ΚΔΣ

“КДС” би трябвало да съм бил написал в заглавието – вместо комплекта от гръцки букви “капа”, “делта” и “сигма”, но не съм. Така си ми харесва – като че ли ще пиша за някой специален клуб, за някакво си общество на посветени и неосветени.
Всъщност това, на което са посветени следващите редове, си е един многоброен клуб, известен като

“Комитет за Държавна сигурност”

Комитите (и комитките) от кухнята “ДС”, през годините от 1944 до 1991, са притежавали собствени (за клуба) имена (поне по едно), наречени “псевдоним” и други имена – дадени им от някой поп, ходжа, равин или специализиран служител към съответния “народен съвет” – за пред останалите хора по света и в НРБ.

Абревиатурта “КДС” е използвана през сравнително кратък период от втората половина на миналия век. Без първата буква обаче се използва постоянно, в момента КДС е заместено от БДС – “бившата Държавна сигурност”, да не си помисли някой, че става дума за “български държавен стандарт”! 🙂

След формалното закриване (през юли 1991) на щатната част от тогавашната “служба” са правени няколко опита за обявяване на собствените имена (псевдонимите) на някои от вече бившите нейни “служители” и/или “сътрудници”, както и за изземването на нейните документи от специалните стаи в сградите на някои държавни органи и предаването им на специален “независим държавен орган”.

Действащият от около година закон, освен с прекрасното си заглавие ЗдрдопбгДСрсБНА е, по същество, най-сериозният опит с написан и приет нормативен акт да се извърши както предаването на архивите (на Комисията по Раздел I от закона – “Кздрдопбгдсрсбна”), и оповестяване на имената на заемалите и/или заемащи определени публични постове, и на кандидати за такива, така и допускането до част от съществуващата информация на всеки български гражданин.

Общественото мнение за обществото на “ДС” най-кратко се изразява с думите във въпроса на Лили Маринкова в предаването “Неделя 150” на БНР от днес, 17.02.2008 г.

Водещ: … основните впечатления, че тази Държавна сигурност е утвърждавала своята власт по най-безсрамен начин и че не е имало никакви възможности тя да бъде прекратена, въпреки всички граждански протести и митинги, и разбира се обществени настроения.

и е подкрепено в утвърдителния отговор на председателя на комисията:

Евтим Костадинов: Това, което говорят документите и съдържанието на документите в тях води до тази мисъл, която вие казвате.

Текстът на интервюто с Евтим Костадинов се намира на страниците на агенция ФОКУС. От него е и следващият много 🙂 значителен цитат:

Водещ: А има и една теза на опозицията, че първо и второ Главни управления са си взели икономическата власт в България, действайки против официалната власт между другото, против българските правителства?

Евтим Костадинов: Аз лично в настоящия момент мога да изкажа само едно примерно предварително съображение по този въпрос или мислене в посока на този въпрос. Но все пак да изчакаме когато комисията …

Водещ: И какво е то, какво е вашето мислене?

Евтим Костадинов: Може би сте на прав път с това, което вие казвате, но все пак нека ние, комисията да получим цялостния архив от службите от Първо главно, от бившето или настоящата разузнавателна служба, от Министерството на вътрешните работи. Това е основаната цел на комисията по изпълнение на закона да изградим цялостен специализиран архив и в крайна сметка ние да имаме възможност, когато вече се запознаем буквално с цялостния архив, както се казва и с решенията на всичките, ако щете и политическите органи към него момент действали. Които са давали всъщност и насоките, и политиката, или изпълнението, което е изпълнявала ДС в зависимост от своите направления и отдели, тогава може конкретно да кажем да или не.

Комисията работи вече 10 месеца, през които свърши доста от предвидените по закон неща – с повече или по-голяма съпротива от страна на някои от задължените по същия закон “слуги на народа”.

Отскоро на комисията е предоставена част от реална сграда – на “Врабча” 1, в София. Все някой ден ще се случи и създаването на централизиран архив от документи – когато на комисията бъде предоставена друга, подходяща за това, сграда, и ще бъде изпълнена и още една разпоредба на закона, макар и не точно в указания срок:

§ 8. В 8-месечен срок от влизането в сила на закона органите по чл. 16, ал. 1 предават на комисията документите на органите по чл. 1, намиращи се в техните структури.

“Органите по чл. 1” са цялото КДС, с все разузнавателните служби на БНА, а тези по чл. 16 са:

Чл. 16. (1) Министърът на вътрешните работи, министърът на правосъдието, министърът на отбраната, министърът на външните работи, директорът на Националната разузнавателна служба, началникът на Националната служба за охрана, директорът на Националната следствена служба, председателят на Главно управление на архивите и директорът на Централния военен архив организират в ръководените от тях структури окомплектоването и предаването на документите на органите по чл. 1 на комисията.

Ало, органите, окомплектовахте ли, че септември месец мина отдавна?

Всичко, свършено от Комисията по Закона за …ДС…, се представя на нейната интернет страница – comdos.bg, където се публикуват докладите за извършената работа, както и пълния текст на всяко от описаните в тези доклади решения.

Всеки български гражданин, чийто единен граждански номер (и няколко от имената му) се е появил в някое от обявените решения, разполага с правото да проучи “какво е намерено в архива” за неговата личност, както и със свободата да избере по какъв начин да продължи публичните си изяви, вкл. по чл. 31, ал. 8 от закона.

Ето и някои примери:

и засега последно, както се казва – култовото:

 • “поласкани и предадени”, или “колко се тресат мустаците от страх, когато провеждаш срещи в тъмното, сам!” – отново с любезното съдействие на агенция ФОКУС, предоставила на четящите целия текст на разговора между А. Коритаров и М. Герджиков.

Хм!

Хора разни! Горе-долу по едно и също време от една компания почти не е имало някой, който “да не се поласкае от това, че има възможност да работи” за ДС, а в други компании “се ласкаехме” от къде-къде по-прозаични неща, като например, когато през 1984 Пърпъл “се събра” в състав Блекмор, Лорд, Гилън, Гловър и Пейс и новината за събирането “изтече” по “Хоризонт” (сега към БНР), със съответното озвучаване. Не че не си ги слушахме от години по най-различни начини – кога от радиостанциите “Люксембург”, “Београд”, “Ниш” и “Метроном” (ли беше?), кога от грамофонна плоча, лента, или касетка – ласкателно беше усещането за още една спечелена битка срещу повсеместно разпространяваната простотия на натегачите от ЦК и ОК на ДКМС (и от другото ЦК, ОК и ГК).

Много здраве!

Lazy

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

12 Responses

 1. И един “Опит за антропологическа Политология”, направен и представен, на страниците на в. ГЛАСОВЕ, от д-р Любомир КАНОВ:

  В древна Гърция са върлували химери: хибридни същества, съчетаващи в себе си змии, лъвове и птици. В България обаче е друго. Тук по времето на “социализъма” господстваше един антропологичен тип, една късна форма на обезобразяване на човешката природа, при която индивидът уж принадлежеше на вида homo sapiens, обаче нещо беше фундаментално сбъркано във външния му вид, в пропорциите на тялото и главата, гласът му не звучеше като човешки глас, а като квичене, особено когато този човекоид се изкатереше върху партийна, пък и върху каквато и да е трибуна или даже обикновена маса, застлана с червен плат…

  Цялата статия – от ГЛАСОВЕ, под заглавието КУЙ 🙂

 2. Аз имам една лична карта и един паспорт. В официалните документи аз съм записан с името Петър Чаушев, въпреки че в обществото съм известен като Феим Чаушев. Но имам документ от общината, че двете имена се отнасят за едно и също лице.

  Така говори пред медиата, цитиран и от агенция ФОКУС, един настоящ зам.-министър на републиката. Всъщност, според Решение № 25 от 12.02.2008 г. на комисията по закона с привлекателното заглавие, известна като комисия по досиетата, същият разполага с официалното име “агент Бисер“, а за пред “обществото” се е сдобил и с две групи от по три псевдонима, съответно започващи с “Петър” и “Феим”.

  Кой от тримата се води зам.-министър?

  Аз смятам, че е “Бисер”!

 3. “Най-харесвам да съм “Бисер”” бил отговорил агент Бисер, на въпроса кое име предпочита.
  Тъй де!

 4. За нас простосмъртните един живот не стига, за да се вживеем изкусно в толкова много роли, но за хората на ДС знаем, че няма нищо невъзможно.

  След време може дори да се окаже, че някой симпатяга от тази единствена по рода си българска „ковачница за управленски кадри“ е изпреварил Нийл Армстронг на Луната.

  Цитатът е от “Ф.П.Б. – една оставка не стига” от dnes.bg,
  посветен на оттеглянето от служба на агент Бисер, известен за пред “обществото” и с няколко псевдонима, съответно започващи с “Петър” и “Феим”.
  Има и снимки на “изгрялата” след това дъга:
  http://www.dnes.bg/article.php?id=49330

 5. Три имена Светослав Ангелов Радев
  Дата на раждане 12.02.1943 г.
  Място на раждане Гр. София
  Вербувал го служител Кап. Тодор Павлов Величков на 24.11.1982 г., регистриран на 15.12.1982 г.
  Ръководил го служител Кап. Тодор Павлов Величков; Красимир Калчев
  Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление ВГУ-“И”, отдел 10, отделение 03
  Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
  Псевдоними Камен
  Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество; документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картон обр. 4; лично дело IА-33024; доклад на МВР рег. № RB202009-001-05/01-08-I-1235/ 17.05.2008 г.
  Снемане от действащия оперативен отчет 1990 г.
  Публична длъжност или публична дейност Директор в централната администрация от 2000 г. до 2006 г.

  Три имена Вера Петрова Мутафчиева
  Дата на раждане 28.03.1929 г.
  Място на раждане Гр. София
  Вербувал я служител Никола Черкезов на 01.08.1969 г., регистрирана на 23.09.1969 г.
  Ръководил я служител Никола Черкезов; Тодор Козловски
  Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, VI -I
  Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
  Псевдоними Атанас
  Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картон обр. 6; писмо вх. № 306/ 24.01.1990 г. за изпращане на лично и работни дела-4 тома на аг. “Атанас” в ПГУ; доклад на МВР рег. № RB202009-001-05/01-08-I-1218/ 17.05.2008 г.
  Снемане от действащия оперативен отчет
  Публична длъжност или публична дейност Председател от 28.02.1997г. до 04.05.1998г.

  Три имена Георги Христов Данаилов
  Дата на раждане 08.01.1936 г.
  Място на раждане Гр. София
  Вербувал го служител Ст. лейт. Благой Райчев Паликарски и кап. Д. Костадинов на 10.10.1973 г., регистриран на 31.10.1973 г.
  Ръководил го служител Ст. лейт. Благой Райчев Паликарски
  Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление II гл., отдел I, отделение II
  Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
  Псевдоними Андрей
  Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководилите го щатни служители; рег. бланка; рег. дневник; картон обр. 4; лично дело IА-28969; работно дело IР-14600; доклад на МВР рег. № RB202009-001-05/01-08-I-1218/ 17.05.2008 г.
  Снемане от действащия оперативен отчет 1987 г.
  Публична длъжност или публична дейност Председател от 15.02.1993г. до 06.02.1995 г.

  Цитатите са от съдържанието на днешното решение №37/ 10.06.2008 г. на Комисията по закона за ДРДОПБГДСРСБНА. 😦

  Още по този клуб – например в медиапул:
  http://mediapool.bg/show/?storyid=139862&srcpos=1

 6. […] и любезен. Надъханите политиканстващи философи, общественици и възторжени деятели на гражданското общество […]

 7. Петият българин
  Лъвът събрал животните в киносалона и казал:
  – Другари, трябва да изядем всички онези от нас, които имат големи усти
  От първия ред скочила жабата и с присвити устни завикала колкото и глас държи:
  – Дйъжте кйокодила!!!

  * * *

  В продължение на 45 години българското общество беше чудовище. Колективизацията, диктатурата, лагерите и другите зверства, не успяха да нанесат такава беля, колкото повсеместния морален разпад.
  Трябва откровено да признаем, че единици, наистина единици бяха онези, които останаха кристално чисти. Останалите, милионите, оцеляха с цената на свинщини. С цената на компромиси, дребни и по-големи предателства. Комунистите превърнаха една нация с национален идеал в блато от предатели.

  През на 10 ноември 1989г. БКП имаше 1 000 000 (един милион) членове. Повече от една осма от населението, барабар с пеленачетата и чавдарчетата. Ако махнем децата, остава всеки пети българин – член на БКП.
  – Един милион души бяха подписали декларация, че съгласно партийния устав ще съдействат на органите на народната власт, ще громят идеологическата диверсия и ще бъдат страж на социализма.
  – Всеки пети българин даваше 1 % от заплатата си за членски внос в партията-убиец.
  – Всеки пети българин посещаваше всяка седмица събрание на своята партия, на което пред трибуната с червено сукно, под портретите на Брежнев, Ленин и Маркс клеймеше Румяна Узунова, слушаше сказки за храбрите граничари и революционната бдителност по границите и ставаше прав да ръкопляска с викове КПСС-БКП по случай поредния “исторически” пленум.
  – Всеки пети българин доброволно и съзнателно легитимираше партията, които изби десетки хиляди – цвета на нацията, която пожела да бъдем 16-та съветска република.
  – Всеки четирима от пет българи, когато трябваше да си сменят жителството, да постъпят на работа, да се запишат в университета или да заминат за чужбина, трябваше да вземат бележка от партийната организация, от този петият българин… от него зависеше съдбата на четиримата и техните семейства.
  Този пети българин -член на БКП нямаше нужда от декларация и псевдоним, защото по устав беше длъжен да донася, да шпионира, да подслушва, да следи, да обажда. И той не само доброволно беше подписал декларацията че ще го прави, но плащаше членски внос в организацията на убийците.

  Нашите близки, съседи, роднини и приятели, хората на чиито рождени дни ходим, ядем торта и с пълна уста казваме “ммм-м-м, мноу хубаа таа торта!” вършиха тази свинщина в продължение на 45 години.

  И понеже са страшно много (всеки пети от нас), и понеже са наши близки, роднини и приятели, някак си нещата се потулват. Премълчаваме ги, или се занасяме, че такова било времето.

  Останалите четирима българи също не бяха цвете. Те вършеха други свинщини, без да имат партиен билет в джоба. Те се подмазваха, угодничеха и прецакваха, за да вземат номерче за лада, цветен телевизор или асистентско място в катедрата. Те купуваха на безценица къщите на подгонените турци и им продаваха скъпо ремаркетата си, за да могат да натоварят на него каквото скатаят от покъщнината си. Тези четиримата българи изпращаха родителите си в старчески дом, за да могат да освободят жилище за семейното си гнездо. Тези четиримата вършеха още куп други свинщини, характерни за петия българин. вярно, без да имат партиен билет със сърп и чук в джоба.

  Някои от четиримата българи са били принудени да подпишат някакви декларации, измислени от петият българин. С цената на тази поредна, не най-голяма, не единствена, а просто поредна свинщина са си купували спокойствие. Купували са индулгенция за “неблагонадеждния” си произход, командировка в чужбна, стъпка в кариерата и други низости…

  Някои от тези четиримата, сред тези, подписали декларация е донасял за вицовете, които се разказват в компанията. С тези донесения са се убивали хора и са се съсипвали съдби. Петият българин е вършил тези убийства по устав, по членска карта, без да има нужда от псевдиним и агентурно досие.

  Цялата тази свинщина е създадена и управлявана от хора. Много на брой хора. Хора, превърнали народа ни в блато. Хора, превърнали човеците в подлеци, предатели и доносници.

  Днес ние четем решения на комисията по досиетата…

  Вера Мутафчиева, агент Атанас, вербувана 1969…
  Георги Данаилов – агент Андрей, вербуван 1973 …

  И се възмущаваме, потресени сме, заставаме с ръце на кръста под формата на буквата Ф и катарзисно хвърляме камъни към жертвеника.

  Да ви питам:
  Как бе умници сте си представяли, че Георги Данаилов с фашисткия си произход ше го пуснат да пътува 3 пъти по един месец в САЩ за да напише прекрасните книги, с които сте се приспивали вечер?

  Как бе умници сте си представяли, че Вера Мутафчиева с фашисткия си произход е пускана в Турция (повтарям Турция на 80-те години) да изследва архивите за да напише книгите, с които сте се приспивали вечер? Как е допусната да стане директор на научен институт?

  Как до вчера (когато ги харесвахте и обичахте) сте допускали, че са се случили тези неща? Може би сте си мислели, че партията, в която членуваше всеки пети българин, която изби десетки хиляди и направи от останалите скупщина подлеци, че тази партия някак си е пропуснала да смачка тези хора и точно тези двамата фашисти са минали между капките и са отишли в САЩ и в Турция… Така ли сте си мислели до вчера? Я пак се замислете…

  И още нещо да ви питам: Защо като излезе вчерашното решение на комисията, се възмутихте от Мутафчиева и Данаилов, фашистите, предали фашизма, а някак си пропуснахте да напишете ред за Тодор Черкезов, Никола Козловски, Благой Паликарски…

  Сещате ли се, кои са тези последните?

  Това са офицерите от ДС, които вербуваха Данаилов и Мутафчиева, които ги изнудваха да подпишат, за да ги пуснат в САЩ / Турция, които измислиха псевдонимите им… Тези са от групата на “петият българин”, а Мутафчиева и Данаилов са от групата на “останалите 4”

  Като сте ми толкова принципни, защо за двадесет години не се намери нито един от вас, който да затрие с брадва убиеца на баща/дядо … да надраска “подлец” на стената на някой от “петите българи”, да подучи децата си да не играят с децата на Черкезов, Козловски и Паликарски?

  Защо ходите на рожденните дни на зълвите, тъщите и съседите си, ядете тортите им и викате с пълна уста “м-м-м–, мноу хубаа таа торта!” и се смеете на шегите им. Но в същото време с почти революционна бдителност задрасквате от все по-оредяващия списък на “своите” Васил Станилов, Венко Бешков, сега Вера Мутафчиева и Георги Данаилов… и докога ще играем този милиционерски сценарии?

  Като говорим за истината, трябва да извадим истината, а не морални интерпретации на извадки от нея.
  Трябва да извадим и изговорим цялата свинщина на милиони българи. Един милион членове на БКП и още няколко милиона “безпартийни”, които вършеха свинство със съвестта, паметта и страната си, в името на цветен телевизор, жителство и комплект тенджери. Сред тези милиони са нашите близки, роднини, съседи, приятели и ние в цялата си прелест. Трябва да изговорим покаяние и прошка. И трябва да посочим с пръст онези хиляди измежду милионите подлеци, които съсипваха и убиваха хора с доносите, докалдите и мълчанията си.
  А те не са Данаилов и Мутафчиева, фашистите, предали фашизма.
  Те са Черкезов, Козловски и Паликарски.
  Те са сред онзи милион от “петите българи”, чиито торти ядем по рожденните дни и казваме с пълна устс “мм-м, мноу убава таа торта!…”

  Целия патос по вадене на имената с картонче и порицаване на притежателите им ми се струва много неискрен. Някак си мислим, че ако достатъчно гръмогласно заплюем “агентите”, ако съсредтотчим целия огън върху тях, нашите собствени подлости, предателства и поражения ще си останат под кревата.

  Затова аз тази игра на мишлета-ченгета няма да я играя. Аз ще чакам да ви уврат кофите, че вместо да пищим при всяка появила се мишка, трябва да претрепем котараците. Дотогава ще излизат нови и нови имена, ние все по-морални и чисти, все по-церемониално ще се отдръпвме от тях с погнуса, ще ставаме все по-малко, а блатото ще става все по-голямо и смрадливо. А котараците ще ни се присмиват отстрани и ще си хвърлят сантасето.

  Котараците са видими. Написани са няколко реда под агентурните имена в списъка на “заклеймяваните” . Трябва само да четем на правилното място в справката. Да си съствим списък, да вземем по едно дърво, кофа с катран и чувал с перушина и да ги почваме…

  Другото е да се издавим всички мишки колективно, заради подлостите и слабия си морал. И заради тортите, които сме яли…

  Живи невинни има. Но са много, много малко. Плашещо малко. И със сигурност нито един от тях не е излизал на запад преди 89-та. Нито един не е станал шеф на каквото и да е, не е следвал право, журналистика, външна търговия или друга “идеологическа” дисциплина. Със сигурност нито един не е издал книга, не е станал известен по какъвто и да е начин, не е успял в каквото и да е извън дома си. .Такава беше системата на “петите българи” … Фашистите не можеха да успяват. Не и без да предадат фашизма.

  Останалите, милионите които “са постигнали нещо” в обществото преди 1989г., са го постигнали с цената на предателство. Дори и тогава, когато са наши близки, роднини, приятели и съседи. Разберете го това и престанете да се изненадвате и възмущавате . Нали уж сме интелигентни хора.

  _____
  N:B: За по-тъпите читатели, да уточня, че под “фашисти” иронизирам понятието, което комунистите използваха за безпартийните. Нямам никакъв сантимент към фашизма.

  N.B. Роден съм през 1976 и по исторически причини нямаше никакъв начин да стана член на БКП, сътрудник на ДС. Не съм бил дори комсомолец. Така че не се опитвам да замажа гузна съвест.

 8. “… For the sake of the nation…”
  От Иво Инджев по повод на публикуваното вчера решение 50 на комисията с впечатляващото име.

 9. […] тип “тежко ранена птичка пищи от клоните на клубната брезичка”: […]

 10. […] още няколко от членовете и членките на оня клуб – кадесарския. Измежду здраво захапалите микрофона в Българското […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: