Решения от 14-то заседание на СОС (резюме)

14-то заседание
на Столичен общински съвет
12.06.2008 г.

Заседанието на Столичния общински съвет започна с питане, което прикова вниманието на всички присъстващи в залата съветници и журналисти. Димитър Бъчваров – общински съветник на ДСБ, отправи въпрос на кмета относно имотите, които обитава Ахмед Доган, в кв. Бояна на адрес „Стар Беловодски път” № 46. Кметът бе подготвил писмен отговор, а именно че проверките са показали наличие на незаконни постройки в рамките на имота, както и наличие на незаконна двуетажна постройка. Предизвикан от Бъчваров, че в отговора личи плахост и нерешителност, кметът обяви, че незаконното ще бъде съборено, а въпроса с плащането на данъците на тези имоти ще бъде проучен допълнително и бе оставен за отговор за следващото заседание на СОС на 26 юни.

На питане, отправено към кмета от Вили Лилков – общински съветник на ДСБ, относно изпълнението от концесионерите по чистотата на дейността „машинно метене” в столицата бе представен отговор, от който стана ясно, че концесионерите изпълняват дейността “машинно метене” само около 20 % от ежедневната и ежемесечната задача, а ръчното метене постига около 80-85 % от предвидените обеми. Ясно е, не се чисти, но въпроса е и защо не се санкционират концесионерите, както и защо Столичния инспекторат си е позволил да приема ръчното чистене да се смята за машинно извършена дейност? Разрази се спор между представители на Столичния инспекторат и Вили Лилков, който оспори правото им да изменят годишната задача по чистенето на София и да се договарят с концесионерите. “Вашите задачи са само контролни, а на всяко искане на концесионерите за една или друга промяна в задачите и за тяхното изпълнение трябва съгласието на органа, който ги е приел и това е СОС!”, заяви Вили Лилков по повод отговора, че така били предложили концесионерите само две седмици след приемането на годишната задача и таксата смет за софиянци. За учудване на здравомислещите хора в залата кметът заяви, че “… когато се мете ръчно вместо машинно за повече хора има хляб” и без да осъзнава, какво казва той даде рамо на абсолютната безконтролност на концесията по чистенето на София.

Предложението на Бойко Борисов Централната минерална баня да бъде дадена на концесия за превръщането й във водолечебен и SPA – център бе прието почти единодушно, след като съветниците направиха корекции в него, а именно срокът на концесия да се намали от 25 на 15 години и концесионната такса да се увеличи почти двойно – 750 хил. лв годишно.

Най-трудната за решаване задача пред общинските съветници бе поставена от Велизар Стоилов – зам.кмет по транспорта и Радослав Тошев – общински съветник от ГЕРБ, които поискаха промяна на цените на билетите и на някои граждански абонаментни карти за пътуване с масовия градски транспорт на територията на СО. След бурни дебати с гласовете на съветниците от Герб и Атака предложението за “билетче-левче” се прие.

При избора на обществен посредник на Столична община се допусна безпрецедентен гаф, като Столичният общински съвет анулира първото си гласуване, според което избор не бе направен, и допусна второ гласуване, вместо да бъде обявена нова процедура, както е по закон. Мотивът на общинските съветници от ГЕРБ бе: “Не разбрахме, как се гласува!”.

В залата стана много оживено, когато на дневен ред бе поставен доклада на Данаил Кирилов от ГЕРБ за преструктуриране на транспортните дружества на общината. Имаше много изказвания “против”, но в крайна сметка гласовете “за” се оказаха повече. Взе се решение да започне процедура за вливане на “Паркинги и гаражи” ЕАД в “Столична компания за градски транспорт” ЕООД и да се образува “Център по градска мобилност”, след което да се образува Консорциум от всички дружества, извършващи транспортна дейност от името на Столична община. Най-интересното в този изключително важен доклад – в него липсваше дори едно число, което да докаже икономическата целесъобразност на предложението. Дали това е добре, само времето ще покаже, но още от сега прозряха интересите на латентното все още икономическо лоби в СОС!

С назначението на Борд на Директорите от приближени на ГЕРБ лица във „Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение – Шейново” АД продължи кадруването без конкурси в софийските болници. В гласуването по тази точка опозицията не участва и за пореден път несръчните кадровици на ГЕРБ ще предизвикат напрежение в една от двете печеливши болници в София.

Предложението на Слави Трифонов и неговата компания от “Шоуто на Слави” за поставяне на паметник на основателя на българската държава хан Аспарух (Кан Исперих – б.р.) в столицата между Партийния дом и Двореца не срещна въодушевлението на съветниците. По принцип то бе прието, но се реши да бъде проведено публично обсъждане за точното място на поставяне на паметника.

Общинският съвет взе решение и за предоставяне на малка сграда общинска собственост, за безвъзмездно управление на СДП – 3-то РПУ, за разкриване на денонощен полицейски пункт на входа на т. нар. „Селище на строителя” – (бивши Виетнамски общежития” на ул. „Ришки проход”, район „Красна поляна”.

Без дебати се прие доклад на главния архитект Петър Диков за безвъзмездно учредяване на право на строеж за “Подземно паркиране в района на пл. ”Батенберг” в полза на Народното събрание”.

От капитала на „Спортна София” ЕАД бяха отписани 7 стадиона, разположени в селата около София, които ще бъдат предоставени за стопанисване и управление от техните кметове.

One Response

  1. […] 14-то заседание на СОС, по повод последните събития в “Захарна […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: