Богинята на демокрацията

Богинята на демокрацията

На 12 юни 1987 Роналд Рейгън изрича пред гражданите на Западен Берлин: „Господин Горбачов, разрушете тази стена!”.

На същата дата през 2007 година, ден след посещението си в България, Джордж Буш изнася реч на откриването на международния мемориал на жертвите на комунизма.

Паметникът е разположен в близост до Конгреса на САЩ във Вашингтон. Той е по модел на „Богинята на демокрацията”, статуя издигната от студентите, протестиращи на площад Тянанмън в Пекин през 1989 – протест завършил със стотици жертви, премазани от танковете на армията на Китайската комунистическа партия

 

Предлагаме на читателите превод на словото на президента на САЩ Джордж Буш при откриването на паметника във Вашингтон:

Благодаря за поздравителните думи на д-р Ли Едуардс и на конгресмените Лантош и Рорбахер. Поздравлявам присъствието на депутати от парламентите на Чехия и Унгария, на посланици и други гости, и най-вече, на живи свидетели на комунистическия терор. За мен е чест да споделя с вас този исторически случай, да бъда сред мъже и жени, чиято съпротива помогна да бъде разгромена една империя. В този дух и от името на американския народ с гордост приемам този Мемориал за Жертвите на Комунизма.

20-ия век ще бъде запомнен като най-убийствения в човешката история. За жестокостите на този век свидетелствуват редица паметници около нас. Но до този момент в столицата на Съединените Щати нямаше паметник в чест на жертвите на комунистическия империализъм, на една идеология която струва живота на близо 100 милиона невинни мъже, жени и деца по света. Затова е важно и уместно, на това събрание да почетем паметта на загиналите като жертви на комунизма, като приемем и официално открием този паметник, който ще увековечи спомена за техните страдания и жертви и тяхното място в историята и в съвестта на човечеството. – Той е издигнат благодарение на дългите усилия, амбицията и постоянството най-вече на двама видни американци: Лев Добриянски, чиято дъщеря е между нас, и д-р Ли Едуардс. Те трябваше да преодолеят много трудности, но никога не се отказаха от целта си, защото в сърцата си чуваха повика на загиналите: ”Не ни забравяйте”.

Тези гласове зоват всички ни, и те са гласовете на необятно множество хора. Числото на избитите в името на комунизма е изумително, няма начин да бъде точно установено. Възможно най-достоверните преценки на учени говорят за десетки милиони хора в Китай и в Съветския съюз, и милиони други в Северна Корея, Камбоджа, Африка, Афганистан, Виетнам, Източна Европа и другаде по света. Тези цифри крият личните трагедии на милиони хора със свои семейства и свои мечти, чийто живот е бил смазан в стремежа към тоталитарна власт. Между тях е шведският дипломат Раул Валенберг, който през 40-те години спаси сто хиляди евреи от нацистите, за да бъде арестуван по заповед на Сталин и затворен в Московската Любянка, от където изчезва без следа. Там е и полският свещеник отец Поплиушко, който през 80-те години в Варшава даде убежище на преследвани членове на Солидарност, заради което бе отвлечен, пребит и удавен в Висла от тайната полиция.

Покрай жертвите отбелязани в страниците на историята, следват редиците на милиони хора анонимно и брутално избити от комунистическа ръка. Невинните украинци измрели поради причинения от Сталин голям глад, руснаците убити при политически чистки, Литванците, Литовците и Естонците натоварени в конски вагони и отведени във арктически лагери на смъртта, Китайците убити по време на Голямия Скок Напред или на Културната Революция, населенията в Камбоджия избивани по “смъртните полета” на Пол Пот, източно-германците застреляни при опит да прескочат Барлинската стена и избягат на свобода, поляците избити в Катинската гора, Етиопците жертви на “Червения терор” в Африка, индианците Макито убивани при диктатурата на сандинистите в Никарагуа, Кубинците удавени при опити да избягат от тамошната диктатура . Няма никога да научим имената на всички загинали, но тук сега бе създадено свещено място, навеки посветено на незнайните жертви на комунизма и на тяхната памет.

Посвещаваме им този паметник защото дължим на мъртвите да зачетем живота им и да чествуваме тяхната памет. Чехският писател Милан Кундера в една от книгите си описа борбата против комунизма като “борбата за паметта и против забравата”. Комунистическите режими не само отнимаха живота на жертвите си, те се стремяха да отнемат човешкото им достойнство и паметта за тях. С този паметник възстановяваме тяхното достойнство и тяхната памет. С него обявяваме, че като невинни и анонимни жертви на комунизма, тези хора са някога живели и никога няма да бъдат забравени.

Посвещаваме им този паметник защото дължим на идните поколения да отбелязваме престъпленията през 20-ия век и да осигурим те да не се повтарят. Това свещено място ни напомня големите поуки от Студената война: че свободата е велика ценност, която не идва от само себе си, че злото реално съществува и трябва да му се противопоставяме и че, когато имат възможност и са мотивира от радикални и пропити с омраза идеологии, хора могат да извършват неописуеми жестокости и отнемат живота на милиони.

Важно е да напомним тези поуки, защото злото и омразата които доведоха гибелта на десетки милиони хора през 20-ия век продължават да съществуват по света. Ние видяхме тяхното лице на 11-и септември 2001 година. Както комунистите, така и терористите и екстремисти които нападнаха страната ни, бяха последователи на една убийствена идеология, която ненавижда свободата, потъпква всяко инакомислие, има амбиция за разширение и преследва тоталитарни цели. Както комунистите, така и новите ни противници вярват, че е позволено невинни хора да бъдат убивани в името на радикалните им виждания и цели. Както комунистите, и те осмиват свободните народи, твърдят че ние които се радваме на свобода сме слаби и нямаме решителността да браним нашата свобода и начин на живот. И пак, както комунистите преди тях, последователите на войнствения радикален ислямизъм няма да спечелят. Ние ще останем твърди и верни на каузата на свободата и ще действаме тъй, че никой президент на Съединените щати вече да не участва в подобна церемония и открива паметник на милиони хора избити от екстремисти през 21-и век.

Можем да имаме доверие в мощта на свободата, защото сме я виждали да надделява тиранията и терора. Д-р Едуардс спомена, как президентът Рейган посети Берлин и са провикна “съборете тази стена!” Две години по-късно стената падна и милиони хора в централна и източна Европа бяха освободени от грозно потисничество. Нека на днешното тържество потвърдим и нашата увереност в триумфа на свободата.

Тези които избраха формата на този паметник можеше, като символ на потисничество, да изобразят стената която разделяше Берлин или замразените бараки на Гулаг или покрито с черепи поле на смъртта в Камбоджа. Но те избраха образ на надежда –статуята на жена въздигаща пламъка на свободата, в памет на жертвите на комунизма – но и като символ на силата която го срази. Както нашата статуя на свободата, тя ще ни напомня че нейният пламък гори в всяко човешко сърце и че бруталността на терористи и тирани не може да го задуши. Ще ни напомня също, че когато една идеология пожертвала десетки милиони хора, е въпреки това сразена, то е защото срещу нея стои една сила по-мощна от смъртта. Че свободата е дар на нашия Създател, че тя е притежание на всеки един човек и на цялото човечество и че затова победата ще бъде нейна.

Нека бъде вечна паметта на жертвите на комунизма, нека тези които още страдат под него да намерят своята свобода. И нека Бог който ни дари тази свобода, благослови този паметник и всички които ще дойдат да го посетят.

Джордж Буш,
Вашингтон, 12-ти юни 2007 г.

 

Забележка: преводът на речта е от Антон Чипев (Канада), началото е фрагмент от статията Стъпка срещу злото на Захари Петков. Още за мемориала на жертвите на комунизма – Victims of Communism Memorial Foundation, www.victimsofcommunism.orgновини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: