Левски

На 6 юли 1837 г. е роден Васил Иванов Кунчев.
Роден е като поданик на Османската империя.
Свободен (във времето) “гражданин на света” – и като йеродякон Игнатий, и като Джинги Би. Идеолог, създател, вдъхновител и изпълнител (!) на организация за освобождаване на “султанските” поданици от състоянието им на “поданици” и превръщането им в граждани на една “свята и чиста Република”!

Наше дело – у село, с има-нЕма три тополи:

Днес, на 18 юли 2008 г., е денят, когато ние, българите, би трябвало (заедно с поклонниците на св. Патрик, поне), да честваме 171 години от рождението на Васил Левски.

Колкото и историята да показва, че “никой не се учи от историята”, все пак – има и основополагащи за българската (вкл. републиканска) демокрация въпроси – като например този:

“Къде са парите?”

Историци пишат, че Апостола бил писал така:

От днес работата ще ни е да търсим пари

Сега кажете ни отде по-скоро да намерим пари? Защото досега съм работил без пари и затова се едвам види работата ни. Сега да стана с по-верните си юнаци и да тръгна чрез басканлъци [обири] да събирам пари? То хубаво, защото знаем на кого трябва да се нападне. Ами ако паднат от нас мъртви, какво правим без тия хора? Може да паднат и най-добрите ни, без които не може да се работи. А пък ако падне, не дай боже, някой ранен и го уловят, па изкаже всичко, какво работиш вече? Мъки са. Недейте бърза; ние трябва повече да бързаме, зашото свърталища нямаме никъде постоянни; нашите хотели са сламарниците, но понякога и те ни се виждат твърде тесни. Засега друго няма какво да ви пиша. От днес ще ни е работата да търсим пари.

Левски до Д. Хр. Попов,
11.04.1871 г.

и онака:

Има и други честни юнаци

Днес тръгвам да пообиколя някой град [и] друг и после 10-20 дни ще се завърна. Дано побързате с печата и да го изпратите, та да го намеря готов. Защото без него работите ни остават назад. Също така без него няма и пари. Най-много съм чакал за него и седа на едно място, че накъдето и да отида, думите ми са тъмни без него. Пък и той не се прави за месеци? Ако работа е за парите – дайте ги от Вас, че няма да Ви ги забавим. Също и на Каравелова ще платя, както му пиша. Вземете думата ми за истина – какво няма да Ви лъжа в нищо. Ако сте ме взели вече в сърцето си, че аз днес или утре трябва да умра или да попадна в ръцете [на врага], та Вие може да изгубите? Не, аз и да умра, има и други честни юнаци, които ще Ви плащат за всичко, каквото похарчите за нас. Бързайте един сахат [час] напред, че отива времето, от което мога да спечеля по-скоро и по-сигурно.

Левски до Данаил Хр. Попов,
10.05.1871 г.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

One Response

  1. […] препоръките на българина Васил Кунчев, известен като Левски, поне в тази част от тях, която е свързана с […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: