, защото той след това ми открадна връзките” е някакси не много смешно, на жалко прилича…

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

2 Responses

 1. От агенция ФОКУС за пресконференцията на ДСБ:
  “Опозицията няма да бойкотира парламента по време на ваканцията през август, защото това е смешно…”
  http://focus-news.net/?id=n1004970

  “Отстраняването на Първанов е на първо място – политически и морален въпрос, след това – юридически…”
  http://focus-news.net/?id=n1004980

  “ДСБ постигна това – Ахмед Доган да си подаде данъчна декларация.”
  http://focus-news.net/?id=n1004995

 2. … и от dsb.bg – всичко от пресконференцията след заседанието на ръководството на ДСБ.

  ЕКАТЕРИНА МИХЙАЛОВА: …
  Искам да напомня още нещо, което също можем да мислим като нарушение на закона и Конституцията, защото по силата на Конституцията има клетва на Президента да спазва законите на страната. Той излъга и още за нещо, нарушавайки един закон преди време – а именно за това, че не е принадлежал към бившата Държавна сигурност – факт, който днес вече е доказан. Известно е също и, че има закон, който обявява комунистическия режим за престъпен и затова подобни деяния са най-малкото укорими. Така че за нас по-важен е политическият момент в този разговор.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: