1 февруари 1945 г. – българосъветският позор!

ДЕКЛАРАЦИЯ на парламентарните групи на ДСБ, ОДС и БНС по повод годишнината от избиването на български държавници от т.нар. “Народен съд”

Днес се навършват 63 години от избиването на български държавници и политици под комунистическата диктатура в България. Вината на осъдените от тъй наречения Народен съд български народни представители, регенти и министри е била, че са отстоявали принципите на Търновската Конституция и националните интереси. Ръководеното от комунисти правителство се отказва да изпълнява основния закон на страната и не създава предвидения държавен съд, който да се произнесе за вината на министри на България по време на Втората световна война. Така в нарушение се подвеждат под наказателна отговорност регентите при условия на липса на отговорност по Конституция на монархическия институт министрите и най-вече се посяга на народните представители от 25-ото Обикновено Народно събрание. Целта е била ясна и тогава – да бъдат физически отстранени лидерите на българската десница и българския център, както и голямата част от интелектуалния елит на българската нация; да бъде разчистен пътят на установяването на съветска власт под формата на народна демокрация. България загубва политически дейци, градили в продължение на три поколения българския парламентаризъм. На сцената остават за кратко някои от демократично убедените леви и центристки политици, за да попаднат под ударите на диктатурата в следващите месеци и години.

Народният съд е най-мрачната институция в историята на модерна България. На смърт са осъдени 2730 човека. Така се избиват както политическите лидери, така и техните представители по общините на страната.
Днес, в зората на ХХІ век, оставаме с надеждата, че подобни ужасяващи действия няма да се повторят не само в нашата страна, но и в демократичния свят, на който ние принадлежим – НАТО и Европейския съюз.

… и от призива, по същия повод, на ДСБ:

На 1 срещу 2 февруари 1945 г. комунистическата власт след режисиран в Москва процес на т.нар. “Народен съд” избива близо 150 души – хора от цвета на българската нация:

Още на 20 декември 1944 г. в София се откриват заседанията на Първи и Втори върховен състав на “Народния съд”. Преди това подсъдимите са отведени в Москва, където месеци наред са инквизирани. Целият процес се диктува от Москва, лично от Г. Димитров. Погазени са всички принципи на правосъдието.
На 1 февруари 1945 г. са произнесени смъртни присъди над

тримата регенти,
8 царски съветници,
22-ма министри от правителствата след 1941,
67 депутати от 24-тото НС,
47 генерали и висши офицери.

Присъдите са изпълнени същата нощ…

Първата отменена присъда на “Народния” съд е на 30 юни 1993 г. Присъдата над регентите е отменена през 1996г. Днес на мястото на престъплението има паметник.

ДСБ призовава всички демократи в България да почетат по подходящ начин паметта на избитите на 1 срещу 2 февруари 1945 г., както и на всички жертви на “Народния съд”!

8 Responses

 1. … подходящо ми се струва и припомнянето на цялото съдържание на два (“нормативни”) акта: първият е известната (и недоотменена?!) “наредба-закон…”, а текстът на втория акт е толкова ясен и кратък, че си заслужава цялостното “експониране” тук. Ето го пълния текст на този (действащ?) закон:

  ЗАКОН ЗА ОТМЕНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ЗАКОНИ, ИЗДАДЕНИ ПРЕДИ 9.09.1944 Г.
  Обн. ДВ. бр.93 от 20 Ноември 1951г.

  Член единствен. Отменяват се като противоречащи на Димитровската конституция и на установеното след 9 септември 1944 г. социалистическо законодателство в България и се считат за недействителни всички издадени до 9 септември 1944 г. закони и законодателни актове.

  Изпълнението на настоящия указ се възлага на министъра на правосъдието.

 2. Събитие в зала “Триадица”
  отразено от
  © Цвета Трифонова
  “В снощната петъчна вечер в софийската зала Триадица на централния столичен булевард се състоя вълнуващо събитие. Негов организатор отново бе Васил Станилов и неговата “работилница за книжнина”. Поводът бе премиерата на третия том от поредицата

  “Писахме да се знае” – “Адът на лагерите и затворите”,

  но изборът на датата не случайно съвпада с едно от най кървавите престъпления в българската история – масовото убийство на политическия елит на 1 февруари 1945 г…”

  Цялата статия – на страницата на Милен Радев!

 3. … и една статия от Милен – за Медиапул, в която има няколко цитата от книгата на Волфганг Бретхолц “Видях сгромолясването им” (според превода на ICH SAN SIE STUERZEN от съвместното издание на Издателство “Бъдеще” и Издателство “Тилиа”):

  “Блаженият сън на Цола Драгойчева”

 4. Чрез насилие комунистическата партия налага монопол в управлението на страната. През следващите години политическите процеси стават отличителна черта на тоталитарното общество.

  Цитатът е от днешния news.bg!
  Автор: Катерина Тосева
  Заглавие: Политическият геноцид през 1944-1945 г.

 5. На страницата на немската телевизия ZDF вече месец и половина може да се гледа (включително и на български) документален филм за зверствата на комунизма в България, за които свидетелстват оцелели жертви. Ако имате около 40 минути, може да го видите на адрес : http://www.zdf.de/ZDFde/inhalt/17/0,1872,7133425,00.html.
  Филмът е на Илия Троянов – вече немски известен литератор и се нарича “Балада за български герои”. Информация има на адрес http://www.mediapool.bg/show/?storyid=134683&srcpos=9
  А като гледам (или по-скоро вече не гледам) нашите национални телевизии, се чудя дали не е време радио Свободна Европа да поеме отново предишните си фунциите си по информиране на българите – или поне на тези, които се интересуват от обективни новини, коментари и анализи.
  P.S. Не можах да направя линкове – ако Любо не ми ги поправи, ще трябва да копирате адресите, ако филмът Ви е заинтригувал и още не сте го видели.

 6. […] 1 февруари 1945 г. – българосъветският позор! […]

 7. […] 1 февруари вече е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари 2013 г. от 11 ч. пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България ще се проведе възпоменателна церемония. В церемонията ще участва и вицепрезидентът на Републиката Маргарита Попова. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: