Строителството в центъра на София

По оттеглената точка 27 от дневния ред на 11-то заседание на Столичния общински съвет:

ПОЗИЦИЯ
на групата на ДСБ в СОС

Общинските съветници от ДСБ категорично се противопоставяме на опита за незаконното посегателство върху градинката зад Руската църква и историческата памет на София. За окончателното предотвратяване на подобни опити предлагаме:

1. Отмяна на решение 71 от 22.01.2001 г. на СОС, с което се учредява възмездно право за пристрояване в градинката на Руската църква.

2. Кметът на София да предложи на кмета на Москва имот, който да бъде заменен срещу сегашната сграда – исторически паметник на българската култура в градинката зад Руската църква.

3. Предлагаме СОС да инициира процедура за включването на историческия център на София в Световното културно наследство с цел да се съхрани в автентичния му вид. За времето на процедурата да се наложи временен мораториум върху строителството в историческия център на столицата.

София, 30 април 2008 г.

Както предаде и агенция Фокус:

Опитите да се строи в центъра на София би трябвало да подлежат на много широко обществено обсъждане. Това каза в предаването “Преди всички” по БНР Вили Лилков, зам.-председател на групата на ДСБ в Столичен общински съвет по повод намеренията за удовлетворяване искането на московското кметство да се даде разрешително на застрояване на парка зад Руската църква в центъра на столицата.

Целта на ДСБ е да се направят конкретни предложения, за да се избегне това грубо посегателство в едно от най-хубавите пространства на София, каза Лилков. Договорът, сключен от Стефан Софиянски преди години, е факт и руската страна предявява претенции, за да се надстрои бившето руско посолство с още един етаж и да се изгради върху приблизително 500 кв.м. сграда на три етажа, която има разгърната площ от около 2500 кв.м, уточни Лилков. Считаме, че това е недопустимо и трябва да се търси друг начин за разрешаване на проблема, категоричен бе съветникът от ДСБ.

По думите на Лилков, неслучайно главният архитект Петър Диков е изтеглил предложението си, тъй като то е срещнало много сериозна съпротива на гражданските организации и общинските съветници.

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

4 Responses

 1. Още от пресконференцията – от Медиапул:

  Групата на ДСБ в Столичния общински съвет (СОС) поиска историческият център на София да бъде предложен за включване в списъка с райони на ЮНЕСКО, които се считат за световно културно наследство. Мярката се предлага в опит за защита на градинката зад Руската църква, за която има предложение за застрояване.

  http://mediapool.bg/show/?storyid=138590&srcpos=2&p=0#msgs

 2. Информацията на в. “Дневник” е илюстрирана със снимка на макета на бизнес-центъра, който искат да се застрои до Руската църква:
  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=491502

 3. News.bg информира за позициите на ДСБ, обявени на вчерашната пресконференция.
  В материала се препраща и към статията на Полина Тодорова от 26 април т.г., озаглавена “Още – за Руската църква, парка и мераците за строеж”, в която има и снимка на договора за заменки, сключен от Стефан Антонов Софиянски и Юрий Михайлович Лужков, от името на съответните две общини, подписан на 02.03.2001 г.

 4. […] от кметовете Софиянски и Лужков, са извършили една “заменка” на имоти. Някои от подписаните до момента документи са […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: