Къщата на Яблански – предстоящ ремонт?

За един от паметниците, за които е късно да възвърнат цялата си културна стойност, като че ли се появява някаква надежда да бъде запазено поне това, което все още не е заличено! По информация, публикувана в “За града” кметът на район “Средец”, София – Маргарита Гутева, заедно с други отговорни лица от общината са успели “да установят контакт” с представител на настоящия собственик на къщата, построена от столичния кмет (преди 110 години) и строител на съвременна България – Димитър Яблански.

Главният инженер на район “Средец” ще връчи до края на идната седмица предписание на собственика на известната къща на Яблански да започне незабавен ремонт на рушащата се сграда – един от архитуктурните паметници на столицата. Кметът на района инж. Маргарита Ангелова-Гутева е издала заповед за това до главния инженер на общината. Сградата се намира на “Цар Освободител” 18 и бе известна и като бившето китайско посолство…

Така започва статията на Луливера Кръстева “Тази седмица връчват заповед на собственика от Кипър да реставрира къщата на Яблански”!

Дано!

Още информация от същия автор – за предприетото напоследък от столичната общинска администрация – тук.

… и едно решение на СОС – от времето, преди къщата на Яблански да навърши 100 години:
Доклад № 93-00-177/29.06.2004 относно предприемане на спешни действия за запазване на сграда – паметник на културата, находяща се на бул. “Цар Освободител” № 18, бивша жилищна сграда на Димитър Яблански.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: