Малко сняг и дъжд – много вода по къщи и улици

Вили Лилков: Кметът и Общинският съвет трябва да приемат програма за справяне с наводненията

Както предава и агенция ФОКУС групата на ДСБ в СОС е започнала събирането на подписи за свикване на изънредно заседание на съвета “във връзка с наводненията и кризисната ситуация на територията на общината”.

20 ноември 2007 | 10:41 | Агенция “Фокус”
София. Кметът и Общинският съвет трябва да приемат програма за справяне с наводненията. Това заяви пред Агенция “Фокус” общинският съветник от групата на ДСБ Вили Лилков. ДСБ предлага на извънредно заседание на СОС, такава програма да бъде приета. Общинският съветник изрази увереност, че всички общински съветници ще подкрепят идеята на ДСБ, тъй като “това е проблем на всички софиянци”. “Тук няма дребнаво политическо заяждане или опит да се компрометира кметът. Напротив – това е проява на загриженост и необходимост от спешни действия”, заяви Лилков.
Общинските съветници от групата на ДСБ ще настояват да получат информация от столичния кмет за обстановката в общината, за мерките, които са били предприети в кризисната ситуация, както и за щетите от тях, нещо, което Лилков определи като “абсолютно задължително”. ДСБ поиска столичните съветници да бъдат информирани за последващите неотложни мерки, които трябва да бъдат предприети, а общината да представи инженерно-технически план за действията през следващата година и в по-дългосрочен план за предпазване от подобни кризисни ситуации. Лилков посочи, че този план трябва да бъде предложен от кмета и одобрен от Общинския съвет, за да може да влезе по този начин и в бюджета на Столична община. В него влизат почистване на речни корита, изграждане на диги, корекция на реки, подготовка на планове.
“Крайно време е да имаме дългосрочна програма”, подчерта общинският съветник.
Според него не бива реформите да се правят на парче. По думите на Лилков дори наскоро ремонтираните улици, се съсипват от наводненията,
Вили Лилков посочи, че през 2005 година е направено описание на състоянието на коритата на реките, деретата и каналите в общината. Тогава средствата за справяне с наводнения, отделени от държавата, възлизали на около 400 000 лева. Според експертиза на общината били необходими 4 млн. лева. По думите на Лилков при справяне с критични ситуации е необходимо единодействието между общината и държавата.
Той коментира, че трябва да има и по-активна намеса от страна на държавата, най-вече по-активно финансиране.
Цветана ГЕОРГИЕВА

Отговор на инициативата изглежда има – според представители на останалите опозиционни групи в СОС въпросът може да бъде поставен за разглеждане на редовната сесия на съвета в четвъртък:
Гергана Алексова: “София се превръща във Венеция, когато вали – трябва да решим този проблем” – изявлението под това заглавие пред ФОКУС е придружено със снимка, на която се вижда къща сред вода, най-вероятно – венецианска, вместо образа на Гергана. 😦
Владимир Кисьов: “СОС ще обсъжда проблема с наводненията в четвъртък” – пак там, на снимката – Кисьов.

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: