Иван Костов за БНТ, “Панорама”, 18.07.2008 г.

Иван Костов: “президентът да върне парите”

Иван Костов (от студио в провинцията 🙂 ) vs Илияна (от ПЕС)

Водещ: В нашето студио във Варна е Иван Костов, председател на ДСБ. Добър вечер.

Иван Костов: Добър вечер.

Водещ: Защо, господин Костов, парламентарната опозиция стреля едновременно и по правителството и по президента?

Иван Костов: Докладът беше наречен убийствен от медии, които до скоро подкрепяха безрезервно правителство и това е една от основните причини. Вътре в този доклад има теза, която се повтаря с тезата в доклада на ОЛАФ, която е обвинение за българската администрация и за българските политици за обвързване с престъпни мрежи, с организираната престъпност, казвам не директно. Държавата ни е в такова, много опасно положение. Самата национална сигурност е засегната, защото органите на реда, органите на държавата се оказват част от престъпни мрежи. Това няма как да не накара опозицията да действа с всички сили, които може да приложи в случая, защото положението става нетърпимо, тъй като тези неща водят до големи загуби директно към българските граждани и българските фирми …

Водещ: Аз питам защо …

Иван Костов: …и спиране на парите.

Водещ: Да, аз питам дали имате армия, за да водите две битки, господин Костов?

Иван Костов: няма нужда от армия. Зад нас е справедливостта и истината за положението, в което се намираме. Няма как да реагираме ние. Това е нашето обществено задължение.

Водещ: Добре, днес отново се разбра, че доста трудно ще формулирате, а камо ли да предизвикате импийчмънт на президента и въпреки това опитвате. Защо?

Иван Костов: Защото в доклада на ОЛАФ става ясно, че господин Президентът е получил финансиране от човек или от група, която е наречена престъпна мрежа в доклада. Тази престъпна мрежа в съучастие с други престъпници в други европейски страни нанесе сериозни щети на европейския данъкоплатец. Там реакцията е довела до завеждане на дела, може би осъждане, аз точно не съм много наясно. В България обаче няма нищо, няма никакви действия от страна на властта, която трябва да постави на мястото тези нарушения, няма кой да реагира. Президентът е въвлечен в това нещо по един многостранен начин. Първо, той е въвлечен морално. Моралното предизвикателство към него е много просто. Той е взел пари от такива хора и трябва да ги върне. Нека да си спомним, че Хилъри Клинтън върна веднага пари на Дарина Павлова, само, когато се появиха съмнения, че тези пари не са чисти. В случая, не е съмнения, в случая има доклад от Европейската комисия и най-малкото, което трябваше да направи светкавично президентът е да върне тези пари.

Водещ: Господин Костов …

Иван Костов: Вместо това той не осъзнава този морален проблем. Той отива към конфронтация. Той казва някакви неща, които ние трудно разбираме. Примерно, казва, че ДАНС ще проверява изводите на ОЛАФ, нещо, което няма как да стане. Може би не се е изказал правилно, може би той не разбира, че ОЛАФ е орган, който стои над Европейската комисия, който може да проверява самата европейска комисия и орган, който не дължи никакви обяснения на българския президент, никакви опровержения. Това беше казано още вчера.

Водещ: Вие самият …

Иван Костов: Така …

Водещ: Вие самият за всички ваши дарители ли отговаряте? Още повече. че …

Иван Костов: Вие си спомняте, че когато към Фондация „Демокрация” беше отправен нелогичен упрек, че е получила дарение от Майкъл Чорни, управителният съвет на фондацията заяви, ако се докаже в кипърския съд, че тази фирма е на Майкъл Чорни, дарението ще бъде върнато. Кипърският съд доказа, че тази фирма не е на Майкъл Чорни и разбира се задължението на фондацията отпадна.

Водещ: Имах предвид включително това, че тези президентски дарители са получили апетитни хапки от българската промишленост точно по вашето управление.

Иван Костов: Вижте, това е доста глуповато като обяснение, защото при една масова приватизация, когато се продава толкова много неща, която има около 3500 предприятия, които са продадени за четири години, много от тях, намиращи се в тежко състояние, най-различни хора са ги придобили и тука никакви връзки не могат да бъдат проследявани и никаква такава аналогия не може да бъде търсена. Говорим за днешното управление, говорим, че това днешно управление лишава българските граждани и фирми от европейските пари и че е обвинено, че поддържа връзки с престъпни мрежи и организирана престъпност, за това говорим в последна сметка. Никой не е твърдял такова нещо в миналото. Никога не е твърдяно това нещо. Ето, докладът на ОЛАФ проверява страната от 1999 година насам за фонд ФАР, за европейския фонд ФАР и за ИСПА. Няма никакви нарушения в тези години 1999 – 2001 година.

Водещ: Аз не правя никакви обяснения, просто задавам въпроси и следващият също е много конкретен. Ако вотът на недоверие не свали правителството, ще излезете ли от парламента, както ви призовават от ГЕРБ и „Атака”?

Иван Костов: Значи, първо нека господин Бойко Борисов да гледа кметуването в София, защото той има там проблеми, ако съдим по нещата, които са започнали да хвърлят хората по него, изглежда не всички са доволни от работата, която върши. Така че нека той да бъде по-концентриран в тази работа, където се иска много повече усилия. Що се отнася до натиска на опозицията срещу управляващите по повод на тези доклади, той трябва да стигне до край, ако питате моето лично мнение, но трябва да бъде направено заедно, трябва да бъде направено със сериозни мотиви, трябва да бъде обяснено пред хората, защото иначе много лесно се получава така, че на опозицията й се затваря устата, единствената възможност да говори на хората и на практика се върши работа на самите управляващи.

Водещ: Какво …

Иван Костов: Трябва да можем да стигнем и до край, но трябва да го направим наистина по най-разумния и смислен и обяснен по убедителен начин пред хората.

Водещ: До край да стигнете какво означава, да стоите до край в парламента?

Иван Костов: Включително да напуснем парламента. Би трябвало да можем да стигнем и до там, разбира се, защото положението е абсолютно нетърпимо. Това положение, в което ние сме вкарани, ако няма реакция, ако действително всички управляващи кажат, че няма доказателства. Това не са доказателства. Примерно, ОЛАФ трябва да даде доказателства. Ако не даде, той трябва да се извини едва ли не. Трябва да знаете следното, тези факти, които ОЛАФ изнася, първо те са произведение в България. В България има комисия, която работи за ОЛАФ и която е българският ОЛАФ, където са български заместник-министри, където са шефове на български специални служби и по този начин не може тази информация да бъде поставена под съмнение, както направи БНТ вчера, даде десетки минути на Людмил Стойков да се оправдава и сутринта и вечерта в новините, нещо, което в никоя европейска страна няма да се случи, защото на базата на тези доклади са направени изводи от Европейската комисия. Европейската комисия е решила да спре европейски пари за България.

Водещ: Господин Костов …

Иван Костов: Разбирате ли, това е станало.

Водещ: … да не сте гледали някоя друга телевизия?

Иван Костов: Имат и доказателства.

Водещ: Да не сте гледали някоя друга телевизия с господин Стойков, защото моето впечатление беше, че той беше по абсолютно всички телевизии, а най-малко беше в БНТ? Но да не сте объркали …

Иван Костов: Толкова по-зле. Ако е бил по всички, значи можете да си представите колко основания имам да говоря по този начин.

Водещ: Само секунда, че се усмихва срещу мен Илияна Йотова. Нетърпимо е положението, това ще го отречете ли, госпожо Йотова?

Илияна Йотова: Аз не на това се засмях, господин Василев.

Водещ: А на какво?

Илияна Йотова: От къде да започна, толкова много лъжи, емоции и манипулации чух последните шест минути, че ако трябва да направя един разбор, сигурно няма да ми стигне цялото ваше предаване. Но бих искала аз да отговоря на въпроса, който зададохте на господин Костов. Той така и не ви отговори, защо стреля на два фронта. Първо, той не стреля на два фронта. От както е започнала цялата тази атака на така наречената опозиция и особено на ДСБ, аз си направих днес труда да видя колко време той говори действително по проблемите на фондовете, по проблемите на доклада, по проблемите, ако щете дори и на управлението на същото това правителство, срещу което той се изказва многократно, включително и днес в парламента и колко време е говорил срещу президента. Съотношението по груби сметки е 3:1. Това за мен е абсолютното доказателство, че прицелът на тази атака е може би един от най-авторитетните хора в българската левица, президентът на страната Георги Първанов и това си има чисто политически и популистични цели. От там нататък, всякакви неща, които ми говори господин Костов за мен нямат абсолютно никакво значение, слава богу и за една голяма част от българското население. И ще ви каза защо. Знаете ли каква е драмата на някои български политици? Драмата е, че когато започнат да говорят по едни проблеми, дори тогава, когато са прави и имат известни основания, хората или превключват канала или си намират други занимания, само за секунда, или възприемат това, което им се казва точно на 180 градуса. Да се говори точно за морално предизвикателство към господин Първанов точно от господин Костов, оставям въпроса риторичен. Но, имаше нещо много сериозно. Господин Василев, аз слушах много внимателно господин Костов, сега ще ми дадете думата да кажа какво мисля по това, което току що чух. Има нещо, което е много по-сериозно от всичко това, което е казано до тук и това, което чух от господин Костов. Това е безумната спекулация, която се прави с изявлението на президента и доклада на ОЛАФ. Не ДАНС ще проверява ОЛАФ, както се опитват от няколко дни да четат това изказване като бяло евангелие някои опозиционни лидери. Става въпрос за това, че има сигнали на ОЛАФ вътре в този доклад, които са работа вече на ДАНС, на българските служби, на българските съдебни органи и прокуратурата, да си свършат работата, а не, ние не сме в опозицията, в която можем да оспорваме какво е казал …

Водещ: Аз имам въпроси към вас, но искам господин Костов да отговори, за да бъдем коректни.

Иван Костов: Аз се боя, че дойде времето, в което ще изключват телевизора и няма да гледат точни такива думи като тези, които говори госпожа Йотова, нейната партия, нейният президент и нейното правителство. Времето дойде, госпожо Йотова. Не знам дали го разбирате, но няма как да не дойде това време. А на господин Бойко Василев ще отговоря така по отношение на двата фронта. Всъщност фронтът е един. Ние сме срещу мафията, която управлява страната. Това е един фронт.

Водещ: Господин Костов, само да ви попитам, смятате ли, че точно в момента, когато има икономическа криза в света, българите чакат точно вот и вътрешна битка?

Иван Костов: Защо свързахте икономическата криза, по – точно ценовия скок на петрола и на храните с икономическа криза в света е много силно да се каже. Няма такова явление. Даже няма криза в поразените от ипотечните проблеми икономика на САЩ. Не мога да разбера тази логика. При нас са се случили недопустими неща. Има убийствен доклад на ЕК. Има директни обвинения, има лишаване на българската държава от възможност да управлява парите, които й бяха предоставени. Има регрес, връщане назад, отнемане на право на български агенции да се разплащат с Европейски пари. На това трябва да има отговор. И това не е въпрос вече да говорим за лъжи, да говорим за каквито и да е взаимни обвинения, защото ползата за българските граждани от Европейското членство се превръща огромна загуба. Най – лошото е, че българите започват да се делят на две. Едни, които считат, че ЕС наказва българските управляващи заради връзките с организираната престъпност както пише самата ЕК и други, които считат, че ЕС наказва България просто защото не я обича. Вероятно има много такива хора. Президента си говори с тях. Той каза, че някои от Брюксел е заинтересован да създаде такова лошо отношение към България. Нещо, което започва да разцепва българите и тази, втората част от българите се превръща в евроскептици. Това е изключително зле за българската нация, за предизвикателствата, която тя има пред себе си. Как може едни хора, които са разединени по такива ключови въпроси да вървят напред. Да изграждат просперитет.

Водещ: Аз ви благодаря засега, но ще ви помоля да останете в студиото, защото може пък и вие да имате реплика към това, което казва г-жа Йотова.

Иван Костов: Няма да имам никаква реплика към г-жа Йотова.

Целият текст на записания разговор е публикуван от агенция ФОКУС, под заглавие:
Държавата ни е в опасно положение и националната сигурност е засегната, смята Иван Костов

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

One Response

  1. А, и малко от Иван Костов за Спасиана Кирилова, в. “Банкеръ”, препредадено от dsb.bg:

    – Хората трябва да гласуват за опозицията. Това е.
    Опозицията в какъв вид? Обединена?
    – Трябва да гласуват за „Демократи за силна България”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: