Официални резултати от изборите

според протоколи на ОИК

На страницата, предвидена за публикуване на резултатите от местните избори, вече могат да бъдат прочетени и някои конкретни официални документи. За столичната общинска избирателна комисия, като че ли без особени притеснения от който и да е нейн член, изглежда не е било кой знае какъв проблем да публикува протокол, според който излиза, че около двайсетина хиляди гласоподаватели са упражнили своето избирателно право и гласовете им не са отчитани изобщо.

В т. 5 от протокола пише, че броят на гласувалите избиратели според подписите в избирателните списъци е 417 639, а приетите като намерени пликове, пуснати в избирателните кутии, според т. 8 от същия протокол са само 397 571.

Нещо като че ли липсват малко пликове – има-няма 20 068?

И дори да се прибави факторът “заплесия” на няколко хиляди членове на комисии, които, според т. 7 от протокола, са пропуснали 10 677 бюлетини (да намерят място в кутията, необлечени в пликчета), пликовете си липсват.

Съвсем отделен е въпросът: Как така се е получило, че, пак “според подписите”, но от другия официален протокол – за кмет, подписи в избирателния си списък са “положили” някакъв друг (още по-голям!) брой избиратели – 420 673, като броят на намерените пликове пак нещо “не съответства” – 397 638.

Всъщност – май нищо не съответства!

Двата протокола на ОИК – София съвсем официално твърдят, че на 28 октомври 2007 г. в столицата на република България, част от Европейския съюз, по някакъв странен начин един и същи човек, в качеството си на гласоподаващ, е успял да се подпише, че е гласувал за кмет на София и, едновременно с това, подписът му да “не се чете” при гласуването за общински съвет. Между 23 035 и 20 068 съвестни софийски избиратели са успели някак да се изхитрят и да гласуват само с подпис и – евентуално с намигване към някой от членовете на избирателната комисия, но без да си пуснат пликчето с листата в кутията. Други поне 67 граждани са успели да пуснат плик, който да изглежда като плик, ако се брои за кмет на София, но за другите видове избори, които се провеждат едновременно с кметския, точно тези пликове вече да стават невидими! 🙂

Още по-интересен е въпросът с отчитането (т.е. записването в “приемно-предавателната разписка”) на “намереното” в пликовете. Там ще се обадят със сигурност и партийните водачи.

След десетки произведени избори от всякакъв вид и при наличието на стотици хиляди рутинирани почти професионалисти – членове на СИК в страната, изглежда резултатът е, че сме готови не просто за “чуждестранни наблюдатели” – като в страните от полетата на мака, ами направо и за внос на производители на избори!

С какво ли се “характеризираше” демокрацията!

 новини | лица | документи | дискусии | избори | връзки | за нас | блог | архив

ДСБ Триадица

Advertisements

One Response

  1. […] резултати – отзвук от зададените тук […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: